Ahh.. Mei itu..

Posted by Syafarah Tuesday, December 22, 2009 Posted under - ,

salam sume..

PKN09 dah nak menjelang.. Tentibe teringat saat-saat menimba bekalan untuk perjuangan.. sangat sayang antunna!!

Tapi, bideo-bideo ikhwah je ade uplod kat youtube. akhawatnye xuplod la pulop, ana xleh uplod la antunna.. ntoh kenape.. lembebbbbb beb..





read more “Ahh.. Mei itu..”

Muslims out there! Hear ye..

Posted by Syafarah Posted under - ,



FULL TIME MUSLIMAH, PART TIME ENGINEER-AH

Yea, we do have our own biotechnology, chemical, nuclear, automotive industries, etc. But, the expertise are still being exported from outside. We do have experts, but how many? Ashamed, yea coz I'm afraid that I'm one of those slackers, 27 minutes working but 7 hour 33 minutes full of blogging, ym-ing, fesbuking etc arghhh..

read more “Muslims out there! Hear ye..”


salam sume..

Kopi gam daripade blog Syaira

_____________________


Tuhan...
seandainya Kau telah takdirkan dia milikku,
tercipta buatku,
nekadkanlah hatinya dengan hatiku,
titipkanlah kemesraan antara kami,
agar kebahagiaan itu kekal abadi..
dan Tuhan...
seiringkanlah langkah kami,
mengharungi hidup luas ini,
ke tepian yang sejahtera,

tetapi Tuhanku yang Maha Pengasih,
seandainya Engkau telah takdirkan..
dia bukan milikku....
bawalah dia jauh dari pandanganku,
luputkanlah dari ingatan
dan..
peliharalah aku dari kecewa...
serta Tuhanku yang Maha Pengasih..
berikanlah aku kekuatan melontar
bayangannya ke dada langit
..
hilang bersama senja merah dan
gelap pekat malam..
agar aku bisa bahagia tanpa dirinya..

dan Tuhanku yang Maha Mencipta..
gantikanlah yang telah hilang..
tumbuhilah kembali yang telah patah..
meskipun tak sama dengan dirinya,
biar sekuat mana aku mencintainya..
aku pohon agar Tuhanku,
lengkapkanlah perasaan ini..
sekiranya dia ditakdirkan milikku,
ku pohon agar taqdir memperkuatkan..
kasihku padanya..
selagi tak melebihi kasihku pada-MU....

_________________

Gilak r. Due entry jiwang. Biasak la, zaman remaje, young adults, zaman dak-dak final year, zaman rase step kedue marhalah tarbiyyah need to be execute..

Help! Can't see anything.......... but you..

p.s- 'You' tu tak refer kepade sesape ok.. hehee

read more “Ya Allah, kepadaMu kami memohon petunjuk..”

Post Ke-100.. Spesel Edition!

Posted by Syafarah Friday, December 18, 2009 Posted under - , ,

Salam sumee~!

Dah 100 post! Ade la dalam setahun sebulan lebih sikit-sikit ana di medan siber ini (gile skema ayat).

"Weh, ape yang spesel editionnye? Orang laen pon ade 100 post jugak. Xde la lebey-lebey nak wat spesel edition cam ko"

Erkk.. Ye ke takde? Pape pom.. Speselnye kali ni ielah......... jeng jeng jeeeenngggg~

Entry kat bawah nih ana dah tulih dalam notepad awal sem lepas. Lebey kuang dalam bulan 7 camtuh. Tapi tak publish-publish pom. Mase tu sibuk nak tutup blog kot.. Tapi xjadi akhirnyee..

Bile bace balik, nak guling pulak rase "Childishnye ayat mase tuh!" hahahaa.. Skang matang ke? Oh, apekah pendifinisian matang itu wahai kamus dewan bahase Zimbabwe? Dah bukak, tapi tak paham pulak..

Bace je la ye.. Yang kaler PINK ielah ori nye entry tanpa pengeditan. Kaler KELABU macam biase adelah entry ana tulih sekarang..

____________________

salam alaik dan salam sejahtera..

Pernah dengar 'Hantu Kucing'? Mmm, 'Abu Hurairah'? Haa.. sahabat Nabi s.a.w yang meriwayat hadith paling banyak. Beliau dipanggil Abu Hurairah (Ayah Kucing) sebab beliau sangat sukaaaaakan makhluk berbulu tersebut.

Ape signifikannya dengan 'Hantu Kucing'?

Well, Hantu Kucing di sini mengikut kamus Dewan Makan dan Minum edisi ke-40 mendefinisikannya sebagai "Orang yang sangat suka kucing sampai tahap nak gila walaupon belum mencapai tahap kacau orang di tepi-tepi jalan.... lagi".

Kalau kat kampus ana ni, ada la beberapa orang buleh dikategorikan sedemikian.. termasuklah budak bernama .... SYAFARAH..

Kisahnya begini....

Lebih kurang seminggu yang lalu, ana jumpa sekor kucing (lebey kurang umo 3 bulan.. sebab amat kecik) bawah tangga blok kat floor ana. Dia malu-malu nak masuk floor sebab dah ada mak kucing cop dulu (ada 4 ekor new borns! macam tau-tau ja ada beberapa keping hantu kucings kat floor ni). Tapi tak sampai 2 minggu kat sini, mak kucing tu diamik oleh makcik cleaner dengan baby-babynye skali sebab nak bela (sob sob~)..


Then, kucing tu pun dah tak segan nak masuk. Kaki dia capek-capek (kaki sebelah macam terkulai.. macam patah). Kami bajet bliau jatuh/accident sampai camtu kaki dia, so, insyaAllah boleh sihat sendiri (selalu kucing heal sendiri bila cedera)

Seminggu berlalu..

Kaki dia makin bengkak sampai merebak ke tulang belikat (bahu) dan dada dia. Amat besar. "Ish, tak boleh jadi ni. Tak kebah-kebah pom"..

The Great Plan (bajet la)

Mencari kenderaan untuk dipinjam ke klinik hewan (nak sewa, RM tidak mengizinkan). Ana tanya Suffi (sebab sebelum tu dia cakap pree keesokan hari). Tapi tak bulah sebab ke-clash-an jadual kelas kami. So, tanya Ammar (classmate).. Alhamdulilah.. bliau pree.. dengan ini, kami melantik bliau untuk menjadi drebar kami (notes: ana leh je drive, tapi die tanak orang len bawak keta dia. GUYS. huh). Anyway, syukran ya sodiqi..

The Next Day

Geng antu kucen: Ipah dan Yuni

Aaahh!! Baru nak cari lokasi klinik tuh! Swasta amat mahal. Maka kami cari kerajaan, Jabatan Veterinar. Alhamdulillah, ade je kat Kuantan. Ana pegi dengan Hantu Kucings kelas ana; Iffah dan Yuni.

Masa diberi rawatan oleh pembantu perubatan. Multi-racial. Peace, no war.

Hahhaaaa, dia duk kat bahagian pendaftaran dengan baju biasa ja. Takde pakai lab coat ka apa. Tak bajet pon dia yang akan bagi rawatan!

Ana: Saya rasa dia patah kaki la uncle
Uncle: Ya ka patah. Nanti kita tengok

Uncle: Takda la. Bengkak saja. Bisul ini. (sambil picit-picit kit... Then....... TUSSSSSS~!! PECAH!]


Kami suma: *GASP* uhukkkkk~
Uncle: Haaa.. Yogurt..

