This is not the way that it should end

Posted by Syafarah Sunday, November 15, 2009

salam minna-sama..

penah denga potoshop? xpenah? mm, usop sontorian? haa, potosop ngan usop sontorian takde kene mengene langsung. potoshop nih kat jaman moden-moden nih, musti tau kan.

"ye, kami tau. pe kaitan ntah tanye pasai usop sontorian"

peh spm ana jinak-jinakkan hotak untuk gune potoshop. ya Allah.. pening gile. cam nak geget-geget je wayar tepon umah di ketika itu. huh. mase tuh nak wat website Harry Potter. sejak form 3 ana antu harry potter and lord of the rings. seme kitab j.k rowling and j.r.r tolkien ade. mahey pon mahey la. mostly mak and abang bagi. adiah besdey ke, sebab ari 1st publish ke bla bla. ngeheheeheeeee~

"so, ngape kami perlu care ko suke hape?"

erk.. ganasnye korang. nak share salah ke? huh.

"pe kaitan harry potter ngan potoshop lak?"

ketika itu, takde website harry potter dalam bahse melesia. barab ntah lak kan ade ke tak sebab mase tuh jembalang kit ngan barab. kalo kat jadwal waktu sekulah tulih keleh barab je, ana akan membizikan diri ngan kije-kije multimedia. ngahahaaa (mase upper form, ana pengaweh pusat sumber ketue unit multimedia. takde napsu r nak jadi pengaweh: TEACHERS' PET + SKEMPOSS. kije kat unit media bes. leh wat bideo, buletin, grafik, tayangan wayang, bla bla. ye, sekulah agama pom wat wayang jugak. rm0.50 setiket. bisnis maa.... weh, bukan tayangan yang tuuuuuttt tau! nakal-nakal saye pom, tayangan yang bersopang r. macam mubi harry potter ke, hape ke.)

kembali ke soklan asal, ana first tym bekenalan ngan potoshop nih mase pas spm n nak wat website harry potter. mase tu memang wat from scratch r coding-coding. takde kenai lagi bolog-bolog nih. at det tym, xml, dhtml tak ujud lagi kot. pakai html jek.

tapi.......... lame-lame giv up jugak. uduh bebenor banner harry potter tuh. las-las pakai macromedia fireworks (xsilap r ni name software tuh). macromedia tak dibeli adobe lagi mase tuh. sangat bes sebab user frenli. lame-lame, prektis n prektis, rupe-rupenye adobe potosop lagi bes n banyak fuction. memang complicated at 1st. ye la, sebab banyak button-button. kalo simple, maksudnye kurangla keistimewaannye, ye dak.

then, alhamdulillah, lahir la website 1st harry potter dalam bm. mase tu pakai server geocities tapi menyuruk bawah name cjb.net. hape ek url die.. sat nak ingat...... arghh.. harryndraco.cjb.net kot.. ade kontes-kontes sekalik. yang masuknye, sorang je.. orang yang same. hahahaaa.

lama-lama terkubo jugak..

"bwahahahaha.. pa alip dal nun spacebar mim wau kap alip papedem ngan ko"

eleh, takpe. at least ade experience and will untuk try pakai potoshop kan.
so, jangan giv up ape kite wat. memang uduh mule-mule, tapi lelame insyaAllah impruv..

ahh.. terkuor tajuk..

"ekk, ko nak kate hape sebenaqnya?"

nak cakap je, dah lame tak edit-edit gambaq nih. so, semalam sempat edit sekepin. dah nak abih sem, so nak kem dis to my frens out der....


tak lawa sebab wat dalam berape menet ja.
nak copek.

ni gambaq asainye. takde dslr.. pakai my baby k660i 2mp jek..
ni mase kami balik dari library setadi/sakitati wik baru-baru nih.
ni antara lab kimia and ex-lab meki.
ex sebab fakulti dan lab depa dah pindah pi kampus pekan.

admit, this is not the best. nak try lagi!

7 comments

  1. fadh_q Says:
  2. yeah!! kalau x edit pown, gamba itu sudah shemart maa...

    huhu!!

    syabas beteh!

     
  3. Syafarah Says:
  4. salam fadh_q!

    ye ke shmart? semak la tengah2 lab neh. awak amek la gambaq tuh, saye kasi pree.. pehtu, edit la ikut ske awak.. pemes laa kawan2 saye dalam gambaq tuh..hehehee

     
  5. saya ni asik kuang hajar jer. saya mintak maaf. bole tak hajar saya potosop? saya tak reti langsung multimedia ni. wat blog ke ape ke lagi la saya tak reti. menaip panjang? puh.. lagi bukan kebolehan saya. merapu meraban? tak pernah ada dalam kamus idup saya.

    tolonglah saya. saya sanggup bayar berapa saja untuk awak bukak kelas potosop nih. janji yuran tu tak melebihi 2kupang. tak kesah nak 0.00047232sen ke 10.5323423sen ke ataupun 19.999999sen ke. saya sanggup bayar. siyes nih. siyes. tengok muka saya. takde muke main2 kan? kan?

     
  6. Syafarah Says:
  7. salam..

    awak memang kuang hajar. ngahahaaa.. buleh2.. awak memang takde bolog kan? kalo ade pon, saye xkan komen kat bolog awak. ape ntah orang panggil, bisin reader? apekobondo ntah tuh. uduh benor namenye. naip? awak naip lagi lembeb dari saye lak tuh, ade pankreas nak taip panjang2. merapu lagi la. awak skemposssss gilossss..

    eh,potosop tuh hape?

     
  8. haniey Says:
  9. syaf...cool la...
    nnt edit gambo i plak bley??
    u wat spesel utk i tau...
    ngehehehehe

     
  10. Syafarah Says:
  11. hahahaaa.. honey, anything for u beb! bak sini gambar u.. i nak yang cumel2 ok.. jangan yang tengah korek idong ke hape ke yang menunjukkan hobi u.. heheheheeee

     
  12. Faarihin Says:
  13. Salam..

    wah.. edit2lah lagi.. nak tengok lagi.. sy lagi tak tau bab2 photoshop ni.. masih di tahap kuno.. hahaha.. tau guna software gimp je.. tu pun main belasah aje.. hahaha.. (^__^)

     
bookmark
bookmark

ShoutMix chat widget