Ya Allah.. selamatkan lelaki yang ku sayang..

Posted by Syafarah Saturday, August 22, 2009 Posted under -

Ya Allah.. selamatkan ayahku..

kawan-kawan.. tolong doakan ayah ana selamat na.. dalam operating room sekarang..................

read more “Ya Allah.. selamatkan lelaki yang ku sayang..”

RAMADHAN KAREEM!

Posted by Syafarah Posted under -

salam alaik sume..

"pose..tulun..letih..takleh nak naip dah.. tulunnnnnnn~"

haha, tu kate-kate ketika iman nipis, napsu memanggil-manggil untuk dibatalkan posenya dengan sengaja. ye la, kalo letih camtuh, wakpe naip gak kan. tak baek tipu-tipu bulan ramadhan niiiii (bulan laen bleh.. haha..ajaran sesat, pliz jangan ikot. tenkiu)

ok la, mesti letih kan posa-posa ni nak baca entry panjang-panjang. so, let the pictures do the talking..
(elleehhh..baru pose tak sampai sehari dah nak letih. huh.)


due2 kat ateh ni wat seniri untuk kekwan kat frenster.
skang dah malas nak berprenster. dah tua kot. huahuaa

haa, cam pernah nampak tak?
kalo korang jenih mata leh tahan tak kelip selame 40 tahun, leh nampak perkaitannye dengan gambaq 1st td..

telinge tuh, banyakkan la dengaq kata-kata Pencinta kita, Allah taala..insyaAllah fizikal n mental segar sentiase.. takde la posa sia-sia..
mulut tuh, ditambah lak keringnye ngan ngumpat n cakap bende-bende lagha..
"boyapren haku semalam bukak ngan haku"
"tuuutttt tu kan, ade 3 ekor 'burung-tak-laku' tau"
dan apa-apa aja..
hah, pi bazra, pi beli juadah berbuke.. bukan tengok-tengok pencuci mate.


ok la..nak ready-ready berbuke pree nih. jangan jeles.
selamat beramal ye..

Ahlan wa sahlan ya Ramadhan! Irashai!
amikla peluang ramadhan sebagai tapak semaian tarbiyyah untuk istiqamah dalam amalan sampai hayat nafas terakhir.. iza biizniLlah..
KAMBATTE!

read more “RAMADHAN KAREEM!”

salam alaik sume..

ohaiyo gozaimasu!
genki desu ka?
genki? alhamdulillah..
ana(leh plok hybrid barab ngan jepong) nihonjin janai.. maraysha kara desu.. hiiiii
ana marayshajin desu (jin malaysia?!!)

"ape ko merepek ni, syafarah? bajet r terer bahse jepon kan"

huahua.. haah, terer sangat, kalo wat karangan 400 patah perkataan, nescaya, 284.871 kali ana akan ulang ayat-ayat di atas sahaja sampai cukup 400 perkataan. terer kan?
(teringat wat karangan time barab sekulah dulu-dulu. memang panjang la.. panjang sebab ulang-ulang perkataan. hahaha.. ye la, kite kene mengamalkan RECYCLE, REUSE, RE-apa-apa-je-la-tak-hengat untuk memastikan kemandirian spisis)

"tu la, suh belajaq, ko main-main. time kelas barab je, ko wat keje unit ko kunun. waktu len x pulok ko wat.. haaihhh.. ape nak jadi?"

nak jadi....... ARTIS! eh.. sekarang memang dah artis pom. ARTIS LAKONAN DONIA. takut la nanti time AWARD SHOW KAT MAHSYAR NANTI..
ishk, NAUDZUBILLAH dari
AWARD HAMBA ALLAH YANG ZALIM KAT DIRI SENIRIK,
AWARD ANAK DERHAKA,
AWARD PECAH AMANAH, AWARD LIDAH BERCABANG
,
n macam-macam lagi la.. burrrr..takwoootttt..