Adeyyyy.. kami sume dah nak muntah dah bila uncle sebut yogurt. I will never look at yogurt the same way again.. Memang banyak leh takung dengan cawan. Kaler die kuning-kuning cair dan ada beberapa ketul merah-merah.

Uncle tu selamba ja picit bagi banyak lagi nanah kuar. Ape lagi, meraung la kucing tuh. Ya Allah, memang sangat kesian. "ITAAIIIIEEE (SAKIT)!!!!!" (rekaan semata-mata. kucing ni pure from Kuantan. Tak bley cakap Jepon. Harap maklum). Yuni dah kuar, nak muntah. Mata ana dah berair-air....... kisian.....

Ana: Doc (saje panggil doc), bagi la bius. Kesian sangat. Sakit tuh..
Uncle: Ala, sakit kejap ja, nanti sihat lama.
Ana: Ye la, tapi sakit gak
Uncle tu terus memicit dan............ NGAP! Kucing tu gigit dia.
Ana: Hah, kan dah kena gigit. Bagi la bius (hahahaaa.. rasa cam bes je berletiaq kat seorang pembantu perubatan. huh)
Uncle: (Ishk dak ni. Aku ke ko yang rawat? <-- skrip rekaan lagi). Ok ok. Tapi lama la kesan dia. Nanti lama baru dia buleh bangun
Ana: Takpa, saya jaga.

Uncle: Kuat kucing ni. Dah bagi bius pon, die ngerang lagi

Dah habis.. pengsan la bliau sampai pas Isyak tadi. Alhamdulillah..


Tapi, kesah tadi tak terhenti di situ....
Merah! NGEOW! Balik meh!

Masa di ruang menunggu, ada sorang pakcik tengah tengok kucing kami dalam kotak.
Then ana terpaku dan terpana pada sebuah bakul pink yang berisi............. KUCING PARSI GEBU KALER MERAH PUTIH! Subhanallah! Amat comel!!!!!!!!!! Nak peluk-peluk..

Ana: Pakcik, nak tengok buleh (memang dasar tak malu kalau sampai bab kucing)
Pakcik: Buleh, bukak la

Baru bukak sikit, PEEEEWWWW terus dia lari. adeyyyy.. nak kena kejaq pulok!
Memang nak dekat sejam gak kami mencari. Namenye Merah. Memang pemalu btul, sampai ke sudah dia tak muncul. Kali terakhir, dia lompat masuk kawasan rumah-rumah chinese.
Atas ke-terer-an Yuni cakap Mandarin, Yuni terang kat chinese-chinese tu yang pakcik tu dah bela merah 10 tahun! Alhamdulillah, depa pon turut sama mencari. Namun, hampa.
Tapi, nombor ana diberi kat uncle chinese tuh. Incase dia terjumpa. Kat akak-akak lab vet kat situ pon ana bagi.

Rase bersalah sangat kat pakcik tuh! Namenye pakcik Amin.

Masa mencari tuh, tak habis-habis dia ajak ana supaya tidak menyalahkan takdir
"Takpe, jangan risau. Dah memang sampai masa dia"
Dia tak marah, muke ilek sangat. Kami yang terkejar-kejar, pakcik maintain je jalan.
Macam-macam dia cita pasai kucing-kucing dia.. Kata-kata dia macam biasa, tapi ada aura yang membuatkan ana rasa dia lain daripada pakcik-pakcik lain yang ana terjumpa kat tempat-tempat 'biasa' camni..

The Truth Behind Pakcik Amin

Pakcik Amin, berumur 67 tahun, zaujah 62 tahun, berbaju t-shirt hijau berkolar, berspek bingkai stail gold 70-an dan berkereta wira.
Lepas lama sembang, baru tau dia sebenaqnya dulu Pengarah Student-Bla-Bla-apa-ntah-of Cairo (macam badan yang mengurus pelajar-pelajar mesia kat sana kot)

Ana: uihhhhhhh.. pakcik pandai barab la ni!
Pakcik Amin: Buku-buku teks kamu belajar, kami yang buat (lebih kurang ayat die.. tak sure die kate dia buat or die evaluate je)
Ana: Uihhhhh, Ustaz (terus panggil ustaz) belajaq kat Al-Azhar ka dulu?
Pakcik: Ya, 4 tahun
Ana: ermm.. lughah ye?
Pakcik: erm.... haah..

Dah lama pastu, kami masuk klinik, amik kucing, pakcik amik bakul kosong (huwaa~), amik ubat etc, then kami kuar bersama-sama pakcik tuh. Sempat sembang sikit lagi.. then ana bersuara buat kali terakhir..

Ana: Pakcik!
Pakcik pon kalih
Ana: 'Asif, ya ammu!'.. Btoi tak? (heheheee..sempat lagi)
Pakcik Amin: Hehee, btol. Tapi, kalo orang Arab kat sana, diorang cakap 'Asif, ya amm'.
Ana: haah.. 'Asif, ya amm'
Pakcik: Kalau nak sopan lagi, kite sebut 'Iz-bla-bla-ana-tak-ingat, ya amm'
Ana: Ooooooo, 'Iz-bla-bla-ana-tak-ingat, ya amm!'

____________________

Pacik Amin bagi name CICAK kat bliau sebab kaler macam cicak. ngehehee.. Kami ikot je sebab dah ilangkan kucen die.. Sian die dan kuarge die..



Selame sebulan camtuh, ana jage die, letak dalam/atas kotak kat depan bilik. Cam hospital sementare la. Ipah dan Yuni pon tolong jage. Kak Syuhada (formerly known as Fashidah), jiran pon tulung jage juge. Ubat sapu dan makan bagi ikut jadual. Kekadang kantoi sebab ade kelas. So, maap ye Cicak, bagi lambat-lambat sket ye. Alhamdulillah macik-macik cleaner pon ske kucen, depa tak kesah sangat asal jage beyak die.

Lepas tuh, kami bagi die berdikari. Hantaq kat kafe.


4 bulan kemudian..

Ana: Macam kenai minah ni..
(Mengamati dan merangkul badannya yang agak gemuk)
Ana: Biaq betoi! Tengok ketiak sat.. (Nampak kesan parut nanah kuor dulu) AAAAARRRGHHHHH!! CICAK!! You've come back! ngeeeee

Die datang balik.. Dah gemuk sekarang.. Lapo la tuh. Die ingat lagi kot ade sorang gadis ayu yang bagi Friskies dan Smart Heart sodap-sodap kepade bliau.


"Nak kate ko ni penyelamat la? Riak tul laa"

Pe plak. Ramai lagi yang selamatkan Cicak. Dan ramai lagi sahabat-sahabat kat luor sane yang selamatkan any makhluk Allah each seconds.

Pape pon, kite kene kasih-mengasihani setiap makhluk kat galaxy/alam semesta Allah ini. Setiap makhluk sentiasa bertasbih dan berzikir kepade Allah setiap saat. Kite? Setiap saat ke? Haktuih la. Zikir name Muhyidin ade la. Name Siti Nurhaliza, MCR, Munchy's, KCB, YM, Google Chrome (apekehey name-name ni kuor??) blabla.. huhuu.. Terase seh..

