Baru lagi

Posted by Syafarah Sunday, March 24, 2013 Posted under -

Assalamualaikum wr. wb. kawan-kawan!

InsyaAllah, ada post baru.

http://syafarahnokizuna.wordpress.com/

Jazakumullahu kheir minna san =)

read more “Baru lagi”

Baru

Posted by Syafarah Wednesday, February 27, 2013 Posted under -

Bismillah..

Assalamualaikum semua.

Update hanya ringkas sahaja. Nak promote blog ni. Sudi-sudilah jenguk. Ambil yang bermanfaat sahaja insyaAllah =)

http://syafarahnokizuna.wordpress.com/

read more “Baru”

Ahlan wa sahlan =)

Posted by Syafarah Sunday, May 20, 2012 Posted under -

Assalamualaikum wa rahmatullahi wa barakatuh sahabat-sahabat yang disayangi kerana Allah.

Lebih kurang 2 tahun 4 bulan saya sudah tidak meng-atas-tarikh [nota: meng'update'] blog ini. Vakum la kejap dulu, banyak sangat sawang dah..

Wah, Syafarah dah atas udara [nota: 'on air'] kembali!

Alhamdulillah, iya sih. Allah menggerakkan semula hati ini untuk meluncurkan jemari ke atas papan kekunci [walaupun memang dah meluncur, tapi luncur menulis makalah dan manuskrip pascasiswazah].
Barangkali atas doa-doa kalian, Allah memakbulkannya. Jazakumullah sahabat =)

Ermm, awat dah skema sangat sekarang, Syafarah?

Mungkin, sudah sampai masanya untuk kita menjadi matang. Macam-macam boleh berlaku dalam tempoh 2 tahun, bukan? Allah mempunyai pelbagai cara untuk mentarbiyyah [nota: mendidik] hati kita.

Selimut, tanpa mengetahui gemerlapnya sinar Allah,

ke

Buka sedikit, tahu sinarnya sangat menghangatkan. Namun, tiada kekuatan untuk membuka terus,

ke

Buka terus. Kusangkakan ku berlari ke arah sinarMu..
Rupanya, kuberlari menuju BELANTARA JAHILIYYAH yang gelap, hitam pekat, dipenuhi pemangsa yang rakus,

hingga

Diterkam.. Digigit, dijamah.. Berdarah........... Tidak mampu untukku bangun......... Allah, di manakah Kau? KuperlukanMu sekarang.. DI MANA?!

Asaku putus...............

Namun, Allah Maha Penyayang.. Tatkala diriku rebah.. Tatkala diriku dicarik, dikoyak, dibaham tanpa belas.. DikurniaNya kepada diriku penyelamat-penyelamat..

Ape awak merepek ni, Syafarah?

Oh, maaf jika tidak faham =p.

Mungkin, 'puisi' [kononnya] tadi bisa menggambarkan hidupku sejak 2005 yang lalu.
Mungkin, tarbiyyah yang kusangka kudapati sejak7 tahun lepas, tidak sampai ke hatiku [baca: jiwa muda=hati keras lagi. huhu]

Ya Allah, terima kasih kerana mengurniakanku penyelamat-penyelamat yang kusayangi..

2010.. Bagiku, itulah titik PERMULAAN SEBENAR TARBIYYAH untukku..
Ya Allah, usahlah tamatkan manisnya tarbiyyah dan ukhuwah ini sampai bila-bila.
Ya Allah, tanganku kepingin untuk berpegang tangan dengan mereka sampai ke jannahMu.

Maka, blog ini akan jadi skema? Tak best.. Jom pi baca blog lain..

InsyaAllah, mungkin tak skema sangat, tapi skema sikit. Hehe. I'm still the happy Syafarah. The name itself explains it [Sya-FARAH. FARAH=HAPPY].

Setiap bende ade hadaf/objektif. So, ape hadaf kali ini?

Sahabat,
Belantara jahiliyyah itu sangat gelap.
Mungkin kite tidak menyedarinya, lantaran kite tidak mengenalinya.

Sahabat,
Izinkanku menceritakan bagaimana JAHILIYYAH itu,
Agar sama-sama kita menggapai sinarNya dan menginggalkan belantara itu selamanya.

Sahabat,
Tatkala kita SERONOK melakukan sesuatu perkara,
Namun hati terasa amat BERAT untuk meneruskannya,
Saat itu imanmu berbicara dengan akalmu,
"Wahai si-pulan, itu tidak mengundang REDHA Allah. Jom buat bende lain!"
Hatimu itu fitrah,
Rasulullah pernah berkata:

"Mintalah fatwa dari hatimu.
KEBAJIKAN itu ialah suatu perkara yang diri dan hati merasa TENANG tenteram terhadapnya,
dan DOSA itu itu ialah suatu perkara yang tergetar dalam dirimu dan TERAGAK-AGAK di hati,
sekalipun ada  orang yang memberikan fatwa kepadamu dan mereka memberikan fatwa kepadamu."
[HR Imam Ahmad]


Sahabat,
Tatkala kita SERONOK melakukan sesuatu perkara,
Sehingga LUPA kepada Pemilik jiwamu,
Pemilik kepada TANGAN yang menadah untuk berdoa,
TANGAN yang sama melakukan maksiat.
Pemilik kepada MATA yang melihat ayat cintaNya,
MATA yang sama melihat kemungkaran.
Dirasakan INDAH bagimu segala dosa.
Jika begitu,
Ketahuilah, syaitan berjaya menjalankan Ops: Lupakan Allah.

Iblis berkata: “Wahai Tuhanku! Kerana Engkau telah menjadikan daku sesat,
(maka) demi sesungguhnya aku akan memperindahkan
(segala jenis kemungkaran) kepada Adam dan zuriatnya di dunia ini,
dan aku akan menyesatkan mereka semuanya.”
[al-Hijr: 39]

Gelapnya weh! Dah, aku dah insaf. Balik dulu ye. Tak nak lepak-lepak buang mase dah..

Alhamdulillah, semoga kita bertemu lagi dalam rancangannnnnnnnn~ Adikku mau kawen lagi! Eh, silap.. <-- kan, dah merepek sikit. ishk ishk..

-----------------------------------------------------------------

p.s- kalau ikut hati, nak buang je entri-entri lepas dan buat blog baru. tapi takpe la. biarkan dulu =)
p.s2- anda mahu tinggalkan jahiliyyah anda? TAHNIAH! Tawaran menarik! email ke sini: syafarah_z@yahoo.com.
[tawaran hanya sah untuk perempuan SAHAJA]

read more “Ahlan wa sahlan =)”

"Selamat pagi, cekgu!" sile nyanyi cam kelas upin ipin ok

Posted by Syafarah Sunday, January 3, 2010 Posted under - , , , ,

Salam sume!!

Lame gile tak update. Bukannye ape, selame ni ana demam, sakit-sakit, kurang sihat. Ana kene penyakit MUB (Malas Update Blog). Agak teruk laa.. Bukan tu je, ana juga disyaki terkena virus BBNPL (Berat Backside Nak Pi Lab).. Agak serious gak la.. huhuhu.. Doakan ana cepat-cepat sembuh ye.. Ameen ya Rabb..

"Bagi setiap nikmat ada kunci yang membuka dan menyelaknya. Kunci pembukanya adalah sabar dan kunci penyelaknya adalah malas".


"Ape ko dah wat weh lame tak ngupdate nih?"

Mmmm, nak kate banyak, tak layak pulak kan sebab rasenye Ahmadinejad lagi banyak kije nak setel. Nak kate bizi gile, Rasulullah sallallahu alaihi wa sallam gerenti lagi bizi yet leh sebar Islam ke seluruh dunia. Ntoh la, time management teruk dan banyak main-main rasanya..

Alhamdulillah ana dapat job, tak mintak tapi kawan ana, Pjal (batch ana, tengah LI, student Kejuruteraan Awam sini) rekemen ana. Ana ditawaq/maniskan jadi cekgu bahasa inggeris untuk anak-anak Ustaz Is dan Kak Dayah. Ustaz lecturer kat KMPh (Kolej Matrikulasi Pahang) dan salu ceramah kat Pahang. Kirenye hebat la ustaz!

So, ana ziarah-ziarah dulu adik-adik ana ni. Taaruf, tengok buku-buku yang dah ade, cek silibus dan MAKAN!! Hehehee.. ana kagum dengan Kak Dayah sebab olmos sume perhiasan dalam umah, beliau yang buat. Takyah beli barang mahai-mahai untuk dapatkan Baiti Jannati yang cantik. Macam-macam poster tarbiyyah Kak Dayah tampal: doa masuk tandas, care-care amek wuduk, doa macam-macam lagi la blabla. Suasana yang sangat mendidik!!

Adik-adik yang ana kene ajo ade 3: Kakak (8tahun), Kak Ngoh(7tahun) ngan Kak Chik(5tahun rasenye). Kakak dan Kak Ngoh sekulah SJK (C) ok, mandarin cam ujung chop stik je la! Pin yin-pin yin nih dah tak maen la. Bace komik mandarian gituh! MasyaAllah.. kalo ana: wo bu shi tao lorrr..

Dan, dengan izin Allah, hasil didikan baitul muslim nih walaupon telalu awal untuk dilihat hasilnye, tapi nampak la benih-benih bunge mawar lawo beduri kat sini. Hehehee..
Baby (anak bongsu, comey!) nanes-nanes dalam buaian, Kak Chik kat meja makan, tengah makan dengan taksubnye mee bandung, terus berenti makan and pi ke buaian, henjut-henjut bagi Baby tido.. MasyaAllah.. Sangat betanggungjawab.......... Malu eden..

