Tahniah untuk peminat Arsenal!

Posted by Syafarah Monday, November 30, 2009 Posted under - , ,

salam sumeeeeeee..

hahahahaakk dah lame x update.. rase sangat boring bile x update. tu la, xramai visitor pom blog nih kan. n mintak maap sebab dah lame x update, mintak maap sebab tak dapat menjadi da'ie yang baek, mintak maap x dapat jalankan amanah dengan sepenuh perut..

dah lame x update, tentibe update lak ngan kopi paste, pehal kan. tapi, takpe la.. bateri nak kong nih. sampai ump, baru charger menunjukkan ciri-ciri kerosakan akhlaknya.. ishk2.. ape nak jadi nih?!

ana dapat emel nih daripada en.jo, lecturer fakulti kejuruteraan elektrik dan elektronik yang sedang melanjutkan phd kat warwick university..

__________________

Assalamualaikum,


Khas utk peminat Arsenal. Tahniah! anda memilih team yg tepat diatas alasan Arsenal ada insan beriman kepada Allah swt.. (pilihan berlandaskan syara').. Nanti kalau ada yg tanya kenapa anda menyokong Arsenal? Katakan anda menyokong Armand Traore seorang muslim yg beriman hanya kepada Allah swt..


'Riadah towards Ibadah' kerana Allah swt..


selamat menghayatinya. .




Nama Armand Traore mungkin tidak sehebat Nicolas Anelka atau Robin van Persie dalam jagat bolasepak dunia. Tapi bersama dengan kedua orang itu, Arman Traore adalah seorang pemain bola Muslim di Liga Primer Inggris (EPL).

Ada sesuatu yang lain sekarang dalam cara berfikir pemain Arsenal yang mulai sering dimainkan oleh pelatih Arsene Wenger. Ia akan menghapus seluruh tattoo di tubuhnya.


Alasannya, karena Islam—sebagai agamanya—telah melarang tattoo di sekujur tubuhnya.


"Saya akan menjalani pembedahan pada akhir musim untuk menghilangkan tattoo," katanya kepada Arsenal Matchday.

"Saya berencana untuk melakukannya di musim panas. Mereka (para doktor) akan menempatkan saya di bawah anestesi (bius) dan kemudian melakukan itu semua, dan ketika saya terbangun semuanya akan lenyap".


"Perlu sedikit waktu pemulihan jadi saya akan melakukannya pada akhir musim bolasepak."


Traore, 20, merasa bahwa memiliki tattoo adalah kesalahan besar, dan ia menyesal untuk itu.


"Kalau saya telah menjalani agama saya dengan benar sebelum saya memiliki tattoo, saya tidak akan pernah memiliki tattoo," jelasnya.


"Saya fikir itu salah satu kesalahan terbesar dalam hidup saya, tapi saya akan mencuba memperbaikinya.

"Saya telah mendapatkan manfaat agama saya secara peribadi dan dalam karier saya. Saya selalu menjadi seorang muslim tetapi saya tidak benar-benar berlatih untuk itu, saya hanya berkata kepada orang-orang ‘saya seorang Muslim'. Ini merupakan perkembangan secara bertahap".


Anda betul, Armand. Tattoo memang dilarang dalam Islam. (sa/goal).

_________________

subhanallah.. bila hidayah Allah bagi, macam-macam kite sanggup berkorban.. sume kerana ingin menuju mardhatillah.. teringat lagu Rabbani "bila nur melimpah di hati".. lalalaaaa.. manusiaaaaaa ituu bangunnnn.. dari alam, kegelapannnn.. oh! tak buleh! bateri tinggal 26 minit!! ok, pi dulu na..

daa~..

salam..

read more “Tahniah untuk peminat Arsenal!”

This is not the way that it should end

Posted by Syafarah Sunday, November 15, 2009 Posted under -

salam minna-sama..

penah denga potoshop? xpenah? mm, usop sontorian? haa, potosop ngan usop sontorian takde kene mengene langsung. potoshop nih kat jaman moden-moden nih, musti tau kan.

"ye, kami tau. pe kaitan ntah tanye pasai usop sontorian"

peh spm ana jinak-jinakkan hotak untuk gune potoshop. ya Allah.. pening gile. cam nak geget-geget je wayar tepon umah di ketika itu. huh. mase tuh nak wat website Harry Potter. sejak form 3 ana antu harry potter and lord of the rings. seme kitab j.k rowling and j.r.r tolkien ade. mahey pon mahey la. mostly mak and abang bagi. adiah besdey ke, sebab ari 1st publish ke bla bla. ngeheheeheeeee~

"so, ngape kami perlu care ko suke hape?"

erk.. ganasnye korang. nak share salah ke? huh.