"Langit yang tujuh dan bumi serta sekalian makhluk yang ada padanya, sentiasa mengucap tasbih bagi Allah; dan tiada sesuatu pun melainkan bertasbih dengan memujiNya; akan tetapi kamu tidak faham akan tasbih mereka. Sesungguhnya Dia adalah Maha Penyabar, lagi Maha Pengampun."
(Al-Isra':44)

“Segala yang ada di langit dan di bumi tetap mengucap tasbih kepada Allah; dan Dia lah Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.”
(Al-Hadid:1)

“Segala yang ada di langit dan yang ada di bumi sentiasa mengucap tasbih kepada Allah Yang Menguasai (sekalian alam), Yang Maha Suci, Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.”
(Al-Jumuah:1)

“Segala yang ada di langit dan di bumi tetap mengucap tasbih kepada Allah; dan Dia lah Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.”
(Al-Hasyr:1)

Pecaye la, setiap makhluk yang kite cube tolong, insyaAllah akan doakan kesejahteraan untuk kite. Makhluk yang xpernah berdosa mendoakan kite.

Nak bandingkan dengan doa kite.. aduiyaii.. Banyak sangat ke pahale dah buat? Kompom lebih banyak dari dari dosa ke? Kompom xpayah dihisab kat mahsyar nanti? Seyez kompom nih? Ha, leh la tendang betu ke kucen ke sekarang.. sebab dah banyak pahale kan.. Wat dosa sket ape salahnye kan. Xbagi efek pom pade timbangan. Just 0.000063kilometer je beratnye..

Tapi, doa tetap doa jugak. Itulah senjata paling utuh umat Islam..

read more “Post Ke-100.. Spesel Edition!”

Cerewet.. akhirnye bebayo..

Posted by Syafarah Wednesday, December 16, 2009 Posted under - , ,

Salam minna-sama,

Di waktu petang yang hening. Tatkala ekon menshutdownkan dirinya di lab. Oh, sungguh enak udara sejuk menghembus.......................... pintu di luar lab. Nak harap udara sejuk hembus-hembuskan diri dalam lab nih? Jangan harap la. Kalo dah mengharap, jangan la terlalu menyimpan harapan. Nanti kecewa. Sape yang merana? Telinge mak jugak. Ye la, mak kan tempat kite membuat laporan paling classified. Kawan-kawan? Huh, I've learned my lesson. huahuahuaa.

Walaupon kapilari peluh tersumbat dengan perpeluhan, seorang gadis ayu lagi sopan santun melecun memakai lab coat dengan betul dan tidak terbalik. Tangannya lalu mencapai dua buah petri dish yang telah terisi anak-anak kesayangannya. "Aik, apekehey cam laen je due-due nih?".

Dengan perasaan ingin tahu tapi tak malu, beliau melangkah ke meja rujukannya, Incek Zaki/Senapi. "Incek, betul ke Bacillus cereus ni ek encik? ke ade bac laen skali nih? due petri dish ni bebeza care spreadnye," Syafarah, gadis ayu tadi memulakan perbincangan tanpa ucapan salam. Terpuji sungguh sifat itu.

Incek Zaki lalu mengecek dan menekan-nekan punat kibodnye. Prof. Ir. Dr. Google menjadi rujukan kami. "haa, ye la tuh. ni B.cereus, ni bukan." To her dismay, salah satu daripadanya adalah bukan daripada benihnya! Anak-anak itu tidak diketahui dari mana asal mereka! Tekejut bukan kepalang!

Tapi, ALHAMDULILLAH!! betul la B.cereus! Selame nih, Syafarah ketor-ketor takut bac laen yang diternak lalu mengganggu kejituan eksperimen yang telah berangkak (asek bejalan je kan).

Dah la.. Malas la nak buat cerpenstabilobirubulehmenulis60km nih. Kesimpulannye, Alhamdulillah, inoculum ana wat bejaye menternak B.cereus, pure. Xde jiran tetangge bac laen nyebok-nyebok.

Ni ielah gambor Bacillus cereus yang pro wat.

Ce compare ngan ana nye. Same kan? Allah je yang tau betape sonok dan besyukurnye ana mase tau tuh! Sebab dah stat lame dah, tapi kekadang inoculum kami tuh dapat yeast la, blabla la. Bau? Busuk gile! Bacillus cereus tak berbau..
Yang membezakan petri dish ana ngan pro nye kat atas tu ielah: Cara kami streak inoculum.
Care ana tak tepat dan tak kemas. Inoculating loop kekadang tertoreh dalam agar. Tu cam bush-samun je..

Ni lak inoculum yang tak diketahui anak sape. Sape nak betanggungjawab neh??
Kedue-due ni adelah daripada inoculum yang berbeza (meaning: daripade 2 conical flask yang berbeza. Atas tu ana ternak, bawah ni kawan ana ternak).
Rupenye, kawan ana tesilap inoculate daripada petri dish yang memang mixed culture, bukan pure culture. Depa assume colony depa amek tu ielah B.cereus. Tapi, rope-ropenye bukan.

Kesimpulan: Nak ternak anak-anak cenonet nih, cerewet is the key. Nguahahaa.

1. Memang kene pakai face mask (Kalo tanak pakai, jangan becakap. Nanti bac dalam mulut insyaAllah contaminate bliau sekali)

2. Autoclave sume bende

3. Buat bawah laminar flow

4. Pakai glove

5. Sterile seme including laminar flow

6. Bla blaaaa.

Kenkadang cerewet ni diperlukan. Memang rase remeh kalo terlalu cerewet, tapi kalo terlalu amek ringan seme bende, tak jadi jugak.

Mak-mak kite memang cerewet. Tapi, cerewet depa bertempat. Ayah kurang sket, tu yang kekadang anak sonok lagi ngan ayah. Ngahahaa. Kalo wat susu, mak akan pastikan suhu yang betul, nak mandikan kite mase baby pon, air yang betul, sabun yang elok untuk baby, tak pedihkan mate, lampin yang ade indicator kalo ade sisa buangan hampagas kite dalam tuh.

Kalo dah besor skek, sebelum pi sekulah esoknye, mak mesti peringat suh iron baju sesiap. Kalo kite, lagi 7saat bas nak sampai, baru iron kan. Xyah kencing la, kite same-same jadi budak sekulah ok.

Bile dah jauh dari mak nih, mak salu peringat kunci pintu bile sensorang (padahal UMP ni selamat, pade hemat kite la. Tapi, mak kite sangat cerewet dengan keselamatan kite). Banyak lagi la.

So, cerewet la dalam membuat PSM, keselamatan, makanan, solat, halal haram, ijtihad, pemilihan kawan dan sebagainye. *peace*

read more “Cerewet.. akhirnye bebayo..”

Visa untuk pelancong ke, pelajar ke atau Vissaliny?

Posted by Syafarah Tuesday, December 15, 2009 Posted under - , ,

salam minna-sama..

Pade suatu ketika, Masita Md.Isa telah menceritakan sesuatu. Pengalaman ngeri Dila Sakura diganggu Incek Pocong menjadi juadah pencuci mulut laser, eh mulut manis eh, mulut-je-la-senang kami malam itu. Wadduh wadduh, dah le ana sensorang je kat bilik cuti sem ni sebab DUA rumet kesayangan takde. Ye la, name pom cuti kan. Masita cerita tu mase ana betol-betol baru sampai UMP, tak sempat nak tido lagi le kirenye (bas kalo dari utara ke Pahang salunye insyaAllah sampei sini waktu subuh). Maka, ana pom tido la di bilik PUAN Zila. Bliau pom tido sensorang.

Beberape minggu kendian, cerita pengalaman gelap tu dilopakan begitu sahaje hingga menjilat lutut. Dah xde perasaan sangat, tapi dah jadi cam habitat kan, tetiap kali nak tido je, musti pi bilik PUAN Zila. PUAN Zila lak memang sem ni sensorang jek. (tapi boring gak, kalo sembang ngan laki die, lomentik bebenor. Nak bagi I jeles ke Zila? xjadi leeeee).