Ana sian sebab kelas ana 9am Sabtu dan Ahad. Depa lak ade sekulah Isnin sampai Jumaat, ade tuisyen malam-malam lak. Ana tanye la, "is it ok if they've classes during weekends? tired won't they?" but then their mum said ok, fine. They actually like it! Plus, eager to see their not-so-great teacher as well.. Wadduhh.. Semangat betul adik-adik ni!!

dan Thanx to Ipah and Yam sebab teman gue jupe adik-adik!
Dapat makan kan? Takyah la belanje dahh.. heheheee



Yam sangat suke menonjolkan sifat kunun keibuan bliau. huh.
and she's #6. I'm #10!! huh lagi Yam..

Ipah, she's #4 on my pesbook frens list.. heheee..

Kak Dayah and Baby..

This is Kakak. Ok, follow after me ya kids.. This - is - Ka - kak..
GOOD!! ngahahaaa

Garang bebenor kerlingan Kak Chik. Teacher suh senyum je.. Ade teacher suh makan sempoa tuh? Tak kan??
Kak Ngoh menten ngan senyuman manjenye. aww~


Semoga Allah memberi kekuatan kat adik menuntut ilmu kerana Allah..
Dan doakan ana ikhlas mencurahkan ilmu yang Allah pinjamkan kat ana ni kepade adik-adik kite nih..
Ameen ya Rabb..

read more “"Selamat pagi, cekgu!" sile nyanyi cam kelas upin ipin ok”

Ahh.. Mei itu..

Posted by Syafarah Tuesday, December 22, 2009 Posted under - ,

salam sume..

PKN09 dah nak menjelang.. Tentibe teringat saat-saat menimba bekalan untuk perjuangan.. sangat sayang antunna!!

Tapi, bideo-bideo ikhwah je ade uplod kat youtube. akhawatnye xuplod la pulop, ana xleh uplod la antunna.. ntoh kenape.. lembebbbbb beb..





read more “Ahh.. Mei itu..”

Muslims out there! Hear ye..

Posted by Syafarah Posted under - ,



FULL TIME MUSLIMAH, PART TIME ENGINEER-AH

Yea, we do have our own biotechnology, chemical, nuclear, automotive industries, etc. But, the expertise are still being exported from outside. We do have experts, but how many? Ashamed, yea coz I'm afraid that I'm one of those slackers, 27 minutes working but 7 hour 33 minutes full of blogging, ym-ing, fesbuking etc arghhh..

read more “Muslims out there! Hear ye..”


salam sume..

Kopi gam daripade blog Syaira

_____________________


Tuhan...
seandainya Kau telah takdirkan dia milikku,
tercipta buatku,
nekadkanlah hatinya dengan hatiku,
titipkanlah kemesraan antara kami,
agar kebahagiaan itu kekal abadi..
dan Tuhan...
seiringkanlah langkah kami,
mengharungi hidup luas ini,
ke tepian yang sejahtera,

tetapi Tuhanku yang Maha Pengasih,
seandainya Engkau telah takdirkan..
dia bukan milikku....
bawalah dia jauh dari pandanganku,
luputkanlah dari ingatan
dan..
peliharalah aku dari kecewa...
serta Tuhanku yang Maha Pengasih..
berikanlah aku kekuatan melontar
bayangannya ke dada langit
..
hilang bersama senja merah dan
gelap pekat malam..
agar aku bisa bahagia tanpa dirinya..

dan Tuhanku yang Maha Mencipta..
gantikanlah yang telah hilang..
tumbuhilah kembali yang telah patah..
meskipun tak sama dengan dirinya,
biar sekuat mana aku mencintainya..
aku pohon agar Tuhanku,
lengkapkanlah perasaan ini..
sekiranya dia ditakdirkan milikku,
ku pohon agar taqdir memperkuatkan..
kasihku padanya..
selagi tak melebihi kasihku pada-MU....

_________________

Gilak r. Due entry jiwang. Biasak la, zaman remaje, young adults, zaman dak-dak final year, zaman rase step kedue marhalah tarbiyyah need to be execute..

Help! Can't see anything.......... but you..

p.s- 'You' tu tak refer kepade sesape ok.. hehee

read more “Ya Allah, kepadaMu kami memohon petunjuk..”

Post Ke-100.. Spesel Edition!

Posted by Syafarah Friday, December 18, 2009 Posted under - , ,

Salam sumee~!

Dah 100 post! Ade la dalam setahun sebulan lebih sikit-sikit ana di medan siber ini (gile skema ayat).

"Weh, ape yang spesel editionnye? Orang laen pon ade 100 post jugak. Xde la lebey-lebey nak wat spesel edition cam ko"

Erkk.. Ye ke takde? Pape pom.. Speselnye kali ni ielah......... jeng jeng jeeeenngggg~

Entry kat bawah nih ana dah tulih dalam notepad awal sem lepas. Lebey kuang dalam bulan 7 camtuh. Tapi tak publish-publish pom. Mase tu sibuk nak tutup blog kot.. Tapi xjadi akhirnyee..

Bile bace balik, nak guling pulak rase "Childishnye ayat mase tuh!" hahahaa.. Skang matang ke? Oh, apekah pendifinisian matang itu wahai kamus dewan bahase Zimbabwe? Dah bukak, tapi tak paham pulak..

Bace je la ye.. Yang kaler PINK ielah ori nye entry tanpa pengeditan. Kaler KELABU macam biase adelah entry ana tulih sekarang..

____________________

salam alaik dan salam sejahtera..

Pernah dengar 'Hantu Kucing'? Mmm, 'Abu Hurairah'? Haa.. sahabat Nabi s.a.w yang meriwayat hadith paling banyak. Beliau dipanggil Abu Hurairah (Ayah Kucing) sebab beliau sangat sukaaaaakan makhluk berbulu tersebut.

Ape signifikannya dengan 'Hantu Kucing'?

Well, Hantu Kucing di sini mengikut kamus Dewan Makan dan Minum edisi ke-40 mendefinisikannya sebagai "Orang yang sangat suka kucing sampai tahap nak gila walaupon belum mencapai tahap kacau orang di tepi-tepi jalan.... lagi".

Kalau kat kampus ana ni, ada la beberapa orang buleh dikategorikan sedemikian.. termasuklah budak bernama .... SYAFARAH..

Kisahnya begini....

Lebih kurang seminggu yang lalu, ana jumpa sekor kucing (lebey kurang umo 3 bulan.. sebab amat kecik) bawah tangga blok kat floor ana. Dia malu-malu nak masuk floor sebab dah ada mak kucing cop dulu (ada 4 ekor new borns! macam tau-tau ja ada beberapa keping hantu kucings kat floor ni). Tapi tak sampai 2 minggu kat sini, mak kucing tu diamik oleh makcik cleaner dengan baby-babynye skali sebab nak bela (sob sob~)..


Then, kucing tu pun dah tak segan nak masuk. Kaki dia capek-capek (kaki sebelah macam terkulai.. macam patah). Kami bajet bliau jatuh/accident sampai camtu kaki dia, so, insyaAllah boleh sihat sendiri (selalu kucing heal sendiri bila cedera)

Seminggu berlalu..

Kaki dia makin bengkak sampai merebak ke tulang belikat (bahu) dan dada dia. Amat besar. "Ish, tak boleh jadi ni. Tak kebah-kebah pom"..

The Great Plan (bajet la)

Mencari kenderaan untuk dipinjam ke klinik hewan (nak sewa, RM tidak mengizinkan). Ana tanya Suffi (sebab sebelum tu dia cakap pree keesokan hari). Tapi tak bulah sebab ke-clash-an jadual kelas kami. So, tanya Ammar (classmate).. Alhamdulilah.. bliau pree.. dengan ini, kami melantik bliau untuk menjadi drebar kami (notes: ana leh je drive, tapi die tanak orang len bawak keta dia. GUYS. huh). Anyway, syukran ya sodiqi..

The Next Day

Geng antu kucen: Ipah dan Yuni

Aaahh!! Baru nak cari lokasi klinik tuh! Swasta amat mahal. Maka kami cari kerajaan, Jabatan Veterinar. Alhamdulillah, ade je kat Kuantan. Ana pegi dengan Hantu Kucings kelas ana; Iffah dan Yuni.

Masa diberi rawatan oleh pembantu perubatan. Multi-racial. Peace, no war.

Hahhaaaa, dia duk kat bahagian pendaftaran dengan baju biasa ja. Takde pakai lab coat ka apa. Tak bajet pon dia yang akan bagi rawatan!

Ana: Saya rasa dia patah kaki la uncle
Uncle: Ya ka patah. Nanti kita tengok

Uncle: Takda la. Bengkak saja. Bisul ini. (sambil picit-picit kit... Then....... TUSSSSSS~!! PECAH!]


Kami suma: *GASP* uhukkkkk~
Uncle: Haaa.. Yogurt..

Adeyyyy.. kami sume dah nak muntah dah bila uncle sebut yogurt. I will never look at yogurt the same way again.. Memang banyak leh takung dengan cawan. Kaler die kuning-kuning cair dan ada beberapa ketul merah-merah.

Uncle tu selamba ja picit bagi banyak lagi nanah kuar. Ape lagi, meraung la kucing tuh. Ya Allah, memang sangat kesian. "ITAAIIIIEEE (SAKIT)!!!!!" (rekaan semata-mata. kucing ni pure from Kuantan. Tak bley cakap Jepon. Harap maklum). Yuni dah kuar, nak muntah. Mata ana dah berair-air....... kisian.....