"alhamdulillah.. insap dah ko.. ha, ko nak oyak ape nih senornye? jepon-jepon lak neh.."

haa.. kesahnye cenggini:

ade student-student kite yang stadi kat jepon (Gufuku Toyama namenye) di Universiti of Toyama nak buat musolla or masjid. paham-paham la kan, jepon rege tanahnya ngalahkan sekangkang semut kat penang nih. maka, derma diperlukan..

untuk lebih details, leh la kunjungi blog-blog mereke:

Gofuku Musolla
Toyama Muslim Masjid Project


ana respek gile kat sedare-sedare kite nih. muslim kire minoriti kat sana kan. tapi, alhadulillah, depa tak terikut ngan budaye-budaye sana yang ada kalanya ngalahkan artis Kayu-Suci (sape tengok the arrival, tolong la paham.. kalao tak tengok lagi, tolong la tengok.. bukak mate woo, insyaAllah).
kalau bace blog diorang, alhamdulillah, for me, amal ibadat diorang very good.. malu le, duk kat mesia pon lum tentu dapat beramal cam depa kan, kan??

so, sape-sape kaye ke, nak wat amal ke, nak tambah-tambah lagi ganjaran Allah ke, ape ke, leh la derma. diorang dah bagitau kat blog-blog tersebut tentang method pendermaan ini. :)

"fuyyoo.. respek ah! nak wat gak r masjid kat alaska lak"

ha, buleh sangat-sangat. wat atas sled je la, depa kan nomad.. huhuu.. afrika pon bleh.. sape nak dakwah sampei sane, sile angkat idong!

ok la.. ade program lak pepagi 1 Ramadhan 1430H nih..

Ahlan wa sahlan ya Ramadhan! Irashai!
amikla peluang ramadhan sebagai tapak semaian tarbiyyah untuk istiqamah dalam amalan sampai hayat nafas terakhir.. KAMBATTE!

read more “JEPUN? tak mustahil kan? sume atas izin Allah taala”

"saye ok.."

Posted by Syafarah Sunday, August 16, 2009 Posted under -

salam alaik..

ni adalah petikan daripada utusan (kipas kuat nih..)

________________

KOTA KINABALU 16 Ogos - ``Saya ok, tiada masalah dan tidak terkejut,'' kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika diminta menceritakan pengalamannya selepas helikopter dinaiki terpaksa melakukan pendaratan tidak dijadualkan di Tuaran hari ini.

Helikopter Nuri yang membawa Timbalan Perdana Menteri dan 14 yang lain melakukan pendaratan tidak dijadualkan di Impian Jadi Resort, Tuaran akibat cuaca buruk.

Muhyiddin dalam perjalanan dari Kudat ke Kota Kinabalu untuk merasmikan persidangan perwakilan UMNO Bahagian Penampang.

``Saya lega kita ada juruterbang yang bagus yang merasakan adalah tidak wajar untuk meneruskan penerbangan ke Kota Kinabalu kerana cuaca buruk.

``Jadi, kita mendarat di Tuaran. Tiada apa pelik berlaku. Dia (juruterbang) telah melakukan perkara yang betul,'' katanya pada sidang akhbar di Terminal 2, Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu selepas mengakhiri lawatan sehari ke Sabah hari ini. - Utusan

_______________________

kalau ana kat tempat die, dah lame dah tahmid tak henti-henti. ye la, banyak wat dosa, tak sempat nak taubat lagi.. tak sempat nak tambah amal lagi.. kang tak memasal tak sempat nak sume-sume tuh kan.

lagi satu. kalau ana kat tempat tu kan, dah lama ana consider, "ape la dosa haku sampei jadi cmni ek? haku ade wat salah kat sesape ke??".. hehee..

the rest, you know the story..

p.s- "tiada masalah, tiada terkejut"? wah, SUPERHERO!!

read more “"saye ok.."”

"Perhimpunan laungkan Anwar pengkhianat"

Posted by Syafarah Thursday, August 13, 2009 Posted under - ,

salam alaik sume.. dan salam perpaduan~

mmmm.. hot jugak nih.. ana agak kurang berminat untuk tulis isu-isu politik kat sini. biar la di mulut saja (and, of kos, nak grad dulu..hehe..kang tak memasal lagi 1 sem je ni burn camtuh je..masuk ISA lak. huh). tapi, kali nih, tahap ketidakpuasan perut ni menurun dengan mendadak. graf menunjukkan jiwa ni meronta-ronta dengan kadar melepasi TLV-TWA yang ditetapkan oleh cGMP zimbabwe (GMP ke? ske liver la nak tulih ape kan. bukan exam pon ni kan. huh.zimbabwe lak tuh). so, i know that........... i have to write.. to share...... and to discuss........ without EMO melampau ye kawan-kawan disayangi sekalian ;) (tu pon kalo nak discuss la. kalo nak discuss belakang-belakang pon boleyy. hehe)