"pe kaitan harry potter ngan potoshop lak?"

ketika itu, takde website harry potter dalam bahse melesia. barab ntah lak kan ade ke tak sebab mase tuh jembalang kit ngan barab. kalo kat jadwal waktu sekulah tulih keleh barab je, ana akan membizikan diri ngan kije-kije multimedia. ngahahaaa (mase upper form, ana pengaweh pusat sumber ketue unit multimedia. takde napsu r nak jadi pengaweh: TEACHERS' PET + SKEMPOSS. kije kat unit media bes. leh wat bideo, buletin, grafik, tayangan wayang, bla bla. ye, sekulah agama pom wat wayang jugak. rm0.50 setiket. bisnis maa.... weh, bukan tayangan yang tuuuuuttt tau! nakal-nakal saye pom, tayangan yang bersopang r. macam mubi harry potter ke, hape ke.)

kembali ke soklan asal, ana first tym bekenalan ngan potoshop nih mase pas spm n nak wat website harry potter. mase tu memang wat from scratch r coding-coding. takde kenai lagi bolog-bolog nih. at det tym, xml, dhtml tak ujud lagi kot. pakai html jek.

tapi.......... lame-lame giv up jugak. uduh bebenor banner harry potter tuh. las-las pakai macromedia fireworks (xsilap r ni name software tuh). macromedia tak dibeli adobe lagi mase tuh. sangat bes sebab user frenli. lame-lame, prektis n prektis, rupe-rupenye adobe potosop lagi bes n banyak fuction. memang complicated at 1st. ye la, sebab banyak button-button. kalo simple, maksudnye kurangla keistimewaannye, ye dak.

then, alhamdulillah, lahir la website 1st harry potter dalam bm. mase tu pakai server geocities tapi menyuruk bawah name cjb.net. hape ek url die.. sat nak ingat...... arghh.. harryndraco.cjb.net kot.. ade kontes-kontes sekalik. yang masuknye, sorang je.. orang yang same. hahahaaa.

lama-lama terkubo jugak..

"bwahahahaha.. pa alip dal nun spacebar mim wau kap alip papedem ngan ko"

eleh, takpe. at least ade experience and will untuk try pakai potoshop kan.
so, jangan giv up ape kite wat. memang uduh mule-mule, tapi lelame insyaAllah impruv..

ahh.. terkuor tajuk..

"ekk, ko nak kate hape sebenaqnya?"

nak cakap je, dah lame tak edit-edit gambaq nih. so, semalam sempat edit sekepin. dah nak abih sem, so nak kem dis to my frens out der....


tak lawa sebab wat dalam berape menet ja.
nak copek.

ni gambaq asainye. takde dslr.. pakai my baby k660i 2mp jek..
ni mase kami balik dari library setadi/sakitati wik baru-baru nih.
ni antara lab kimia and ex-lab meki.
ex sebab fakulti dan lab depa dah pindah pi kampus pekan.

admit, this is not the best. nak try lagi!

read more “This is not the way that it should end”

"YOU'RE NOT TRYING, YOU'RE JUST WHINING.. WAKE UP, SWEETHEART!"

Posted by Syafarah Wednesday, November 11, 2009 Posted under - , ,

salam sume..

"pehal salam-salam tanpa rase besalah nih. bejanggut dah kami tunggu tau (uih, janggut jangan maen.. sensitip). tengok, jadi ungu dah. pe ko wat tak update2 ha??"

ohoo.. teharu la. jangan bagi kembang. korang tunggu ek? (jawab je "YEEEE".. kalo tak pueh ati, wat bolog seniri na).

takde, exam betimbun-timbun, esemen besepah-sepah, lab repot berpanjang-panjang bla bla. alaa, biase la. dah name pon pelajar, student, talibah, taliban, lipan, span, depan, belakang, dan seterusnya pekataan yang maujud dalam qamus mahupon rekaan korang seniri.


bizi la kunun ek pegi seminar ni ek.. sori my grupmate, tinggal korang kejap..
tapi, memang banyak manfaatnye. 3orang student ump je pegi.. student rate: RM400..
RM1200.. amanah yang amat berat.. 11paper tak silap dipresent sehari tuh nak kene absorb.. adohhhhhh~ BOOMM~