Ana: Doc (saje panggil doc), bagi la bius. Kesian sangat. Sakit tuh..
Uncle: Ala, sakit kejap ja, nanti sihat lama.
Ana: Ye la, tapi sakit gak
Uncle tu terus memicit dan............ NGAP! Kucing tu gigit dia.
Ana: Hah, kan dah kena gigit. Bagi la bius (hahahaaa.. rasa cam bes je berletiaq kat seorang pembantu perubatan. huh)
Uncle: (Ishk dak ni. Aku ke ko yang rawat? <-- skrip rekaan lagi). Ok ok. Tapi lama la kesan dia. Nanti lama baru dia buleh bangun
Ana: Takpa, saya jaga.

Uncle: Kuat kucing ni. Dah bagi bius pon, die ngerang lagi

Dah habis.. pengsan la bliau sampai pas Isyak tadi. Alhamdulillah..


Tapi, kesah tadi tak terhenti di situ....
Merah! NGEOW! Balik meh!

Masa di ruang menunggu, ada sorang pakcik tengah tengok kucing kami dalam kotak.
Then ana terpaku dan terpana pada sebuah bakul pink yang berisi............. KUCING PARSI GEBU KALER MERAH PUTIH! Subhanallah! Amat comel!!!!!!!!!! Nak peluk-peluk..

Ana: Pakcik, nak tengok buleh (memang dasar tak malu kalau sampai bab kucing)
Pakcik: Buleh, bukak la

Baru bukak sikit, PEEEEWWWW terus dia lari. adeyyyy.. nak kena kejaq pulok!
Memang nak dekat sejam gak kami mencari. Namenye Merah. Memang pemalu btul, sampai ke sudah dia tak muncul. Kali terakhir, dia lompat masuk kawasan rumah-rumah chinese.
Atas ke-terer-an Yuni cakap Mandarin, Yuni terang kat chinese-chinese tu yang pakcik tu dah bela merah 10 tahun! Alhamdulillah, depa pon turut sama mencari. Namun, hampa.
Tapi, nombor ana diberi kat uncle chinese tuh. Incase dia terjumpa. Kat akak-akak lab vet kat situ pon ana bagi.

Rase bersalah sangat kat pakcik tuh! Namenye pakcik Amin.

Masa mencari tuh, tak habis-habis dia ajak ana supaya tidak menyalahkan takdir
"Takpe, jangan risau. Dah memang sampai masa dia"
Dia tak marah, muke ilek sangat. Kami yang terkejar-kejar, pakcik maintain je jalan.
Macam-macam dia cita pasai kucing-kucing dia.. Kata-kata dia macam biasa, tapi ada aura yang membuatkan ana rasa dia lain daripada pakcik-pakcik lain yang ana terjumpa kat tempat-tempat 'biasa' camni..

The Truth Behind Pakcik Amin

Pakcik Amin, berumur 67 tahun, zaujah 62 tahun, berbaju t-shirt hijau berkolar, berspek bingkai stail gold 70-an dan berkereta wira.
Lepas lama sembang, baru tau dia sebenaqnya dulu Pengarah Student-Bla-Bla-apa-ntah-of Cairo (macam badan yang mengurus pelajar-pelajar mesia kat sana kot)

Ana: uihhhhhhh.. pakcik pandai barab la ni!
Pakcik Amin: Buku-buku teks kamu belajar, kami yang buat (lebih kurang ayat die.. tak sure die kate dia buat or die evaluate je)
Ana: Uihhhhh, Ustaz (terus panggil ustaz) belajaq kat Al-Azhar ka dulu?
Pakcik: Ya, 4 tahun
Ana: ermm.. lughah ye?
Pakcik: erm.... haah..

Dah lama pastu, kami masuk klinik, amik kucing, pakcik amik bakul kosong (huwaa~), amik ubat etc, then kami kuar bersama-sama pakcik tuh. Sempat sembang sikit lagi.. then ana bersuara buat kali terakhir..

Ana: Pakcik!
Pakcik pon kalih
Ana: 'Asif, ya ammu!'.. Btoi tak? (heheheee..sempat lagi)
Pakcik Amin: Hehee, btol. Tapi, kalo orang Arab kat sana, diorang cakap 'Asif, ya amm'.
Ana: haah.. 'Asif, ya amm'
Pakcik: Kalau nak sopan lagi, kite sebut 'Iz-bla-bla-ana-tak-ingat, ya amm'
Ana: Ooooooo, 'Iz-bla-bla-ana-tak-ingat, ya amm!'

____________________

Pacik Amin bagi name CICAK kat bliau sebab kaler macam cicak. ngehehee.. Kami ikot je sebab dah ilangkan kucen die.. Sian die dan kuarge die..



Selame sebulan camtuh, ana jage die, letak dalam/atas kotak kat depan bilik. Cam hospital sementare la. Ipah dan Yuni pon tolong jage. Kak Syuhada (formerly known as Fashidah), jiran pon tulung jage juge. Ubat sapu dan makan bagi ikut jadual. Kekadang kantoi sebab ade kelas. So, maap ye Cicak, bagi lambat-lambat sket ye. Alhamdulillah macik-macik cleaner pon ske kucen, depa tak kesah sangat asal jage beyak die.

Lepas tuh, kami bagi die berdikari. Hantaq kat kafe.


4 bulan kemudian..

Ana: Macam kenai minah ni..
(Mengamati dan merangkul badannya yang agak gemuk)
Ana: Biaq betoi! Tengok ketiak sat.. (Nampak kesan parut nanah kuor dulu) AAAAARRRGHHHHH!! CICAK!! You've come back! ngeeeee

Die datang balik.. Dah gemuk sekarang.. Lapo la tuh. Die ingat lagi kot ade sorang gadis ayu yang bagi Friskies dan Smart Heart sodap-sodap kepade bliau.


"Nak kate ko ni penyelamat la? Riak tul laa"

Pe plak. Ramai lagi yang selamatkan Cicak. Dan ramai lagi sahabat-sahabat kat luor sane yang selamatkan any makhluk Allah each seconds.

Pape pon, kite kene kasih-mengasihani setiap makhluk kat galaxy/alam semesta Allah ini. Setiap makhluk sentiasa bertasbih dan berzikir kepade Allah setiap saat. Kite? Setiap saat ke? Haktuih la. Zikir name Muhyidin ade la. Name Siti Nurhaliza, MCR, Munchy's, KCB, YM, Google Chrome (apekehey name-name ni kuor??) blabla.. huhuu.. Terase seh..

"Langit yang tujuh dan bumi serta sekalian makhluk yang ada padanya, sentiasa mengucap tasbih bagi Allah; dan tiada sesuatu pun melainkan bertasbih dengan memujiNya; akan tetapi kamu tidak faham akan tasbih mereka. Sesungguhnya Dia adalah Maha Penyabar, lagi Maha Pengampun."
(Al-Isra':44)

“Segala yang ada di langit dan di bumi tetap mengucap tasbih kepada Allah; dan Dia lah Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.”
(Al-Hadid:1)

“Segala yang ada di langit dan yang ada di bumi sentiasa mengucap tasbih kepada Allah Yang Menguasai (sekalian alam), Yang Maha Suci, Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.”
(Al-Jumuah:1)

“Segala yang ada di langit dan di bumi tetap mengucap tasbih kepada Allah; dan Dia lah Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.”
(Al-Hasyr:1)

Pecaye la, setiap makhluk yang kite cube tolong, insyaAllah akan doakan kesejahteraan untuk kite. Makhluk yang xpernah berdosa mendoakan kite.

Nak bandingkan dengan doa kite.. aduiyaii.. Banyak sangat ke pahale dah buat? Kompom lebih banyak dari dari dosa ke? Kompom xpayah dihisab kat mahsyar nanti? Seyez kompom nih? Ha, leh la tendang betu ke kucen ke sekarang.. sebab dah banyak pahale kan.. Wat dosa sket ape salahnye kan. Xbagi efek pom pade timbangan. Just 0.000063kilometer je beratnye..

Tapi, doa tetap doa jugak. Itulah senjata paling utuh umat Islam..

read more “Post Ke-100.. Spesel Edition!”

Cerewet.. akhirnye bebayo..

Posted by Syafarah Wednesday, December 16, 2009 Posted under - , ,

Salam minna-sama,

Di waktu petang yang hening. Tatkala ekon menshutdownkan dirinya di lab. Oh, sungguh enak udara sejuk menghembus.......................... pintu di luar lab. Nak harap udara sejuk hembus-hembuskan diri dalam lab nih? Jangan harap la. Kalo dah mengharap, jangan la terlalu menyimpan harapan. Nanti kecewa. Sape yang merana? Telinge mak jugak. Ye la, mak kan tempat kite membuat laporan paling classified. Kawan-kawan? Huh, I've learned my lesson. huahuahuaa.

Walaupon kapilari peluh tersumbat dengan perpeluhan, seorang gadis ayu lagi sopan santun melecun memakai lab coat dengan betul dan tidak terbalik. Tangannya lalu mencapai dua buah petri dish yang telah terisi anak-anak kesayangannya. "Aik, apekehey cam laen je due-due nih?".

Dengan perasaan ingin tahu tapi tak malu, beliau melangkah ke meja rujukannya, Incek Zaki/Senapi. "Incek, betul ke Bacillus cereus ni ek encik? ke ade bac laen skali nih? due petri dish ni bebeza care spreadnye," Syafarah, gadis ayu tadi memulakan perbincangan tanpa ucapan salam. Terpuji sungguh sifat itu.