"obviously, ko sokong PR kan syafarah? ee, lantok ko le.. nanti kene tendang u, baru ko ternganga"

hoho.. sabo rakan-rakan seme.. ana tak declare pon ana di pihak sape. suka ati korang le nak timbang ana kat pihak mane. tak penting pon kan? bende-bende tu penting time nak pangkah tu je nanti. lg 3 tahun ye dok? tak sesabo nak memangkah dah nih. hehe. (pangkah pulok ngan pensel.. bes kan? kene ade peraturan baru: pemadam tak dibenarkan masuk oleh sapa-sapa je yang in-charge undi tu nanti. or, pakai je pen. senang)

so, ape-ape dalam entry nih adalah sekadar pendapat persendirian, tidak mewakili mana-mana organisasi atau menghukum mana-mana badan. kepada sapa-sapa nak saman ana, sile la saman. hamek la seme duit utang ptptn ana nih. amek la. ye la, korang dah kaye raye, umoh beso-beso, mane cukup duit lagi kan. almaklum la, nak tambah lagi 4 bijik swimming pool saiz selat inggeris kat belakang and dalam umah kan.. eehhh..penting tuuuu..wajib ade dalam umah-umah banglo tuhhhh.. hahahaa..

"ok.. dah dah.. kami insap.. kami tanak judge ko. ko tulih cepat ape ko nak tulih. tak larat nak bace ko berletiaq nih"

yessss!! ok, akan ku nukilkan rasa ati ini..

"Perhimpunan laungkan Anwar pengkhianat"

PERSOALAN PERTAMA:
apakah pendefinisian literal dan kontekstual perhimpunan ini?

cube PAK-PAK yang bertanggungjawab wat so-called-perhimpunan ni bagi definisi-definisi untuk ANWAR PENGKHIANAT. apekah bukti membuktikan DSAI cenggituh?

"ko ni, membace ke idok? nak kate ammi, ko tulih blog. hape ko merapek ni? bersepah dalam PAPER, BLOG, TENET cakap anwar kuli US.. ko nih.."

huahua.. first of all, PAPER APE KORANG BACE? BLOG SAPE KORANG MASUK? WEBSITE APE OYAK CAMTU? jangan caye 100% ape dibace dan dilaporkan. kene seimbangkan pembacaan kite. bace kedua-dua belah pihak dan kite yang wat pertimbangan. jangan ikut telunjuk je.

"adeh, tu kan paper btul, bukan tabloid ke ape ke. so, kene caye la. muke pembace brite kat tibi pon cun-cun. kene caye r"

kalo camtuh, ntoh sape la nak caye ape ana cakap.. huahua.. dah terbukti, ape yang dilaporkan hanyalah apa yang mereka mahu kita percaya atau tahu. mane bukti? ok, kite kembali ke alam PPSMI dulu ek. ingat lagi tak, kite bace paper sejak 2003, bile PPSMI diperkenalkan, prestasi meningkat, anak-anak luor bandor pon leh je skor SPM ke PMR ke UPSR ke walau dalam BI. waahh.. cambes je. projek yang berjaye nih.
tapi, bila dah dimansuhkan julai 2009 lepas, adeh, repot lain pulok kuar.. memang SEBENORNYE prestasi menurun. eh, ape jadi dengan laporan-laporan sebelum ni? well, diorang lapor ape yang diorang nak KITA PERCAYA. camna leh graf-graf dan statistik laporan ni bercanggah? biarla ana biarkan untuk dibincang di pintu belakang kafe ni je..huhuu..sebab lagi 1 sem je ni nak abih.. (tu la, dah oyak, tak layak dikata jundullah lagi.. penakut lagi nih.. astaghfirullah.. ampunlah aku ya Allah..)
kita tinggalkan isu PPSMI. sebab bukan isu ni kite nak bincang.
bawah ni, ade la site-site pasal PPSMI

1. Harakah (tak bermaksud ana orang PAS ye.. tapi memang suke buku-buku TG Nik Aziz.. :))
2. Suara dari hati
3. PDF: PPSMI masih lagi relevan?

so, kesimpulannye, BUKTIKAN KENYATAAN "ANWAR PENGKHIANAT" DENGAN PENGADILAN YANG BENAR-BENAR ADIL DAN TIDAK MENZALIMI MANA-MANA PIHAK. c'mon la, pandang la sesuatu isu dengan serious. kalo betul-betul nak buat tuduhan, mesti ade bukti konkrit,man. tiade istilah 'save bajet' di sini. so, leh je ke MAHKAMAH DUNIA kan? (mahkamah dunia adil ke? ntah la. worth to try. malaysia dah kalah ngan singapore isu pulau batu putih tuh..)