Minggu itu,

________________

Truut trruuttt (Oo, camni bunyi kentut rupenye..) <-- Ehem, bunyik hempon, ok. Ringtone lagu Inteam.. hikhikk.. Meset ringtone: lagu Toyota Swift Lagenda C70, 'Teardrops on My Guitar' laen gile kan? Lagu Ukhrawi versus Duniawi..

Vissa: Capara, nak print kat bilik u. Buleh ka?
Ana: Untuk program kite kan. Buleh blaqo insyaAllah

Kreeokkk (Oo, camni bunyi korek idong rupenye..) <-- Ehem, bunyik ringtone pintu bilik ok. Ahaa, ni la keistimewaan hostel UMP. Pintu bilik ade ringtone. Korang mane tau, huh. Ok, sem depan, daftar masuk UMP k. Tak abih degree lagi? Drop out je dari U korang tuh, pintu bilik xde ringtone, u hape camtuh..

Vissa n Syafarah: bla bla blaaaa hahahakk.. blu blu blu blu huhuhukk.. (perbualan ade sedikit unsur menganyam ketupat maybe, walaupon Vissa xsambut raye. Lemang pon ade. Kami menabung lemang dalam tabung buluh untuk bayar yuran pengajian kami. Skian terima kasih)
Vissa: I datang bilik u malam-malam, u takde pom?
Ana: Saye malam-malam tido bilik Zila, kat atas je kan
Vissa: Ye ke? Apa pasai? I tido sensorang je selame nih...........
Ana: .......................................................... (terus tuko topik dengan menganyam ketupat jantung pulak)
_________________

The point is: die non-muslim.. Tapi TAK TAKUT tido sensorang. Wawawaahh..
"Ape aku takutkan senornye??" betol x?
Ana MUSLIM. Ana pecaye ALLAH tu ade. ALLAH is our Guide, Guardian. Apekehey la pulok non-muslim macam Vissa nampak macam lebey muslimnye dari ana?

Vissa hok kanan skalik.
See? Die duk kanan?! Ikut Sunnah Rasulullah sallallahu alaihi wa sallam!
Tapi, tengok niat jugak le kan. uhuk.. Vissa tak niat pom nak ikut sunnah, kompom..

read more “Visa untuk pelancong ke, pelajar ke atau Vissaliny?”

Tahniah untuk peminat Arsenal!

Posted by Syafarah Monday, November 30, 2009 Posted under - , ,

salam sumeeeeeee..

hahahahaakk dah lame x update.. rase sangat boring bile x update. tu la, xramai visitor pom blog nih kan. n mintak maap sebab dah lame x update, mintak maap sebab tak dapat menjadi da'ie yang baek, mintak maap x dapat jalankan amanah dengan sepenuh perut..

dah lame x update, tentibe update lak ngan kopi paste, pehal kan. tapi, takpe la.. bateri nak kong nih. sampai ump, baru charger menunjukkan ciri-ciri kerosakan akhlaknya.. ishk2.. ape nak jadi nih?!

ana dapat emel nih daripada en.jo, lecturer fakulti kejuruteraan elektrik dan elektronik yang sedang melanjutkan phd kat warwick university..

__________________

Assalamualaikum,


Khas utk peminat Arsenal. Tahniah! anda memilih team yg tepat diatas alasan Arsenal ada insan beriman kepada Allah swt.. (pilihan berlandaskan syara').. Nanti kalau ada yg tanya kenapa anda menyokong Arsenal? Katakan anda menyokong Armand Traore seorang muslim yg beriman hanya kepada Allah swt..


'Riadah towards Ibadah' kerana Allah swt..


selamat menghayatinya. .




Nama Armand Traore mungkin tidak sehebat Nicolas Anelka atau Robin van Persie dalam jagat bolasepak dunia. Tapi bersama dengan kedua orang itu, Arman Traore adalah seorang pemain bola Muslim di Liga Primer Inggris (EPL).

Ada sesuatu yang lain sekarang dalam cara berfikir pemain Arsenal yang mulai sering dimainkan oleh pelatih Arsene Wenger. Ia akan menghapus seluruh tattoo di tubuhnya.


Alasannya, karena Islam—sebagai agamanya—telah melarang tattoo di sekujur tubuhnya.


"Saya akan menjalani pembedahan pada akhir musim untuk menghilangkan tattoo," katanya kepada Arsenal Matchday.

"Saya berencana untuk melakukannya di musim panas. Mereka (para doktor) akan menempatkan saya di bawah anestesi (bius) dan kemudian melakukan itu semua, dan ketika saya terbangun semuanya akan lenyap".


"Perlu sedikit waktu pemulihan jadi saya akan melakukannya pada akhir musim bolasepak."


Traore, 20, merasa bahwa memiliki tattoo adalah kesalahan besar, dan ia menyesal untuk itu.


"Kalau saya telah menjalani agama saya dengan benar sebelum saya memiliki tattoo, saya tidak akan pernah memiliki tattoo," jelasnya.


"Saya fikir itu salah satu kesalahan terbesar dalam hidup saya, tapi saya akan mencuba memperbaikinya.

"Saya telah mendapatkan manfaat agama saya secara peribadi dan dalam karier saya. Saya selalu menjadi seorang muslim tetapi saya tidak benar-benar berlatih untuk itu, saya hanya berkata kepada orang-orang ‘saya seorang Muslim'. Ini merupakan perkembangan secara bertahap".


Anda betul, Armand. Tattoo memang dilarang dalam Islam. (sa/goal).

_________________

subhanallah.. bila hidayah Allah bagi, macam-macam kite sanggup berkorban.. sume kerana ingin menuju mardhatillah.. teringat lagu Rabbani "bila nur melimpah di hati".. lalalaaaa.. manusiaaaaaa ituu bangunnnn.. dari alam, kegelapannnn.. oh! tak buleh! bateri tinggal 26 minit!! ok, pi dulu na..

daa~..

salam..

read more “Tahniah untuk peminat Arsenal!”

This is not the way that it should end

Posted by Syafarah Sunday, November 15, 2009 Posted under -

salam minna-sama..

penah denga potoshop? xpenah? mm, usop sontorian? haa, potosop ngan usop sontorian takde kene mengene langsung. potoshop nih kat jaman moden-moden nih, musti tau kan.

"ye, kami tau. pe kaitan ntah tanye pasai usop sontorian"

peh spm ana jinak-jinakkan hotak untuk gune potoshop. ya Allah.. pening gile. cam nak geget-geget je wayar tepon umah di ketika itu. huh. mase tuh nak wat website Harry Potter. sejak form 3 ana antu harry potter and lord of the rings. seme kitab j.k rowling and j.r.r tolkien ade. mahey pon mahey la. mostly mak and abang bagi. adiah besdey ke, sebab ari 1st publish ke bla bla. ngeheheeheeeee~

"so, ngape kami perlu care ko suke hape?"

erk.. ganasnye korang. nak share salah ke? huh.