Incek Zaki lalu mengecek dan menekan-nekan punat kibodnye. Prof. Ir. Dr. Google menjadi rujukan kami. "haa, ye la tuh. ni B.cereus, ni bukan." To her dismay, salah satu daripadanya adalah bukan daripada benihnya! Anak-anak itu tidak diketahui dari mana asal mereka! Tekejut bukan kepalang!

Tapi, ALHAMDULILLAH!! betul la B.cereus! Selame nih, Syafarah ketor-ketor takut bac laen yang diternak lalu mengganggu kejituan eksperimen yang telah berangkak (asek bejalan je kan).

Dah la.. Malas la nak buat cerpenstabilobirubulehmenulis60km nih. Kesimpulannye, Alhamdulillah, inoculum ana wat bejaye menternak B.cereus, pure. Xde jiran tetangge bac laen nyebok-nyebok.

Ni ielah gambor Bacillus cereus yang pro wat.

Ce compare ngan ana nye. Same kan? Allah je yang tau betape sonok dan besyukurnye ana mase tau tuh! Sebab dah stat lame dah, tapi kekadang inoculum kami tuh dapat yeast la, blabla la. Bau? Busuk gile! Bacillus cereus tak berbau..
Yang membezakan petri dish ana ngan pro nye kat atas tu ielah: Cara kami streak inoculum.
Care ana tak tepat dan tak kemas. Inoculating loop kekadang tertoreh dalam agar. Tu cam bush-samun je..

Ni lak inoculum yang tak diketahui anak sape. Sape nak betanggungjawab neh??
Kedue-due ni adelah daripada inoculum yang berbeza (meaning: daripade 2 conical flask yang berbeza. Atas tu ana ternak, bawah ni kawan ana ternak).
Rupenye, kawan ana tesilap inoculate daripada petri dish yang memang mixed culture, bukan pure culture. Depa assume colony depa amek tu ielah B.cereus. Tapi, rope-ropenye bukan.

Kesimpulan: Nak ternak anak-anak cenonet nih, cerewet is the key. Nguahahaa.

1. Memang kene pakai face mask (Kalo tanak pakai, jangan becakap. Nanti bac dalam mulut insyaAllah contaminate bliau sekali)

2. Autoclave sume bende

3. Buat bawah laminar flow

4. Pakai glove

5. Sterile seme including laminar flow

6. Bla blaaaa.

Kenkadang cerewet ni diperlukan. Memang rase remeh kalo terlalu cerewet, tapi kalo terlalu amek ringan seme bende, tak jadi jugak.

Mak-mak kite memang cerewet. Tapi, cerewet depa bertempat. Ayah kurang sket, tu yang kekadang anak sonok lagi ngan ayah. Ngahahaa. Kalo wat susu, mak akan pastikan suhu yang betul, nak mandikan kite mase baby pon, air yang betul, sabun yang elok untuk baby, tak pedihkan mate, lampin yang ade indicator kalo ade sisa buangan hampagas kite dalam tuh.

Kalo dah besor skek, sebelum pi sekulah esoknye, mak mesti peringat suh iron baju sesiap. Kalo kite, lagi 7saat bas nak sampai, baru iron kan. Xyah kencing la, kite same-same jadi budak sekulah ok.

Bile dah jauh dari mak nih, mak salu peringat kunci pintu bile sensorang (padahal UMP ni selamat, pade hemat kite la. Tapi, mak kite sangat cerewet dengan keselamatan kite). Banyak lagi la.

So, cerewet la dalam membuat PSM, keselamatan, makanan, solat, halal haram, ijtihad, pemilihan kawan dan sebagainye. *peace*

read more “Cerewet.. akhirnye bebayo..”

Visa untuk pelancong ke, pelajar ke atau Vissaliny?

Posted by Syafarah Tuesday, December 15, 2009 Posted under - , ,

salam minna-sama..

Pade suatu ketika, Masita Md.Isa telah menceritakan sesuatu. Pengalaman ngeri Dila Sakura diganggu Incek Pocong menjadi juadah pencuci mulut laser, eh mulut manis eh, mulut-je-la-senang kami malam itu. Wadduh wadduh, dah le ana sensorang je kat bilik cuti sem ni sebab DUA rumet kesayangan takde. Ye la, name pom cuti kan. Masita cerita tu mase ana betol-betol baru sampai UMP, tak sempat nak tido lagi le kirenye (bas kalo dari utara ke Pahang salunye insyaAllah sampei sini waktu subuh). Maka, ana pom tido la di bilik PUAN Zila. Bliau pom tido sensorang.

Beberape minggu kendian, cerita pengalaman gelap tu dilopakan begitu sahaje hingga menjilat lutut. Dah xde perasaan sangat, tapi dah jadi cam habitat kan, tetiap kali nak tido je, musti pi bilik PUAN Zila. PUAN Zila lak memang sem ni sensorang jek. (tapi boring gak, kalo sembang ngan laki die, lomentik bebenor. Nak bagi I jeles ke Zila? xjadi leeeee).

Minggu itu,

________________

Truut trruuttt (Oo, camni bunyi kentut rupenye..) <-- Ehem, bunyik hempon, ok. Ringtone lagu Inteam.. hikhikk.. Meset ringtone: lagu Toyota Swift Lagenda C70, 'Teardrops on My Guitar' laen gile kan? Lagu Ukhrawi versus Duniawi..

Vissa: Capara, nak print kat bilik u. Buleh ka?
Ana: Untuk program kite kan. Buleh blaqo insyaAllah

Kreeokkk (Oo, camni bunyi korek idong rupenye..) <-- Ehem, bunyik ringtone pintu bilik ok. Ahaa, ni la keistimewaan hostel UMP. Pintu bilik ade ringtone. Korang mane tau, huh. Ok, sem depan, daftar masuk UMP k. Tak abih degree lagi? Drop out je dari U korang tuh, pintu bilik xde ringtone, u hape camtuh..

Vissa n Syafarah: bla bla blaaaa hahahakk.. blu blu blu blu huhuhukk.. (perbualan ade sedikit unsur menganyam ketupat maybe, walaupon Vissa xsambut raye. Lemang pon ade. Kami menabung lemang dalam tabung buluh untuk bayar yuran pengajian kami. Skian terima kasih)
Vissa: I datang bilik u malam-malam, u takde pom?
Ana: Saye malam-malam tido bilik Zila, kat atas je kan
Vissa: Ye ke? Apa pasai? I tido sensorang je selame nih...........
Ana: .......................................................... (terus tuko topik dengan menganyam ketupat jantung pulak)
_________________

The point is: die non-muslim.. Tapi TAK TAKUT tido sensorang. Wawawaahh..
"Ape aku takutkan senornye??" betol x?
Ana MUSLIM. Ana pecaye ALLAH tu ade. ALLAH is our Guide, Guardian. Apekehey la pulok non-muslim macam Vissa nampak macam lebey muslimnye dari ana?

Vissa hok kanan skalik.
See? Die duk kanan?! Ikut Sunnah Rasulullah sallallahu alaihi wa sallam!
Tapi, tengok niat jugak le kan. uhuk.. Vissa tak niat pom nak ikut sunnah, kompom..

read more “Visa untuk pelancong ke, pelajar ke atau Vissaliny?”

Tahniah untuk peminat Arsenal!

Posted by Syafarah Monday, November 30, 2009 Posted under - , ,

salam sumeeeeeee..

hahahahaakk dah lame x update.. rase sangat boring bile x update. tu la, xramai visitor pom blog nih kan. n mintak maap sebab dah lame x update, mintak maap sebab tak dapat menjadi da'ie yang baek, mintak maap x dapat jalankan amanah dengan sepenuh perut..

dah lame x update, tentibe update lak ngan kopi paste, pehal kan. tapi, takpe la.. bateri nak kong nih. sampai ump, baru charger menunjukkan ciri-ciri kerosakan akhlaknya.. ishk2.. ape nak jadi nih?!

ana dapat emel nih daripada en.jo, lecturer fakulti kejuruteraan elektrik dan elektronik yang sedang melanjutkan phd kat warwick university..

__________________

Assalamualaikum,


Khas utk peminat Arsenal. Tahniah! anda memilih team yg tepat diatas alasan Arsenal ada insan beriman kepada Allah swt.. (pilihan berlandaskan syara').. Nanti kalau ada yg tanya kenapa anda menyokong Arsenal? Katakan anda menyokong Armand Traore seorang muslim yg beriman hanya kepada Allah swt..


'Riadah towards Ibadah' kerana Allah swt..


selamat menghayatinya. .




Nama Armand Traore mungkin tidak sehebat Nicolas Anelka atau Robin van Persie dalam jagat bolasepak dunia. Tapi bersama dengan kedua orang itu, Arman Traore adalah seorang pemain bola Muslim di Liga Primer Inggris (EPL).

Ada sesuatu yang lain sekarang dalam cara berfikir pemain Arsenal yang mulai sering dimainkan oleh pelatih Arsene Wenger. Ia akan menghapus seluruh tattoo di tubuhnya.


Alasannya, karena Islam—sebagai agamanya—telah melarang tattoo di sekujur tubuhnya.


"Saya akan menjalani pembedahan pada akhir musim untuk menghilangkan tattoo," katanya kepada Arsenal Matchday.

"Saya berencana untuk melakukannya di musim panas. Mereka (para doktor) akan menempatkan saya di bawah anestesi (bius) dan kemudian melakukan itu semua, dan ketika saya terbangun semuanya akan lenyap".


"Perlu sedikit waktu pemulihan jadi saya akan melakukannya pada akhir musim bolasepak."