"aa, alasan jek sume tuh. orang laen pom bizi gak"

macam biase, sile ikuti dialog di bawah:

orang1 (ye r, takkan tikus leh cakap bm lak. miki maus pom cakap omputih): arrrghhhh.. 11 lab repot, 3 ipbl (industrial problem based learning. kite diberi masalah dalam industri, then wat la solution senirik. mostly nak tengok kitenye kekretifan mencari solution dalam team), 7 esemen and 1 plant design (PD) repot!! seme nak kene ngantor minggu nih!!
orang2: ko, ko serabut apsal? macam ko sorang je ade problem itu (skema gile orang2 ni..)
orang1: sibuk ko tau! sibuk! stress! pressure berape megapascal ntoh! sume minggu ni nak kene submit. dah la setadi wik. ni bukan setadi wik nih! ni sakitati wik!
orang2: chill, man (man ke girl ke, pape jelah~ asal jangan saki baki kaum Nabi Luth udah le..)! ko mengeluh ek?
orang1: xde la mengeluh, just frustrated.. sampai xde mase nak update bolog (opss, ni tak bermakna ana la orang1 ye.. ngehee.. ape, ingat dalam ump ni, ana sorang je ade bolog? tapi, dapat no 3 la dalam petandingan bolog.. ngahahaaa.. riak tak?)

ok, pehtu, orang2 ajak la kite muhapenang balik....

bile dapat kije-kije tesebut?

satu perangai ana yang paling nyampah dalam idop (dalam mati? lom ade experience lagi..mane tau, 5saat kendian dapat rase lak kan. tobat cepat!) ielah PROCRASTINATE. bukan prodental-B. ini bukan iklan ubat gigi.

kije tuh senanye dah dapat awal-awal dulu, tapi die bagi cam BAAPP camtu. walaupon awal, bile BAAPP camtuh, mood nak wat pon BAAPP ilang.
eh, korang tau ke BAAPP tu hape? angguk je belake. bile tanye, "dunnoo la teacher". huh. tu la student mesia. huh. hahaa, ana student mesia gak. hoho..

BAAPP tu maksudnye GEDEBUK. die bagi sekali cam ujan ais. dah la soklan cam sipot je susahnye.
so, jangan procrastinate macam ambe nih.. huhuu.. tu yang mengah.. tapi, alhamdulillah, seme keje-keje yang kene ngantaq minggu tuh ielah dalam grup, kecuali esemen 7ketul tuh. mengah, tapi bejaye! alhamdulillah!

kite student ke sultan kerajaan zimbabwe?

kejadian di bawah dah jadi beberape tahun lepas jugak la..

dr.abdurrahman: so, how are you?
ana: adeh, dr, so many project la. esemen bla bla
dr. abdurrahman: (dengan selamba) you're a student, what do you expect?

wahahahahahahaaa.. hamek ngkau. kunun nak luah masalah la, nak ringan beban la. haktuih je.
memang btol sangat-sangat la kate-kate bliau.

kite student, bukannye sultan zimbabwe ke, pedana menteri alaska ke, presiden semak samun ke. laen orang, laen amanahnye. amanah student: BELAJO. BUKANNYE MERENDEK. hah, angguk lagi. tau tak mende merendek tuh?

merendek tuh cam epal, tapi ade 4plohkaki. sangat menarik, bukan? (hahaa, ayat skema iklan lagi). merendek tuh cam berbelangkas-belangkasan. cekgu bm, sile saman saye sebab menggunakan imbuhan pada pekataan belangkas. jangan saman sampai RM3500 udah le (bilik c14-G-04nye jiran je paham. jadila penghuni bilik tuh kalo agak2 cam nak paham).

ok? so, bizi-bizi camtuh, mengah-mengah sampai pakai inhaler kaler merah tegantung kat dinding tuh, sampai baju dah bekotak-kotak tak basuh, bertong-tong tak belipat, dan sebagainye yang seswai dinisbahkan kepade student pemaleh, eh student bizi, tu kire normel la.
tapi, kene pandai susun mase supaye xde la tejadi cam hape ana cakap tuh.