"pe kaitan harry potter ngan potoshop lak?"

ketika itu, takde website harry potter dalam bahse melesia. barab ntah lak kan ade ke tak sebab mase tuh jembalang kit ngan barab. kalo kat jadwal waktu sekulah tulih keleh barab je, ana akan membizikan diri ngan kije-kije multimedia. ngahahaaa (mase upper form, ana pengaweh pusat sumber ketue unit multimedia. takde napsu r nak jadi pengaweh: TEACHERS' PET + SKEMPOSS. kije kat unit media bes. leh wat bideo, buletin, grafik, tayangan wayang, bla bla. ye, sekulah agama pom wat wayang jugak. rm0.50 setiket. bisnis maa.... weh, bukan tayangan yang tuuuuuttt tau! nakal-nakal saye pom, tayangan yang bersopang r. macam mubi harry potter ke, hape ke.)

kembali ke soklan asal, ana first tym bekenalan ngan potoshop nih mase pas spm n nak wat website harry potter. mase tu memang wat from scratch r coding-coding. takde kenai lagi bolog-bolog nih. at det tym, xml, dhtml tak ujud lagi kot. pakai html jek.

tapi.......... lame-lame giv up jugak. uduh bebenor banner harry potter tuh. las-las pakai macromedia fireworks (xsilap r ni name software tuh). macromedia tak dibeli adobe lagi mase tuh. sangat bes sebab user frenli. lame-lame, prektis n prektis, rupe-rupenye adobe potosop lagi bes n banyak fuction. memang complicated at 1st. ye la, sebab banyak button-button. kalo simple, maksudnye kurangla keistimewaannye, ye dak.

then, alhamdulillah, lahir la website 1st harry potter dalam bm. mase tu pakai server geocities tapi menyuruk bawah name cjb.net. hape ek url die.. sat nak ingat...... arghh.. harryndraco.cjb.net kot.. ade kontes-kontes sekalik. yang masuknye, sorang je.. orang yang same. hahahaaa.

lama-lama terkubo jugak..

"bwahahahaha.. pa alip dal nun spacebar mim wau kap alip papedem ngan ko"

eleh, takpe. at least ade experience and will untuk try pakai potoshop kan.
so, jangan giv up ape kite wat. memang uduh mule-mule, tapi lelame insyaAllah impruv..

ahh.. terkuor tajuk..

"ekk, ko nak kate hape sebenaqnya?"

nak cakap je, dah lame tak edit-edit gambaq nih. so, semalam sempat edit sekepin. dah nak abih sem, so nak kem dis to my frens out der....


tak lawa sebab wat dalam berape menet ja.
nak copek.

ni gambaq asainye. takde dslr.. pakai my baby k660i 2mp jek..
ni mase kami balik dari library setadi/sakitati wik baru-baru nih.
ni antara lab kimia and ex-lab meki.
ex sebab fakulti dan lab depa dah pindah pi kampus pekan.

admit, this is not the best. nak try lagi!

read more “This is not the way that it should end”

"YOU'RE NOT TRYING, YOU'RE JUST WHINING.. WAKE UP, SWEETHEART!"

Posted by Syafarah Wednesday, November 11, 2009 Posted under - , ,

salam sume..

"pehal salam-salam tanpa rase besalah nih. bejanggut dah kami tunggu tau (uih, janggut jangan maen.. sensitip). tengok, jadi ungu dah. pe ko wat tak update2 ha??"

ohoo.. teharu la. jangan bagi kembang. korang tunggu ek? (jawab je "YEEEE".. kalo tak pueh ati, wat bolog seniri na).

takde, exam betimbun-timbun, esemen besepah-sepah, lab repot berpanjang-panjang bla bla. alaa, biase la. dah name pon pelajar, student, talibah, taliban, lipan, span, depan, belakang, dan seterusnya pekataan yang maujud dalam qamus mahupon rekaan korang seniri.


bizi la kunun ek pegi seminar ni ek.. sori my grupmate, tinggal korang kejap..
tapi, memang banyak manfaatnye. 3orang student ump je pegi.. student rate: RM400..
RM1200.. amanah yang amat berat.. 11paper tak silap dipresent sehari tuh nak kene absorb.. adohhhhhh~ BOOMM~


"aa, alasan jek sume tuh. orang laen pom bizi gak"

macam biase, sile ikuti dialog di bawah:

orang1 (ye r, takkan tikus leh cakap bm lak. miki maus pom cakap omputih): arrrghhhh.. 11 lab repot, 3 ipbl (industrial problem based learning. kite diberi masalah dalam industri, then wat la solution senirik. mostly nak tengok kitenye kekretifan mencari solution dalam team), 7 esemen and 1 plant design (PD) repot!! seme nak kene ngantor minggu nih!!
orang2: ko, ko serabut apsal? macam ko sorang je ade problem itu (skema gile orang2 ni..)
orang1: sibuk ko tau! sibuk! stress! pressure berape megapascal ntoh! sume minggu ni nak kene submit. dah la setadi wik. ni bukan setadi wik nih! ni sakitati wik!
orang2: chill, man (man ke girl ke, pape jelah~ asal jangan saki baki kaum Nabi Luth udah le..)! ko mengeluh ek?
orang1: xde la mengeluh, just frustrated.. sampai xde mase nak update bolog (opss, ni tak bermakna ana la orang1 ye.. ngehee.. ape, ingat dalam ump ni, ana sorang je ade bolog? tapi, dapat no 3 la dalam petandingan bolog.. ngahahaaa.. riak tak?)

ok, pehtu, orang2 ajak la kite muhapenang balik....

bile dapat kije-kije tesebut?

satu perangai ana yang paling nyampah dalam idop (dalam mati? lom ade experience lagi..mane tau, 5saat kendian dapat rase lak kan. tobat cepat!) ielah PROCRASTINATE. bukan prodental-B. ini bukan iklan ubat gigi.

kije tuh senanye dah dapat awal-awal dulu, tapi die bagi cam BAAPP camtu. walaupon awal, bile BAAPP camtuh, mood nak wat pon BAAPP ilang.
eh, korang tau ke BAAPP tu hape? angguk je belake. bile tanye, "dunnoo la teacher". huh. tu la student mesia. huh. hahaa, ana student mesia gak. hoho..

BAAPP tu maksudnye GEDEBUK. die bagi sekali cam ujan ais. dah la soklan cam sipot je susahnye.
so, jangan procrastinate macam ambe nih.. huhuu.. tu yang mengah.. tapi, alhamdulillah, seme keje-keje yang kene ngantaq minggu tuh ielah dalam grup, kecuali esemen 7ketul tuh. mengah, tapi bejaye! alhamdulillah!

kite student ke sultan kerajaan zimbabwe?

kejadian di bawah dah jadi beberape tahun lepas jugak la..

dr.abdurrahman: so, how are you?
ana: adeh, dr, so many project la. esemen bla bla
dr. abdurrahman: (dengan selamba) you're a student, what do you expect?

wahahahahahahaaa.. hamek ngkau. kunun nak luah masalah la, nak ringan beban la. haktuih je.
memang btol sangat-sangat la kate-kate bliau.

kite student, bukannye sultan zimbabwe ke, pedana menteri alaska ke, presiden semak samun ke. laen orang, laen amanahnye. amanah student: BELAJO. BUKANNYE MERENDEK. hah, angguk lagi. tau tak mende merendek tuh?

merendek tuh cam epal, tapi ade 4plohkaki. sangat menarik, bukan? (hahaa, ayat skema iklan lagi). merendek tuh cam berbelangkas-belangkasan. cekgu bm, sile saman saye sebab menggunakan imbuhan pada pekataan belangkas. jangan saman sampai RM3500 udah le (bilik c14-G-04nye jiran je paham. jadila penghuni bilik tuh kalo agak2 cam nak paham).

ok? so, bizi-bizi camtuh, mengah-mengah sampai pakai inhaler kaler merah tegantung kat dinding tuh, sampai baju dah bekotak-kotak tak basuh, bertong-tong tak belipat, dan sebagainye yang seswai dinisbahkan kepade student pemaleh, eh student bizi, tu kire normel la.
tapi, kene pandai susun mase supaye xde la tejadi cam hape ana cakap tuh.