Traore, 20, merasa bahwa memiliki tattoo adalah kesalahan besar, dan ia menyesal untuk itu.


"Kalau saya telah menjalani agama saya dengan benar sebelum saya memiliki tattoo, saya tidak akan pernah memiliki tattoo," jelasnya.


"Saya fikir itu salah satu kesalahan terbesar dalam hidup saya, tapi saya akan mencuba memperbaikinya.

"Saya telah mendapatkan manfaat agama saya secara peribadi dan dalam karier saya. Saya selalu menjadi seorang muslim tetapi saya tidak benar-benar berlatih untuk itu, saya hanya berkata kepada orang-orang ‘saya seorang Muslim'. Ini merupakan perkembangan secara bertahap".


Anda betul, Armand. Tattoo memang dilarang dalam Islam. (sa/goal).

_________________

subhanallah.. bila hidayah Allah bagi, macam-macam kite sanggup berkorban.. sume kerana ingin menuju mardhatillah.. teringat lagu Rabbani "bila nur melimpah di hati".. lalalaaaa.. manusiaaaaaa ituu bangunnnn.. dari alam, kegelapannnn.. oh! tak buleh! bateri tinggal 26 minit!! ok, pi dulu na..

daa~..

salam..

read more “Tahniah untuk peminat Arsenal!”

This is not the way that it should end

Posted by Syafarah Sunday, November 15, 2009 Posted under -

salam minna-sama..

penah denga potoshop? xpenah? mm, usop sontorian? haa, potosop ngan usop sontorian takde kene mengene langsung. potoshop nih kat jaman moden-moden nih, musti tau kan.

"ye, kami tau. pe kaitan ntah tanye pasai usop sontorian"

peh spm ana jinak-jinakkan hotak untuk gune potoshop. ya Allah.. pening gile. cam nak geget-geget je wayar tepon umah di ketika itu. huh. mase tuh nak wat website Harry Potter. sejak form 3 ana antu harry potter and lord of the rings. seme kitab j.k rowling and j.r.r tolkien ade. mahey pon mahey la. mostly mak and abang bagi. adiah besdey ke, sebab ari 1st publish ke bla bla. ngeheheeheeeee~

"so, ngape kami perlu care ko suke hape?"

erk.. ganasnye korang. nak share salah ke? huh.

"pe kaitan harry potter ngan potoshop lak?"

ketika itu, takde website harry potter dalam bahse melesia. barab ntah lak kan ade ke tak sebab mase tuh jembalang kit ngan barab. kalo kat jadwal waktu sekulah tulih keleh barab je, ana akan membizikan diri ngan kije-kije multimedia. ngahahaaa (mase upper form, ana pengaweh pusat sumber ketue unit multimedia. takde napsu r nak jadi pengaweh: TEACHERS' PET + SKEMPOSS. kije kat unit media bes. leh wat bideo, buletin, grafik, tayangan wayang, bla bla. ye, sekulah agama pom wat wayang jugak. rm0.50 setiket. bisnis maa.... weh, bukan tayangan yang tuuuuuttt tau! nakal-nakal saye pom, tayangan yang bersopang r. macam mubi harry potter ke, hape ke.)

kembali ke soklan asal, ana first tym bekenalan ngan potoshop nih mase pas spm n nak wat website harry potter. mase tu memang wat from scratch r coding-coding. takde kenai lagi bolog-bolog nih. at det tym, xml, dhtml tak ujud lagi kot. pakai html jek.

tapi.......... lame-lame giv up jugak. uduh bebenor banner harry potter tuh. las-las pakai macromedia fireworks (xsilap r ni name software tuh). macromedia tak dibeli adobe lagi mase tuh. sangat bes sebab user frenli. lame-lame, prektis n prektis, rupe-rupenye adobe potosop lagi bes n banyak fuction. memang complicated at 1st. ye la, sebab banyak button-button. kalo simple, maksudnye kurangla keistimewaannye, ye dak.

then, alhamdulillah, lahir la website 1st harry potter dalam bm. mase tu pakai server geocities tapi menyuruk bawah name cjb.net. hape ek url die.. sat nak ingat...... arghh.. harryndraco.cjb.net kot.. ade kontes-kontes sekalik. yang masuknye, sorang je.. orang yang same. hahahaaa.

lama-lama terkubo jugak..

"bwahahahaha.. pa alip dal nun spacebar mim wau kap alip papedem ngan ko"

eleh, takpe. at least ade experience and will untuk try pakai potoshop kan.
so, jangan giv up ape kite wat. memang uduh mule-mule, tapi lelame insyaAllah impruv..

ahh.. terkuor tajuk..

"ekk, ko nak kate hape sebenaqnya?"

nak cakap je, dah lame tak edit-edit gambaq nih. so, semalam sempat edit sekepin. dah nak abih sem, so nak kem dis to my frens out der....


tak lawa sebab wat dalam berape menet ja.
nak copek.

ni gambaq asainye. takde dslr.. pakai my baby k660i 2mp jek..
ni mase kami balik dari library setadi/sakitati wik baru-baru nih.
ni antara lab kimia and ex-lab meki.
ex sebab fakulti dan lab depa dah pindah pi kampus pekan.

admit, this is not the best. nak try lagi!

read more “This is not the way that it should end”

"YOU'RE NOT TRYING, YOU'RE JUST WHINING.. WAKE UP, SWEETHEART!"

Posted by Syafarah Wednesday, November 11, 2009 Posted under - , ,

salam sume..

"pehal salam-salam tanpa rase besalah nih. bejanggut dah kami tunggu tau (uih, janggut jangan maen.. sensitip). tengok, jadi ungu dah. pe ko wat tak update2 ha??"

ohoo.. teharu la. jangan bagi kembang. korang tunggu ek? (jawab je "YEEEE".. kalo tak pueh ati, wat bolog seniri na).

takde, exam betimbun-timbun, esemen besepah-sepah, lab repot berpanjang-panjang bla bla. alaa, biase la. dah name pon pelajar, student, talibah, taliban, lipan, span, depan, belakang, dan seterusnya pekataan yang maujud dalam qamus mahupon rekaan korang seniri.


bizi la kunun ek pegi seminar ni ek.. sori my grupmate, tinggal korang kejap..
tapi, memang banyak manfaatnye. 3orang student ump je pegi.. student rate: RM400..
RM1200.. amanah yang amat berat.. 11paper tak silap dipresent sehari tuh nak kene absorb.. adohhhhhh~ BOOMM~


"aa, alasan jek sume tuh. orang laen pom bizi gak"

macam biase, sile ikuti dialog di bawah:

orang1 (ye r, takkan tikus leh cakap bm lak. miki maus pom cakap omputih): arrrghhhh.. 11 lab repot, 3 ipbl (industrial problem based learning. kite diberi masalah dalam industri, then wat la solution senirik. mostly nak tengok kitenye kekretifan mencari solution dalam team), 7 esemen and 1 plant design (PD) repot!! seme nak kene ngantor minggu nih!!
orang2: ko, ko serabut apsal? macam ko sorang je ade problem itu (skema gile orang2 ni..)
orang1: sibuk ko tau! sibuk! stress! pressure berape megapascal ntoh! sume minggu ni nak kene submit. dah la setadi wik. ni bukan setadi wik nih! ni sakitati wik!
orang2: chill, man (man ke girl ke, pape jelah~ asal jangan saki baki kaum Nabi Luth udah le..)! ko mengeluh ek?
orang1: xde la mengeluh, just frustrated.. sampai xde mase nak update bolog (opss, ni tak bermakna ana la orang1 ye.. ngehee.. ape, ingat dalam ump ni, ana sorang je ade bolog? tapi, dapat no 3 la dalam petandingan bolog.. ngahahaaa.. riak tak?)

ok, pehtu, orang2 ajak la kite muhapenang balik....

bile dapat kije-kije tesebut?

satu perangai ana yang paling nyampah dalam idop (dalam mati? lom ade experience lagi..mane tau, 5saat kendian dapat rase lak kan. tobat cepat!) ielah PROCRASTINATE. bukan prodental-B. ini bukan iklan ubat gigi.

kije tuh senanye dah dapat awal-awal dulu, tapi die bagi cam BAAPP camtu. walaupon awal, bile BAAPP camtuh, mood nak wat pon BAAPP ilang.
eh, korang tau ke BAAPP tu hape? angguk je belake. bile tanye, "dunnoo la teacher". huh. tu la student mesia. huh. hahaa, ana student mesia gak. hoho..

BAAPP tu maksudnye GEDEBUK. die bagi sekali cam ujan ais. dah la soklan cam sipot je susahnye.
so, jangan procrastinate macam ambe nih.. huhuu.. tu yang mengah.. tapi, alhamdulillah, seme keje-keje yang kene ngantaq minggu tuh ielah dalam grup, kecuali esemen 7ketul tuh. mengah, tapi bejaye! alhamdulillah!

kite student ke sultan kerajaan zimbabwe?

kejadian di bawah dah jadi beberape tahun lepas jugak la..

dr.abdurrahman: so, how are you?
ana: adeh, dr, so many project la. esemen bla bla
dr. abdurrahman: (dengan selamba) you're a student, what do you expect?

wahahahahahahaaa.. hamek ngkau. kunun nak luah masalah la, nak ringan beban la. haktuih je.
memang btol sangat-sangat la kate-kate bliau.

kite student, bukannye sultan zimbabwe ke, pedana menteri alaska ke, presiden semak samun ke. laen orang, laen amanahnye. amanah student: BELAJO. BUKANNYE MERENDEK. hah, angguk lagi. tau tak mende merendek tuh?

merendek tuh cam epal, tapi ade 4plohkaki. sangat menarik, bukan? (hahaa, ayat skema iklan lagi). merendek tuh cam berbelangkas-belangkasan. cekgu bm, sile saman saye sebab menggunakan imbuhan pada pekataan belangkas. jangan saman sampai RM3500 udah le (bilik c14-G-04nye jiran je paham. jadila penghuni bilik tuh kalo agak2 cam nak paham).

ok? so, bizi-bizi camtuh, mengah-mengah sampai pakai inhaler kaler merah tegantung kat dinding tuh, sampai baju dah bekotak-kotak tak basuh, bertong-tong tak belipat, dan sebagainye yang seswai dinisbahkan kepade student pemaleh, eh student bizi, tu kire normel la.
tapi, kene pandai susun mase supaye xde la tejadi cam hape ana cakap tuh.