PERSOALAN KEDUA:
objektif perhimpunan ini?

masih dalam keadaan kabur lagi. kenapa nak kate anwar pengkhianat? for what? sebab die pembangkang?
adui, wake up la PAK-PAK sekelian..
PEMBANGKANG PENTING UNTUK BAGI KRITIKAN KEPADA KERAJAAN UNTUK MEMBAIKI PRESTASI.
means, PEMBANGKANG LA PALING JUJUR DALAM KUTUK-MENGUTUK PRESTASI KERAJAAN. nak harap pengampu-pengampu, pengipas-pengipas, memang tak kan ke mane la.

leh gak kite lewati contoh-contoh hiwar kat bawah untuk memudahkan pemahaman isu ni (ala, cam kite r, belajo takde contoh, dok paham mende pom)

__________

kisahnye, PAK1 adelah menteri tuuutttt, kirenye superior kepade PAK2 la nih (bos le, senang cite)
PAK1: kamu rase, ok tak saye bagi cadangan joget-joget adalah wajib setiap kali sambut merdeka?
PAK2: ehhhhhhh.. baek sangat!
PAK1: bagus! saya sayang kamu! (gay nye ayat..buwek)
PAK2: *dalam ati* phew! pasni leh le naek pangkat ke, naek gaji ke.. bwahahaa..
___________

haa.. tu sebab die nak ngipas, tak iklas le namenye tuh. kalo pembangkang, dah lame bangkang cadangan 'bijak' tuh. untuk ape? kepentingan diri? helo, kalo pentingkan diri, dah lame pembangkang siap letak kaunter tiket lagi kat stadium-stadium joget tuh, lagi untung. tapi, pembangkang nak ikot Sa'id ibn 'Amir Al-Jumahiy, tinggalkan dunia untuk akhirat. sape Sa'id tuh? haaa.. kalo pasal siti ke, MJ ke, kite leh ringan tulang cari maklumat and gosip-gosip diorang, so, pasal Sa'id kena lagi ringan la sebab beliau sahabat Rasulullah salallahualaihi wa sallam..

so, apekah objektif sebenar perhimpunan ni? nak jatuhkan name die? nak hilangkan pengaruh die?
mm, pasal ni, ana teringat kisah yang terjadi kat Rasulullah salallahualaihi wa sallam mase kat mekah lagi.. mase tuh, Thufail bin Amru Ad-Dusi belom muslim lagi.. nak dipendekkan cite, orang musyrik quraisy ni fitnah macam-macam la kat Rasulullah salallahualaihi wa sallam. depa suh thufail jangan dengaq langsung ape-ape dari mulut Rasulullah salallahualaihi wa sallam. depa kata sihir la ape la tu la ni la. tentibe, satu masa masa thufail tawaf kat kaabah and nak sembah berhala depa, die nampak Rasulullah salallahualaihi wa sallam tengah solat. terpegun beb. kekasih solat, mesti la cantik je.. kalo kite tengok, meleleh air mate..huhuu..leh ke aku bertemu mu ya Rasulullah salallahualaihi wa sallam????huhuu (tetibe teremo lak).. dipendekkan cite, die terdengar kalimullah daripada Rasulullah salallahualaihi wa sallam..maka...... pendek lagi cite, jadi la beliau seorang pejuang islam yang tergolong kumpulan para syuhada.. anaknye pon ikut syaheed skali beberapa lama kendian........
kesimpulannye, quraisy wat ape je untuk hilangkan pengaruh Rasulullah salallahu alaihi wa sallam.. (xde le kate orang yang wat perhimpunan ni macam quraisy.. ana oyak ana teringat je)

PERSOALAN KETIGA:
kenape DSAI je? kenape mesti menjatuhkan air muka seseorang? kenape nak mengaibkan orang lain?

bende ni sket je nak oyak..

senang camni la.. bayangkan ayah korang jadi camni. or senang, korang la. ape perasaan? buleh terime tak.. "ala, sabo je la".. senang la cakap camtuh.. tapi, still, jangan nak tipu la kalo nak cakap takde perasaan.. mesti ade walau sekelumit perasaan sakit hati, terguris, macam-macam la perasaan tak bes.