"saye merendek, tapi masih belajo. dikira saye masih beramanah la kan.. so, majulah rendek untuk pointer!"

ahakkkkxxxx.. klaka la awak niiiii.. haktuih lagi..

amanah kat sini ade due ye murid-murid. apekah die? sape nak jawab, angkat lubang idong.. haa, kamu! ye, kamu yang tengah nganga tuh. dilarang makan dalam kelas. kamu makan hape tu?? erkk, takyah la bagitau.... eh, takyah tunjuk jugak.... patut la lobang idong kamu macam terangkat je.. mm, ape jawapannye? ishk, takpe la.. biar saye jawab.. tapi, kamu jangan pulak sambung makan bende alah tuh.. calit je kat mane-mane.. jangan kate saye ajar pulak ye..:

1) beribadat kepadaNya
ni dah salu oyak kan. kalo belajo, diterime la kalo memang diniatkan kerana Allah, kerana nak bangunkan balik ummah.
tapi, merendek kerana Allah, kerana nak bangunkan ummah...... beri-beri unacceptable (eh, acai beri dah tak spam ym dah! alhamdulillah.. takde la bangun tido pehtu tengok ym jadi serabut pehtu sambung tido balik)..
so, beribadah ielah melakukan ape je, dengan niat kerana Allah. macam senang.. tapi, nak amalkan ana akui ana seniri pom tersungkuq.. same-same kite peringat each ader.. amar ma'ruf nahi munkar, ye dak.. tiada kompromi dalam bermaksiat kepade Allah..

"Dan tidaklah Aku ciptakan jin dan manusia melainkan untuk beribadat kepada Ku"
(azzariyat:56)


2) khalifah

"Ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada malaikat: Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di atas muka bumi. Mereka berkata: mengapakah Engkau hendak menjadikan (khalifah) di bumi itu orang yang akan membuat kerosakan padanya dan menumpahkan darah, padahal kami sentiasa bertasbih dengan memuji Engkau dan menyucikan Engkau? Tuhan berfirman: Sesungguhnya Aku mengetahui apa yang tidak kamu ketahui"

(albaqarah:30)

khalifah dalam konteks kite nih, cam pengganti la. kite penyambung sunnah Rasulullah, penyambung perjuangan baginda. contohi khulafa' arrasyidin. kalo nak cite pulak tym depa jadi khalifah, pergh, leh wat buku. tapi buku lali je la, sebab ana tak alim.. kalo wat buku, sape pom tanak bace. baek jadikan buku lali or buku tiga lima. leh gak tulih utang kalo tak mampu bayaq air kacang soya tanak ais..

tapi, hayatilah, kite bukan dicipta untuk membuat kerosakan, tapi melangsungkan amanah yang Allah dah bagi.. adekah dengan merendek, kite tidak membuat kerosakan?? pikir-pikirkan, dan selamat beramal..

"so, hape ko nak cakap?"

dun judge a book by its harga. eh, jangan PROCRASTINATE dan JANGAN MENGELUH.

dah pandai amek jalan nak jadi student, pandai-pandai la tanggung. teringat kate-kate Nigel dalam 'Devil Wears Prada:

"YOU'RE NOT TRYING, YOU'RE JUST WHINING.. WAKE UP, SWEETHEART!"

well said! word, man!

kalo bertambah amanah tuh, it's our own choice, not someone else's. live with it. STOP COMPLAINING. dun just say: "OH, PEOPLE JUST DUN UNDERSTAND ME. MY PROBLEM'S BIG, HUGE. HUMUNGUS, GIGANTIC" huh, like awak sorang je ade masalah yang besaq? people tak tell la masalah depa besaq. but, depa leh smile.. kan? it'll only drag people around you into it. they've they're own problem too. and the world's not evolves only around you, dear. read that, do that. savvy? saga? myvi? wira?


aiman, mastermind grup PD ana. superpro adelah software untuk wat pfd plant. tapi, disebabkan bliau genius sangat, ni la hasilnye.. hahaaa~ kretipnya, hang aiman! pfd kite sure menang r..


Dr.jolius gimbun mase jadi panel nak evaluate proposal PD dak biotek dalam bentuk poster..
he's only 28 when he got his phd..
mase pi seminar tuh, beliau oyak:
"one day, you'll be wearing this" kat ana sambil tunjuk mortar board canselor.. thanks dr for the motivation!

read more “"YOU'RE NOT TRYING, YOU'RE JUST WHINING.. WAKE UP, SWEETHEART!"”

Bayu malam, menusuk meristem apeksku..

Posted by Syafarah Monday, October 26, 2009 Posted under - , ,

salam sume..

(kalau ade yang tertanye-tanye meristem apeks tu mende, tu ielah bahagian pucuk pokok, paling aktif memitosiskan dirinya. so, ana xde meristem apeks.. lain la kalo tentibe ade yang sumpah ana jadi ulam ke hape kan.. tapi, kalo nak sumpah pon, better sumpah ana jadi muslimah solehah la, dapat jugak saham pahle kebajikan kan.. hohoo)

malam-malam nih, tentibe terbukak blog sorang hamba Allah nih. ana silent reader die je.. ni link ke blog bliau: bliau 

bace la.. sangat sedihhhh~

__________________

Bila seronok, aku cari....pasanganku
Bila sedih, aku cari....Mak
Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada....Mak
Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat....Emakku
Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....Mak
Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan "Selamat Hari Ibu"
Selalu.. aku ingat pasanganku
Selalu.. Mak ingat kat aku
Bila-bila.. . aku akan telefon pasanganku
Entah bila... aku nak telefon Mak
Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk Emak
Renungkan:
"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja...
bolehkah kau kirim wang untuk Mak?
Mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".

Berderai air mata jika kita mendengarnya......

Tapi kalau Mak sudah tiada.......
MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT....

Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya....
Berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya.....
Berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya.....
Berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya......
Berapa ramai yang sanggup membersihkan luka kudis ibunya....
Berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....
Dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya......
________________________

tanak jadi anak camni........ naudzubillah~ ;(

p.s-nak ellaborate, tapi dah nantuk.. kul 2 pagi baru abes discussion plant design.. sampai rabu nih insyaAllah kami jadi labour 87jam sehari. unesco tanak amek tindakan ke? unesco ade kaitan ke ngan labour? bukan ngan petrol ke? lantok la..




kroooooooihhhhhhhhhhh~

read more “Bayu malam, menusuk meristem apeksku..”

~ Semangat! Kambatte! ~

Posted by Syafarah Tuesday, October 20, 2009 Posted under - ,

salam alaik sume..

seminggu nih adelah minggu agak kurang ceria bagi ana. Allah bagi ujian yang belum pernah ana alami selame 22 tahun 6 bulan nih. Sakitnye, Allah je yang tau. tapi,natijahnye, insyaAllah semakin matang. mungkin Allah nak bagi ana rasa kepedihan itu sebagai tarbiyah. x semua kite nak, kite dapat. x semua kite rase terbaek untuk kite, tapi pada hakikatnye adelah bukan terbaek untuk kita.

sangat sweet ayat ni..