"saye merendek, tapi masih belajo. dikira saye masih beramanah la kan.. so, majulah rendek untuk pointer!"

ahakkkkxxxx.. klaka la awak niiiii.. haktuih lagi..

amanah kat sini ade due ye murid-murid. apekah die? sape nak jawab, angkat lubang idong.. haa, kamu! ye, kamu yang tengah nganga tuh. dilarang makan dalam kelas. kamu makan hape tu?? erkk, takyah la bagitau.... eh, takyah tunjuk jugak.... patut la lobang idong kamu macam terangkat je.. mm, ape jawapannye? ishk, takpe la.. biar saye jawab.. tapi, kamu jangan pulak sambung makan bende alah tuh.. calit je kat mane-mane.. jangan kate saye ajar pulak ye..:

1) beribadat kepadaNya
ni dah salu oyak kan. kalo belajo, diterime la kalo memang diniatkan kerana Allah, kerana nak bangunkan balik ummah.
tapi, merendek kerana Allah, kerana nak bangunkan ummah...... beri-beri unacceptable (eh, acai beri dah tak spam ym dah! alhamdulillah.. takde la bangun tido pehtu tengok ym jadi serabut pehtu sambung tido balik)..
so, beribadah ielah melakukan ape je, dengan niat kerana Allah. macam senang.. tapi, nak amalkan ana akui ana seniri pom tersungkuq.. same-same kite peringat each ader.. amar ma'ruf nahi munkar, ye dak.. tiada kompromi dalam bermaksiat kepade Allah..

"Dan tidaklah Aku ciptakan jin dan manusia melainkan untuk beribadat kepada Ku"
(azzariyat:56)


2) khalifah

"Ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada malaikat: Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di atas muka bumi. Mereka berkata: mengapakah Engkau hendak menjadikan (khalifah) di bumi itu orang yang akan membuat kerosakan padanya dan menumpahkan darah, padahal kami sentiasa bertasbih dengan memuji Engkau dan menyucikan Engkau? Tuhan berfirman: Sesungguhnya Aku mengetahui apa yang tidak kamu ketahui"

(albaqarah:30)

khalifah dalam konteks kite nih, cam pengganti la. kite penyambung sunnah Rasulullah, penyambung perjuangan baginda. contohi khulafa' arrasyidin. kalo nak cite pulak tym depa jadi khalifah, pergh, leh wat buku. tapi buku lali je la, sebab ana tak alim.. kalo wat buku, sape pom tanak bace. baek jadikan buku lali or buku tiga lima. leh gak tulih utang kalo tak mampu bayaq air kacang soya tanak ais..

tapi, hayatilah, kite bukan dicipta untuk membuat kerosakan, tapi melangsungkan amanah yang Allah dah bagi.. adekah dengan merendek, kite tidak membuat kerosakan?? pikir-pikirkan, dan selamat beramal..

"so, hape ko nak cakap?"

dun judge a book by its harga. eh, jangan PROCRASTINATE dan JANGAN MENGELUH.

dah pandai amek jalan nak jadi student, pandai-pandai la tanggung. teringat kate-kate Nigel dalam 'Devil Wears Prada:

"YOU'RE NOT TRYING, YOU'RE JUST WHINING.. WAKE UP, SWEETHEART!"

well said! word, man!

kalo bertambah amanah tuh, it's our own choice, not someone else's. live with it. STOP COMPLAINING. dun just say: "OH, PEOPLE JUST DUN UNDERSTAND ME. MY PROBLEM'S BIG, HUGE. HUMUNGUS, GIGANTIC" huh, like awak sorang je ade masalah yang besaq? people tak tell la masalah depa besaq. but, depa leh smile.. kan? it'll only drag people around you into it. they've they're own problem too. and the world's not evolves only around you, dear. read that, do that. savvy? saga? myvi? wira?


aiman, mastermind grup PD ana. superpro adelah software untuk wat pfd plant. tapi, disebabkan bliau genius sangat, ni la hasilnye.. hahaaa~ kretipnya, hang aiman! pfd kite sure menang r..


Dr.jolius gimbun mase jadi panel nak evaluate proposal PD dak biotek dalam bentuk poster..
he's only 28 when he got his phd..
mase pi seminar tuh, beliau oyak:
"one day, you'll be wearing this" kat ana sambil tunjuk mortar board canselor.. thanks dr for the motivation!

read more “"YOU'RE NOT TRYING, YOU'RE JUST WHINING.. WAKE UP, SWEETHEART!"”

Bayu malam, menusuk meristem apeksku..

Posted by Syafarah Monday, October 26, 2009 Posted under - , ,

salam sume..

(kalau ade yang tertanye-tanye meristem apeks tu mende, tu ielah bahagian pucuk pokok, paling aktif memitosiskan dirinya. so, ana xde meristem apeks.. lain la kalo tentibe ade yang sumpah ana jadi ulam ke hape kan.. tapi, kalo nak sumpah pon, better sumpah ana jadi muslimah solehah la, dapat jugak saham pahle kebajikan kan.. hohoo)

malam-malam nih, tentibe terbukak blog sorang hamba Allah nih. ana silent reader die je.. ni link ke blog bliau: bliau 

bace la.. sangat sedihhhh~

__________________

Bila seronok, aku cari....pasanganku
Bila sedih, aku cari....Mak
Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada....Mak
Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat....Emakku
Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....Mak
Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan "Selamat Hari Ibu"
Selalu.. aku ingat pasanganku
Selalu.. Mak ingat kat aku
Bila-bila.. . aku akan telefon pasanganku
Entah bila... aku nak telefon Mak
Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk Emak
Renungkan:
"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja...
bolehkah kau kirim wang untuk Mak?
Mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".

Berderai air mata jika kita mendengarnya......

Tapi kalau Mak sudah tiada.......
MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT....

Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya....
Berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya.....
Berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya.....
Berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya......
Berapa ramai yang sanggup membersihkan luka kudis ibunya....
Berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....
Dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya......
________________________

tanak jadi anak camni........ naudzubillah~ ;(

p.s-nak ellaborate, tapi dah nantuk.. kul 2 pagi baru abes discussion plant design.. sampai rabu nih insyaAllah kami jadi labour 87jam sehari. unesco tanak amek tindakan ke? unesco ade kaitan ke ngan labour? bukan ngan petrol ke? lantok la..




kroooooooihhhhhhhhhhh~

read more “Bayu malam, menusuk meristem apeksku..”

~ Semangat! Kambatte! ~

Posted by Syafarah Tuesday, October 20, 2009 Posted under - ,

salam alaik sume..

seminggu nih adelah minggu agak kurang ceria bagi ana. Allah bagi ujian yang belum pernah ana alami selame 22 tahun 6 bulan nih. Sakitnye, Allah je yang tau. tapi,natijahnye, insyaAllah semakin matang. mungkin Allah nak bagi ana rasa kepedihan itu sebagai tarbiyah. x semua kite nak, kite dapat. x semua kite rase terbaek untuk kite, tapi pada hakikatnye adelah bukan terbaek untuk kita.

sangat sweet ayat ni..

Alhamdulillah, syukrulillah~ kekuatan itu adelah daripada Allah, tiada kekuatan selaen daripadaNya. la haula wa la quwwata illa billah.... kekuatan itu ana pohon saban hari dalam solat, usai solat, tengah jalan-jalan, tengah maen kucen, nganga menung tenguk lecturer dalam kelas macam-macam lagi perbuatan daripade berpekdah hingga la xde pekdahnye.

Allah tak lopakan hamba-hambaNya, tapi hambaNya salu lopakannya. tak sedor diri tol. huh. tapi, Allahurrahman, sangat Penyayang, ana yang selalu alpa ni, Allah makbulkan jua doa.. ana dah ok. dah ade kekuatan. semangat. Alhamdulillah! luka ni, dah terubat.... sket..... (tapi, mane tau, leh terbukak balik kan. ye la, baru seminggu luka ni. platlet luka di hati lagi susah nak wat keje. huhuu)

sedang berusaha menjadi syafarah yang dulu....



"Alhamdulillah, kami hengat jari ko dah lumpoh dah, sebab tak update-update pon"

xde2. nikmat jari ni ade lagi. ana nak gune la nih. nak gune nikmat mate n akal korang tak untuk bace?