pernah tak dibuat "Perhimpunan Pak Lah tak bes" (pak lah ana ske, sebab lembut..)? "Najib pon tak bes"? "Khairy tuuuuttt" (isi la seniri ape-ape korang nak isi dalam tu)? so, kenape PAK-PAK yang bertanggungjawab nak wat bende yang menjatuhkan air muke SESEORANG? kalau DSAI bukan pengkhianat di mahkamah Allah azza wa jalla, bukankah itu dinamakan FITNAH? korang tak takut akhirat ke? nak sangat dunia nih? nak sangat jadi pemimpin? eh, ingat tak, zaman dolu-dolu mase bumi dicipta, takde makhluk pon sanggup nak jadi khalifah tau tak???? hatta malaikat sekalipun. sebab ape? sebab AMANAH.. BERAT beb.... beratnye ditanggung sampai AKHIRAT. wadduhh.. tak sanggup ana.. Hasan Hudhaibi pom tolak untuk jadi Mursyidul Am ke-2 IM dulu sebab ni. Sa'id ibn 'Amir pon tolak jadi gabenor Hims sebab tu..
so, ape nak dikejo sangat?? dunia hanya sementara.. nisbah dunia:akhirat ana dah terang kat entry nih: "alkisah beskal lagi.."

so, jangan la mengaibkan orang.. selama ni, perhimpunan yang diadekan adalah pasal GMI (gerakan mansuhkan ISA), macam-macam lagi la. bukan yang menjatuhkan individu..

Dah.. takat ni je la. esemen tak siap lagi..

in a nutshell..:

1. seimbangkan pembacaan.. bace kedua-dua belah pihak then buat pertimbangan waras dan rasional.
2. kawan yang suke kritik kite are true friends. jangan sebab die kate tudung kite singkat ke, solat dhuha silap waktu ke, khilaf pendapat mualimat jemaah kat masjid or duk umah je better ke, ape ke, terus tanak die jadi kawan. tu namenye 'duk-dalam-utan-je-la'..
3. jangan aibkan orang lain. kalo nak tego, tego die face to face korang berdue je. jangan depan orang (tapi, tego balak dating depan awek leh kan. bwahahaa..)
4. bukan senang nak jadi pemimpin. berat dari segi AMANAH dan MANAGEMENT makhluk bername manusia nih.

PERHIMPUNAN INI
CHILDISH
(pendapat je. tiada unsur-unsur fitnah dan menentang kerajaan yang biaya pengajian ana.
so, takleh disaman kan?)


so..jangan saman saye pak..

read more “"Perhimpunan laungkan Anwar pengkhianat"”

1 Ogos 2009: Macam-macam Ada~..

Posted by Syafarah Sunday, August 2, 2009 Posted under -

salam sume..

1 ogos 2009, manyak bende berlaku:

1. Konsert Nasyid Antara Donia (ade Shoutul Harakah, Raihan, Rabbani dan 1 grup from Saudi Arabia.. xkenal sebab sampai situ kol 11pm, sejam sebelum konsert abiss..huhu)
2. Konsert Nasyid oleh USIM (x pegi)
3. Konsert Nasyid oleh KIPSAS (hok aloh, paling dekat dengan ump tak pegi, yang jeuh sampai shah alam pegi lak. huahua. tu namenye nak adventure. merantau negeri orang sambil lompat2 komuter, LRT, bas dan teksi. penatttttt)

4. paling bes, tapi tak pegi2 pom: PERHIMPUNAN GERAKAN MANSUHKAN ISA (GMI).
kalo tak pi, ade je gambor2nye. ana dapat ni kat emel (tu la, orang suh idop dalam JEMAAH, takmo. idop sorang2, kan tak dapat emel2 yang panas2 cengginih..huhu.. sesape yang tatau ade/tak dijemput/tak diajak pi PERHIMPUNAN tuh pon, idop le dalam JEMAAH.. payah la idop sensorang nih..)

_________________

Links ke blog dan gambar2 perhimpunan

ada link untuk ke laman

1. Gambar dari periski rakyat.com dan luahan pengalaman Zaid Ibrahim sertai demo

2. Gambar MANSUH ISA - 1


3. Gambar dari lensa DPPK Ampang

4. gambar dari Skuad Dun Batu Caves

5. gambar MANSUH ISA - 2

6. gambar MANSUH ISA - 3

7. Video MANSUH ISA - 1

8. SiasahDaily

9. anilnetto

10. pemuda sarawak

11. gambar MANSUH ISA - 4

12. Pengalaman JIM Terengganu ? - tungguuu

thanks to:

sufi mardhatillah
JIM Terengganu
jimtrg.wordpress. com
*dapat mengelakkan diri dari terkena gas pemedih mata dan semburan asid

kerna sudi share ngan kami..
________________

jenguk2 le.. pengalaman lompat si kami lompat, kite cite akan datang, insyaAllah..

read more “1 Ogos 2009: Macam-macam Ada~..”
bookmark
bookmark

ShoutMix chat widget