Alhamdulillah, syukrulillah~ kekuatan itu adelah daripada Allah, tiada kekuatan selaen daripadaNya. la haula wa la quwwata illa billah.... kekuatan itu ana pohon saban hari dalam solat, usai solat, tengah jalan-jalan, tengah maen kucen, nganga menung tenguk lecturer dalam kelas macam-macam lagi perbuatan daripade berpekdah hingga la xde pekdahnye.

Allah tak lopakan hamba-hambaNya, tapi hambaNya salu lopakannya. tak sedor diri tol. huh. tapi, Allahurrahman, sangat Penyayang, ana yang selalu alpa ni, Allah makbulkan jua doa.. ana dah ok. dah ade kekuatan. semangat. Alhamdulillah! luka ni, dah terubat.... sket..... (tapi, mane tau, leh terbukak balik kan. ye la, baru seminggu luka ni. platlet luka di hati lagi susah nak wat keje. huhuu)

sedang berusaha menjadi syafarah yang dulu....



"Alhamdulillah, kami hengat jari ko dah lumpoh dah, sebab tak update-update pon"

xde2. nikmat jari ni ade lagi. ana nak gune la nih. nak gune nikmat mate n akal korang tak untuk bace?

"tengok la cemana. kalo bes, kami bace kot. kalo tak, kami pi makan nasik je la. ops, diet. lopa lak"

haha.. ntah la bes ke tak. tapi nak share. sangat interesting.... sangat membuka mata ati ku..

tarikh: 20 oktober 2009
waktu: 11am
tempat: fakulti kejuruteraan kimia dan sumber asli
spesifik r sket tempatnye: ishk, cerewet.. kat opis dr. abdurahman nour (from sudan. amek petroleum mase mude2 dulu. dah tue ke? hahaa, sib beik xleh bace bm.. bwahaa)

bla bla bla bla.... dipendekkan cite.. maka bawah ni dialognye -->

ana: bla bla.. i think i've wasted my 5 years in school. i'm from smka. i didnt fully utilise the islamic bi'ah there. i was rebellious.. i dun like to be goody-goody-two-shoes.. i dun like to kipas my teacher's backside.. my arabic, hampess + hancuss.. bla bla (siri luahan perahsaan yang bukan untuk tuntunan umum)
so, i've asked my brothers' opinion, mum's, and ustaz kamil's. well, my 2nd bro approved my decision. mum and 3rd bro didnt. ustaz, well, he's an ustaz. this is his field, so of kos he would like me to go and study there. it'll only be 1 year insyaAllah if according to plan.

(basically, lepas grad nanti, ana nak further study dalam kos yang sangat berbeza dengan engineering skang kat sabuah tempat yang berlaenan dari tempat tinggal skang.. ok? hehee.. bukan sebab hape, tapi ana rase cam nak kejaq balik 5 tahun yang dah terbazir tuh. ana nak belaja and berada dalam bi'ah yang mentarbiyyah jiwa rosak ana nih)

dr. abdurahman: i will tell u pros and cons before i tell u my opinion..

(ana put it in point form.. so u guys can absorb it accordingly)

1. picking up opinions
muslims shud do this to elak regrets. picking up opinions from others then decide the best option.
if one becomes too decisive, that is without asking opinions, at the end if they cant cope with it, stopped in the middle of the journey, they'll be discouraged greatly and regret.
if ask for opinions, they will tend to be less regretful coz they have juggled between the pros and cons of the options from opinions they carry.

2. wasted

dun say u've wasted 5 years in school. let bygone be bygone. think of wut u're gonna do in the future..

3. jangan rigid/jumud. bumi Allah luas. banyak cara untuk selamatkan UMMAH

i feel proud when listen to ur stories (ana cite pasal naqibah ana kat penang dan senior ana dalam mekanikal engineering kat die) and wut u r going to do.

BUT, dun go too DIVERT from wut u r doing now. it's not like, if u are alim in religous studies, only then u can save ummah.
there are many ways to help the ummah now. u can become a mujahidah in engineering field. why not?

u see, nowadays muslims just think about themselves (terase seyh part nih. ye la, ana nak tarbiyyah diri seniri je.. bukankah itu jual ikan?? selfish??). like "i dun care wut happen there. i just wanna finish my research bla bla"

look, i took petroleum. oil and gas are abundant in the gulf countries. muslims countries are rich of them. but, WHO CONTROL IT? HOW DID THE WESTERNERS MANAGED TO DO THIS? of kos because we, the UMMAH BROKEN APART. WE DIDNT THINK OF THE OTHER BROS AND SIS. they managed to break our ukhuwah.
WE WEAR THEIR CLOTHES, WATCH THEIR MOVIES, FOLLOW THEIR CULTURE bla bla. THEY MANIPULATE/CONTROL OUR MINDS.

iran, iraq, afghanistan, sudan, yaman, egypt bla bla, war wit each other (terfikir lak malaysia ngan indonesia.. tak rase cam ade duri dalam meat ke? tak rase cam ade orang cucuk2 kite untuk gaduh atas perkare remeh seperti TARIAN, MANOHARA BLA BLA?).
how can we get back on our feet?

WE HAVE TO UNITE. WE HAVE TO SAVE THE UMMAH.

4. pekerjaan

u said u wanna spend 1 year there to study right? syafarah, it's not easy nowadays to find a job. within that 1 year, u can go out to find a job. competition is high. u have many ipt in melesia. hundred thousands fresh grads competing to find the same position as u.

5. mane yang aula'? bahagikan ikut priority

(die tanye ana pasal plan ana lepas degree: "i have 2. my parents' part and then me. my dad wanna at least have a ride in my own car, mum wants me to finish studies, find a decent job then get married.
i wanna further study..")

u can have all. it's not a prob. u see, in 2010 ump will give RM1500 pocket money monthly for masters students and the fees will be paid by ump itself. so, u still can have a car plus further study.

bla bla lagi..

degree was respected 5 years ago. but in this globilisation era, the minimum requirement is masters.

last year, a student from UTM was working here, she's a degree holder. after couple of months, prof rosli (dean fakulti kimia waktu tuh) promoted her to do masters at UK. after 4 sems, she graduated. after got back, she was then promoted again for PhD at uk as well. see, within 2years she managed it all. sponsored by ump.
in sudan, it's hard, here u have a lot of opportunities. GRAB IT!

tengah menternak Bacillus cereus. rase cam ternak sipot sedut lagi senang..

"uihh, camtuh na.. so, ape keputusan ko skang?"

mmmm.. masih di tahap mmmm lagi............. wallahu a'lam..

ade sesape nak tulun?

p.s- dialog tuh, ade la putaq belit kit sebab nak ingat seketoi-seketoi, beik hapal Quran kan. hoho

read more “~ Semangat! Kambatte! ~”

Monolog An-Nisa'

Posted by Syafarah Sunday, October 11, 2009 Posted under -

salam sume..

ni adelah kopi paste from iluvislam.. sangat terkesan di ati..



Monolog An-Nisa'

Aku ingin menjadi bunga segar
Yang mekar mewangi di taman
Ingin dipagari duri-duri tajam
Agar tiada yang berani menyentuh apatah lagi mendekati
Tanpa sebab yang menghalalkan.

Aku ingin berasa aman
Dalam indah taman
Tenang tanpa gusar
Gembira tanpa hiba,
Aku ingin sentiasa dihujani rahmat Tuhan
Ingin diiringi keredhaanNya
Dipayungi bawah awan lindunganNya
Agar selamat daripada panahan syaitan
Agar sejahtera daripada fitnah duniawi,

Tapi..
tatkala ini jiwa telah gelora
maka iman turut terkocak gelombang

Setibanya teguran Tuhan Aku tersentak...