"tengok la cemana. kalo bes, kami bace kot. kalo tak, kami pi makan nasik je la. ops, diet. lopa lak"

haha.. ntah la bes ke tak. tapi nak share. sangat interesting.... sangat membuka mata ati ku..

tarikh: 20 oktober 2009
waktu: 11am
tempat: fakulti kejuruteraan kimia dan sumber asli
spesifik r sket tempatnye: ishk, cerewet.. kat opis dr. abdurahman nour (from sudan. amek petroleum mase mude2 dulu. dah tue ke? hahaa, sib beik xleh bace bm.. bwahaa)

bla bla bla bla.... dipendekkan cite.. maka bawah ni dialognye -->

ana: bla bla.. i think i've wasted my 5 years in school. i'm from smka. i didnt fully utilise the islamic bi'ah there. i was rebellious.. i dun like to be goody-goody-two-shoes.. i dun like to kipas my teacher's backside.. my arabic, hampess + hancuss.. bla bla (siri luahan perahsaan yang bukan untuk tuntunan umum)
so, i've asked my brothers' opinion, mum's, and ustaz kamil's. well, my 2nd bro approved my decision. mum and 3rd bro didnt. ustaz, well, he's an ustaz. this is his field, so of kos he would like me to go and study there. it'll only be 1 year insyaAllah if according to plan.

(basically, lepas grad nanti, ana nak further study dalam kos yang sangat berbeza dengan engineering skang kat sabuah tempat yang berlaenan dari tempat tinggal skang.. ok? hehee.. bukan sebab hape, tapi ana rase cam nak kejaq balik 5 tahun yang dah terbazir tuh. ana nak belaja and berada dalam bi'ah yang mentarbiyyah jiwa rosak ana nih)

dr. abdurahman: i will tell u pros and cons before i tell u my opinion..

(ana put it in point form.. so u guys can absorb it accordingly)

1. picking up opinions
muslims shud do this to elak regrets. picking up opinions from others then decide the best option.
if one becomes too decisive, that is without asking opinions, at the end if they cant cope with it, stopped in the middle of the journey, they'll be discouraged greatly and regret.
if ask for opinions, they will tend to be less regretful coz they have juggled between the pros and cons of the options from opinions they carry.

2. wasted

dun say u've wasted 5 years in school. let bygone be bygone. think of wut u're gonna do in the future..

3. jangan rigid/jumud. bumi Allah luas. banyak cara untuk selamatkan UMMAH

i feel proud when listen to ur stories (ana cite pasal naqibah ana kat penang dan senior ana dalam mekanikal engineering kat die) and wut u r going to do.

BUT, dun go too DIVERT from wut u r doing now. it's not like, if u are alim in religous studies, only then u can save ummah.
there are many ways to help the ummah now. u can become a mujahidah in engineering field. why not?

u see, nowadays muslims just think about themselves (terase seyh part nih. ye la, ana nak tarbiyyah diri seniri je.. bukankah itu jual ikan?? selfish??). like "i dun care wut happen there. i just wanna finish my research bla bla"

look, i took petroleum. oil and gas are abundant in the gulf countries. muslims countries are rich of them. but, WHO CONTROL IT? HOW DID THE WESTERNERS MANAGED TO DO THIS? of kos because we, the UMMAH BROKEN APART. WE DIDNT THINK OF THE OTHER BROS AND SIS. they managed to break our ukhuwah.
WE WEAR THEIR CLOTHES, WATCH THEIR MOVIES, FOLLOW THEIR CULTURE bla bla. THEY MANIPULATE/CONTROL OUR MINDS.

iran, iraq, afghanistan, sudan, yaman, egypt bla bla, war wit each other (terfikir lak malaysia ngan indonesia.. tak rase cam ade duri dalam meat ke? tak rase cam ade orang cucuk2 kite untuk gaduh atas perkare remeh seperti TARIAN, MANOHARA BLA BLA?).
how can we get back on our feet?

WE HAVE TO UNITE. WE HAVE TO SAVE THE UMMAH.

4. pekerjaan

u said u wanna spend 1 year there to study right? syafarah, it's not easy nowadays to find a job. within that 1 year, u can go out to find a job. competition is high. u have many ipt in melesia. hundred thousands fresh grads competing to find the same position as u.

5. mane yang aula'? bahagikan ikut priority

(die tanye ana pasal plan ana lepas degree: "i have 2. my parents' part and then me. my dad wanna at least have a ride in my own car, mum wants me to finish studies, find a decent job then get married.
i wanna further study..")

u can have all. it's not a prob. u see, in 2010 ump will give RM1500 pocket money monthly for masters students and the fees will be paid by ump itself. so, u still can have a car plus further study.

bla bla lagi..

degree was respected 5 years ago. but in this globilisation era, the minimum requirement is masters.

last year, a student from UTM was working here, she's a degree holder. after couple of months, prof rosli (dean fakulti kimia waktu tuh) promoted her to do masters at UK. after 4 sems, she graduated. after got back, she was then promoted again for PhD at uk as well. see, within 2years she managed it all. sponsored by ump.
in sudan, it's hard, here u have a lot of opportunities. GRAB IT!

tengah menternak Bacillus cereus. rase cam ternak sipot sedut lagi senang..

"uihh, camtuh na.. so, ape keputusan ko skang?"

mmmm.. masih di tahap mmmm lagi............. wallahu a'lam..

ade sesape nak tulun?

p.s- dialog tuh, ade la putaq belit kit sebab nak ingat seketoi-seketoi, beik hapal Quran kan. hoho

read more “~ Semangat! Kambatte! ~”

Monolog An-Nisa'

Posted by Syafarah Sunday, October 11, 2009 Posted under -

salam sume..

ni adelah kopi paste from iluvislam.. sangat terkesan di ati..



Monolog An-Nisa'

Aku ingin menjadi bunga segar
Yang mekar mewangi di taman
Ingin dipagari duri-duri tajam
Agar tiada yang berani menyentuh apatah lagi mendekati
Tanpa sebab yang menghalalkan.

Aku ingin berasa aman
Dalam indah taman
Tenang tanpa gusar
Gembira tanpa hiba,
Aku ingin sentiasa dihujani rahmat Tuhan
Ingin diiringi keredhaanNya
Dipayungi bawah awan lindunganNya
Agar selamat daripada panahan syaitan
Agar sejahtera daripada fitnah duniawi,

Tapi..
tatkala ini jiwa telah gelora
maka iman turut terkocak gelombang

Setibanya teguran Tuhan Aku tersentak...

Baru kusedar keseronokan, keindahan dan kebahagiaan yang aku kecapi Terpesong dari landasan syariatNya

Lalu..
jiwa ini meronta saban hari
Minta dibebaskan daripada belenggu dosa noda
Sesaat tak terpadam ingatan dosa lalu
Yang semakin menimbun dalam catatan amalku...

Terbit nur insaf dari hati yang mulus
Syukur Tuhan masih menyayangi
Mujur tak tercampak ke lembah hina dan berlarutan dalam dosa
Kuyakin di langit sana masih luas terbuka
keampunan keredhaan dan rahmatNya..


Dan,sekali lagi ku utuhkan azam aku ingin menjadi bunga segar yang mekar mewangi di taman menanti hadir insan yang selayaknya memetikku menjadi hiasan hidupnya...

read more “Monolog An-Nisa'”

Dah namanya mak..

Posted by Syafarah Posted under - ,

salam suma..

tarikh: 10 oktober 2009 (sabtu)
waktu: 3pm-11pm
aktiviti: MAKAN, beraye, membeli tiket ke sabak bernam, MAKAN lagi
lokasi:

  1. umah PN WINA (yang menyediakan anak2nye sebagai tukang repot kalau ade student bagi tumpah makanan dan sterusnya membawa kepade diskaun markah test 2 paper environmental biotechnology yang belom pun dijalankan lagi. huh. kijam tol.hahaa. ala, bukan hape, kebersihan itu kan sebahagian dari iman. same la dengan malu itu sebahagian dari iman. tak gitu?)
  2. terminal makmur (makmur sangat. hahaa. beli 2 tiket ke sabak bernam. macam xde semangat je nak pi.. eh, bukan pasal kak syikin n labib tau! tapi.... huhu)
  3. ECM (apekesal lak beraye di sini?)
  4. umah PN hazila (klasmet yang baru nikah mei lepas. ya, ramai gile dak kelas yang dah nikah or nak nikah. apsal korang ni ha? ana jugak la yang bulum. ade sesapa nak taqdim ana? hahaa)

"syafarah, tu, saye dah sediekan port untuk awak!"


kate puan wina kat ana sebaek je masuk. berderai sume tatamu gelak. port tu ielah: BEKAS ESKREM bervakum. huh.

kesnye sebab tahun lepas, mase umah terbukak puan wina jugak, kalau hubby puan wina tangkap gambar (dslr mahal. huh), mesti muke ana terpampang di atas bekas eskrem. sama ada tengah menggali mencari perisa coklat kat bawah skali (lagi susah nak dapat, lagi manishhhh) atau tengah nganga mulut masukkan eskrem ke dalam mulutku ini dengan sopan dan santun atau tengah pegang cawan eskrem atau apa-apa ja la yang sewaktu dengan eskrem.. dalam tempoh setahun tuh, kalo jupe hubby puan wina (lecturer kat ump gak), mesti duk jadikan ana bahan dengan kes eskrem tuh. huh. dah sedap, mengapakah daku dipersalahkan?? salahkan eskrem tuh! huh.

tapi, tahun nih, ana kontrol cun, amek secawan jek. tu pon sebab ramai sangat yang menggali. sian adik-adik junior. kasi can la kat diorang kan.. my turn to kurus plak, ok!