"saye merendek, tapi masih belajo. dikira saye masih beramanah la kan.. so, majulah rendek untuk pointer!"

ahakkkkxxxx.. klaka la awak niiiii.. haktuih lagi..

amanah kat sini ade due ye murid-murid. apekah die? sape nak jawab, angkat lubang idong.. haa, kamu! ye, kamu yang tengah nganga tuh. dilarang makan dalam kelas. kamu makan hape tu?? erkk, takyah la bagitau.... eh, takyah tunjuk jugak.... patut la lobang idong kamu macam terangkat je.. mm, ape jawapannye? ishk, takpe la.. biar saye jawab.. tapi, kamu jangan pulak sambung makan bende alah tuh.. calit je kat mane-mane.. jangan kate saye ajar pulak ye..:

1) beribadat kepadaNya
ni dah salu oyak kan. kalo belajo, diterime la kalo memang diniatkan kerana Allah, kerana nak bangunkan balik ummah.
tapi, merendek kerana Allah, kerana nak bangunkan ummah...... beri-beri unacceptable (eh, acai beri dah tak spam ym dah! alhamdulillah.. takde la bangun tido pehtu tengok ym jadi serabut pehtu sambung tido balik)..
so, beribadah ielah melakukan ape je, dengan niat kerana Allah. macam senang.. tapi, nak amalkan ana akui ana seniri pom tersungkuq.. same-same kite peringat each ader.. amar ma'ruf nahi munkar, ye dak.. tiada kompromi dalam bermaksiat kepade Allah..

"Dan tidaklah Aku ciptakan jin dan manusia melainkan untuk beribadat kepada Ku"
(azzariyat:56)


2) khalifah

"Ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada malaikat: Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di atas muka bumi. Mereka berkata: mengapakah Engkau hendak menjadikan (khalifah) di bumi itu orang yang akan membuat kerosakan padanya dan menumpahkan darah, padahal kami sentiasa bertasbih dengan memuji Engkau dan menyucikan Engkau? Tuhan berfirman: Sesungguhnya Aku mengetahui apa yang tidak kamu ketahui"

(albaqarah:30)

khalifah dalam konteks kite nih, cam pengganti la. kite penyambung sunnah Rasulullah, penyambung perjuangan baginda. contohi khulafa' arrasyidin. kalo nak cite pulak tym depa jadi khalifah, pergh, leh wat buku. tapi buku lali je la, sebab ana tak alim.. kalo wat buku, sape pom tanak bace. baek jadikan buku lali or buku tiga lima. leh gak tulih utang kalo tak mampu bayaq air kacang soya tanak ais..

tapi, hayatilah, kite bukan dicipta untuk membuat kerosakan, tapi melangsungkan amanah yang Allah dah bagi.. adekah dengan merendek, kite tidak membuat kerosakan?? pikir-pikirkan, dan selamat beramal..

"so, hape ko nak cakap?"

dun judge a book by its harga. eh, jangan PROCRASTINATE dan JANGAN MENGELUH.

dah pandai amek jalan nak jadi student, pandai-pandai la tanggung. teringat kate-kate Nigel dalam 'Devil Wears Prada:

"YOU'RE NOT TRYING, YOU'RE JUST WHINING.. WAKE UP, SWEETHEART!"

well said! word, man!

kalo bertambah amanah tuh, it's our own choice, not someone else's. live with it. STOP COMPLAINING. dun just say: "OH, PEOPLE JUST DUN UNDERSTAND ME. MY PROBLEM'S BIG, HUGE. HUMUNGUS, GIGANTIC" huh, like awak sorang je ade masalah yang besaq? people tak tell la masalah depa besaq. but, depa leh smile.. kan? it'll only drag people around you into it. they've they're own problem too. and the world's not evolves only around you, dear. read that, do that. savvy? saga? myvi? wira?


aiman, mastermind grup PD ana. superpro adelah software untuk wat pfd plant. tapi, disebabkan bliau genius sangat, ni la hasilnye.. hahaaa~ kretipnya, hang aiman! pfd kite sure menang r..


Dr.jolius gimbun mase jadi panel nak evaluate proposal PD dak biotek dalam bentuk poster..
he's only 28 when he got his phd..
mase pi seminar tuh, beliau oyak:
"one day, you'll be wearing this" kat ana sambil tunjuk mortar board canselor.. thanks dr for the motivation!

read more “"YOU'RE NOT TRYING, YOU'RE JUST WHINING.. WAKE UP, SWEETHEART!"”
bookmark
bookmark

ShoutMix chat widget