"Salam.. dok buat apa?duit belanja ada ka?kami balik penang minggu depan insyaAllah"

meset masuk. oh, from my mother. who next? your mother. who next? your mother. and then your fatheeerrrr~ lalalalallaaalllaa~

masa tu dah pukul 10pm lebeh. baru je nak sampai ump, alhamdulillah sume selamat (kancil memang jarang wat hal berbanding kamben ye rakan-rakan sekalian).
of kos la, duit sewa keta dan minyak kene kuarkan. sebelum masuknye meset from mak, hati kecil nih bermaen-maen dengan perahsaan:

"Ya Allah, duit dalam ni tinggal 3 kepin je duit merah.. cane ni? nak bayo duit kete n minyak, tinggal 2 kepin je pasni.. how? cane? kaifa? nandesuka? langkasuka? suka duka? kerengga? pinggangku seperti kerengga?"

memang bergolak la perasaan tuh bermaen dalam ati sensorang. sian die, xde kawan, maen sensorang je.. hoho.

walaupon ana anak bongsu, sorang je pompuan, dari kicik idop susah pon tak penah (kami tak kaya or berada, tapi alhamdulillah segalanya cukup untuk hidup tanpa susah payah), tapi kalo bab-bab duit nih, ana xsuka mintak. x caye, tanye la mak, berapa kali ana pernah mintak duit. leh kire ngan lobang idong je bilangan kaliannye. seyez. kalo x cukup duit, cari senirik. meniaga ka, keja part time ka, cuci pinggan kat kafe ka, apa-apa la. wat pa nak malu? duit halal. abang second ana, sazrul azri ayah kepada safwan, mase die ngaji kat utm, pernah die pakai baju2 koyak tak tukaq berapa lama ntah sebab nak save duit.. ya Allah.. tabahnya abang seri!

mak penah cita, masa abang-abang kecik dulu, mase ana masih belum menjadi zigot yang menempel di uterus mak lagi, depa idop susah. kekadang makan moi (bubur nasik) dengan ikan bilis je. tu pon abang2 epi sangat, depa kata sedap. depa ingat tu makanan spesel. padahal masa tuh takde duit.. sob sob~ masa ana kuaq dengan tak sabaqnya, alhamdulillah dah stabil ekonomi mak ayah.. so, ana nak merase pulak idop susah.. cari duit senirik or ikat perut. sangat bes!]

then, meset mak tadi masuk. dah namanya mak, instinct die kuat la. ana pon terkedu "eh, cane mak tau nih??" ana pon reply la yang ana dah sengkek.. hehee, maluuuu kat mak..
pehtu mak suh cek kat bank, sama ada duit saham apa ntah dah masuk ke idok.. syukran mak! see, mak dah plan awai-awai dah untuk anak die nih.. ya Rabb, sankiu for giving me my MAK..

kalo nak cite pasai mak nih, sampai ana tumbuh janggut kaler ungu pon tak abih.. so, cayangi mak-mak anda ye~


dah lama mak tak jupe safwan. rindu la opah dak tuh..

Permataku
Munsyid : Mirwana
http://liriknasyid.com

Sunyi...selubungi malam...
Mengusik minda yang terlontar jauh...
Masih hangat terasa ...
Tangan yang membelai yang mengusik manja...
Daku damba kasihmu...
Biar jadi pedoman...
Buat penyuluh jalan kugapai impian...

Angin...kau nyanyikan lagu...
Untuk permataku...tenang selalu...
Bayu...sampaikan berita...
Daku kini ceria...aman dan bahgia...
Selimutkan rinduku bersama malammu...

Hadirlah...kau dalam mimpiku...
Agar kau selalu...ada disisiku...
Rindu belaian kasihmu...Rindu senyumanmu...
Penawar lukaku...
Dengarkan laguku...hadiah untukmu...
Jasa dan baktimu ku kenang selamanya...

Dikaulah cahaya...
Bila malam menjelma...
Kasihmu membawa ke syurga...
Dan redha yang Esa...


"alo, aloo.."
(tatau nak wat caption apa senaqnya. hahaa.. kalo orang len berani la, ni ngan mak senirik, tak reti la.. hohoo)


Belaian Ibu
Munsyid : Hijjaz
http://liriknasyid.com

Tertanam naluri keibuan amat mendalam
Di jiwa insan yang mendambakan kebahagiaan
Oh, ibu

Di bahumu tergalas beban
Perjalananmu penuh rintangan
Kau titipkan kasih sayang
Sejujur pengorbanan
Tak ku nafikan

Di saat kita berjauhan
Rasa ingin ku berlari
Mendakapimu penuh girang
Bak si kecil kehilangan

Kau insan penyayang
Betapa ku merindu
Lembutnya belaian ibu
Membuatku terlena

Di wajah terlukis tenang
Debar di dada kau rahsiakan
Ku pastikan dikau aman
Dikurnia sejahtera
Tak ku lupakan

Di saat kita berjauhan
Rasa ingin ku berlari
Mendakapimu penuh girang
Bak si kecil kehilangan

Tiada aku tanpa ibu
Hanya (kau) satu didunia
Bertakhta dikau dijiwaku
Kau lah ibu yang tercinta

Kau insan pengasih
Betapa aku mengharap
Hadirnya restumu ibu
Membawaku ke syurga

Bersemi belaian kasih sayang nan berpanjangan
Darimu insan yang mendoakan kebahagiaan anak-anakmu
Oh, Ibu


ayah ske bende-bende elektronik. tu kete mainan apiq (my 1st anak sedare, anak kepada abang 1st).
jubah tu impot from mesir.. ayah suka :)
sengenggam tabah nih memang seswai sangat dengan mak sejak 6 tahun yang lepas masa ayah stat sakit.... ya Allah, berilah kekuatan kepada ibuku untuk mengumpul pahala sebanyak-banyaknya dengan berbakti kepda suaminya..

Segenggam Tabah
Munsyid : In-Team
http://liriknasyid.com

Bertali arus dugaan tiba
Menakung sebak airmata
Namun tak pernah pun setitis
Gugur berderai di pipi
Tidak ditempah hidup sengsara
Suratan nasib yang melanda
Menongkah badai bergelora
Diredah bersendirian
Bagaikan camar pulang senja
Patah sayapnya tetap terbang jua
Sekadar secicip rezeki
Buat yang sedang rindu menanti
Segenggam tabah dipertahankan
Buat bekalan di perjalanan
Kau bebat luka yang berdarah
Kau balut hati yang calar

Telah tertulis suratan nasibmu
Derita buatmu ada hikmahnya
Terlukis senyum di bibir lesu
Tak siapa tahu hatimu
Biarpun keruh air di hulu
Mungkinkah jernih di muara
Biarpun jenuh hidup dipalu
Pasti bertemu tenangnya


masked rider dengan maknye. tengah lapaqqqq..
tema raya tahun ni biru sebab leh pakai terus untuk kenduri abang adam (sepupu paling rapat) kawen..

I Turn To You
Munsyid (hahaa, nasyid ek?): Christina Aguilera

Songwriters: Warren, Diane

When I'm lost in the rain
In your eyes I know I'll find the light
To light my way, when I'm scared losing ground
When my world is going crazy you can turn it all around
And when I'm down you're there pushing me to the top
You're always there giving me all you've got

For a shield, from the storm for a friend, for a love
To keep me safe and warm, I turn to you
For the strength to be strong, for the will to carry on
For everything you do, for everything that's true, I turn to you

When I lose the will to win
I just reach for you and I can reach the sky again
I can do anything 'cause your love is so amazing
'Cause your love inspires me
And when I need a friend you're always on my side
Giving me faith taking me through the night

For a shield, from the storm, for a friend, for a love
To keep me safe and warm, I turn to you
For the strength to be strong and for the will to carry on
For everything you do I turn to you yeah

For the arms to be my shelter through all the rain
For truth that will never change for someone to lean on
But for a heart I can rely on through anything
For the one who I can run to oh I turn to you

For a shield from the storm, for a friend, for a love
To keep me safe and warm, I turn to you
For the strength to be strong, for the will to carry on
For everything you do, for everything that's true
For everything you do, for everything that's true, I turn to you


my beautiful family at central park, kay ell.. dekat ngan OU..
ye, kami beraye di situ, bukan di kampung halaman.. huhuu..
kanan sekali (baju putih, abang 1st, sazrul zakri) dan kiri sekali (baju ijo, abang 2nd, sazrul azri) adelah kembor. caye tak? hahaa.. depa kembaq tak seiras, laen-laen plasenta.


Miso Soup
Munsyid (penyanyi nasyid jepon): Tegomass (tegoshi n massu dalam NEWS. ingat ana tak layan lagu jepom ke?)


Just another same old day
Picking up the same old food
The dinner from the shelf

I got used to eating alone

Just by myself
But something makes me feel kind of tired

Another package arrived with a note
Asking if everything's alright with me

Whenever I call you ask me if I am
Coming home for the New Year holiday

Miso soup, I feel your loving
Tender care, it's always nice and hot
I'm always a kid, I'll never be matured enough
Never ask for anything
You gave me all the love you had
All the love you gave me, Mom
Makes me want to see you again

Feel a little cold today
Nothing much better to do
Than just watch TV at home

I got used to being alone

Just by myself
But something makes me feel the loneliness

Still I see you in my, in my mind
With your head out the door, with the smile that's so Mom

I always wonder if you're doing fine
Maybe this is the year
The year that I should go home

Miso Soup, I still remember
It's in my heart, when things are going tough
So I´d never get lost
You will always hold my hand
Never ask for anything
You were always there for me
Makes me come back to your smile

I'll always be here for you

When you get tired of the life

'Cause life in the city is not everything
Come back home anytime

Miso soup, I feel loving
Tender care, it's always nice and hot
I'm always a kid, I'll never be matured enough
Never ask for anything
You gave me all the love you had
All the love you gave me, Mom
Makes me want to see you again

read more “Dah namanya mak..”
bookmark
bookmark

ShoutMix chat widget