Baru kusedar keseronokan, keindahan dan kebahagiaan yang aku kecapi Terpesong dari landasan syariatNya

Lalu..
jiwa ini meronta saban hari
Minta dibebaskan daripada belenggu dosa noda
Sesaat tak terpadam ingatan dosa lalu
Yang semakin menimbun dalam catatan amalku...

Terbit nur insaf dari hati yang mulus
Syukur Tuhan masih menyayangi
Mujur tak tercampak ke lembah hina dan berlarutan dalam dosa
Kuyakin di langit sana masih luas terbuka
keampunan keredhaan dan rahmatNya..


Dan,sekali lagi ku utuhkan azam aku ingin menjadi bunga segar yang mekar mewangi di taman menanti hadir insan yang selayaknya memetikku menjadi hiasan hidupnya...

read more “Monolog An-Nisa'”

Dah namanya mak..

Posted by Syafarah Posted under - ,

salam suma..

tarikh: 10 oktober 2009 (sabtu)
waktu: 3pm-11pm
aktiviti: MAKAN, beraye, membeli tiket ke sabak bernam, MAKAN lagi
lokasi:

  1. umah PN WINA (yang menyediakan anak2nye sebagai tukang repot kalau ade student bagi tumpah makanan dan sterusnya membawa kepade diskaun markah test 2 paper environmental biotechnology yang belom pun dijalankan lagi. huh. kijam tol.hahaa. ala, bukan hape, kebersihan itu kan sebahagian dari iman. same la dengan malu itu sebahagian dari iman. tak gitu?)
  2. terminal makmur (makmur sangat. hahaa. beli 2 tiket ke sabak bernam. macam xde semangat je nak pi.. eh, bukan pasal kak syikin n labib tau! tapi.... huhu)
  3. ECM (apekesal lak beraye di sini?)
  4. umah PN hazila (klasmet yang baru nikah mei lepas. ya, ramai gile dak kelas yang dah nikah or nak nikah. apsal korang ni ha? ana jugak la yang bulum. ade sesapa nak taqdim ana? hahaa)

"syafarah, tu, saye dah sediekan port untuk awak!"


kate puan wina kat ana sebaek je masuk. berderai sume tatamu gelak. port tu ielah: BEKAS ESKREM bervakum. huh.

kesnye sebab tahun lepas, mase umah terbukak puan wina jugak, kalau hubby puan wina tangkap gambar (dslr mahal. huh), mesti muke ana terpampang di atas bekas eskrem. sama ada tengah menggali mencari perisa coklat kat bawah skali (lagi susah nak dapat, lagi manishhhh) atau tengah nganga mulut masukkan eskrem ke dalam mulutku ini dengan sopan dan santun atau tengah pegang cawan eskrem atau apa-apa ja la yang sewaktu dengan eskrem.. dalam tempoh setahun tuh, kalo jupe hubby puan wina (lecturer kat ump gak), mesti duk jadikan ana bahan dengan kes eskrem tuh. huh. dah sedap, mengapakah daku dipersalahkan?? salahkan eskrem tuh! huh.

tapi, tahun nih, ana kontrol cun, amek secawan jek. tu pon sebab ramai sangat yang menggali. sian adik-adik junior. kasi can la kat diorang kan.. my turn to kurus plak, ok!

"Salam.. dok buat apa?duit belanja ada ka?kami balik penang minggu depan insyaAllah"

meset masuk. oh, from my mother. who next? your mother. who next? your mother. and then your fatheeerrrr~ lalalalallaaalllaa~

masa tu dah pukul 10pm lebeh. baru je nak sampai ump, alhamdulillah sume selamat (kancil memang jarang wat hal berbanding kamben ye rakan-rakan sekalian).
of kos la, duit sewa keta dan minyak kene kuarkan. sebelum masuknye meset from mak, hati kecil nih bermaen-maen dengan perahsaan:

"Ya Allah, duit dalam ni tinggal 3 kepin je duit merah.. cane ni? nak bayo duit kete n minyak, tinggal 2 kepin je pasni.. how? cane? kaifa? nandesuka? langkasuka? suka duka? kerengga? pinggangku seperti kerengga?"

memang bergolak la perasaan tuh bermaen dalam ati sensorang. sian die, xde kawan, maen sensorang je.. hoho.

walaupon ana anak bongsu, sorang je pompuan, dari kicik idop susah pon tak penah (kami tak kaya or berada, tapi alhamdulillah segalanya cukup untuk hidup tanpa susah payah), tapi kalo bab-bab duit nih, ana xsuka mintak. x caye, tanye la mak, berapa kali ana pernah mintak duit. leh kire ngan lobang idong je bilangan kaliannye. seyez. kalo x cukup duit, cari senirik. meniaga ka, keja part time ka, cuci pinggan kat kafe ka, apa-apa la. wat pa nak malu? duit halal. abang second ana, sazrul azri ayah kepada safwan, mase die ngaji kat utm, pernah die pakai baju2 koyak tak tukaq berapa lama ntah sebab nak save duit.. ya Allah.. tabahnya abang seri!

mak penah cita, masa abang-abang kecik dulu, mase ana masih belum menjadi zigot yang menempel di uterus mak lagi, depa idop susah. kekadang makan moi (bubur nasik) dengan ikan bilis je. tu pon abang2 epi sangat, depa kata sedap. depa ingat tu makanan spesel. padahal masa tuh takde duit.. sob sob~ masa ana kuaq dengan tak sabaqnya, alhamdulillah dah stabil ekonomi mak ayah.. so, ana nak merase pulak idop susah.. cari duit senirik or ikat perut. sangat bes!]

then, meset mak tadi masuk. dah namanya mak, instinct die kuat la. ana pon terkedu "eh, cane mak tau nih??" ana pon reply la yang ana dah sengkek.. hehee, maluuuu kat mak..
pehtu mak suh cek kat bank, sama ada duit saham apa ntah dah masuk ke idok.. syukran mak! see, mak dah plan awai-awai dah untuk anak die nih.. ya Rabb, sankiu for giving me my MAK..

kalo nak cite pasai mak nih, sampai ana tumbuh janggut kaler ungu pon tak abih.. so, cayangi mak-mak anda ye~


dah lama mak tak jupe safwan. rindu la opah dak tuh..

Permataku
Munsyid : Mirwana
http://liriknasyid.com

Sunyi...selubungi malam...
Mengusik minda yang terlontar jauh...
Masih hangat terasa ...
Tangan yang membelai yang mengusik manja...
Daku damba kasihmu...
Biar jadi pedoman...
Buat penyuluh jalan kugapai impian...

Angin...kau nyanyikan lagu...
Untuk permataku...tenang selalu...
Bayu...sampaikan berita...
Daku kini ceria...aman dan bahgia...
Selimutkan rinduku bersama malammu...

Hadirlah...kau dalam mimpiku...
Agar kau selalu...ada disisiku...
Rindu belaian kasihmu...Rindu senyumanmu...
Penawar lukaku...
Dengarkan laguku...hadiah untukmu...
Jasa dan baktimu ku kenang selamanya...

Dikaulah cahaya...
Bila malam menjelma...
Kasihmu membawa ke syurga...
Dan redha yang Esa...


"alo, aloo.."
(tatau nak wat caption apa senaqnya. hahaa.. kalo orang len berani la, ni ngan mak senirik, tak reti la.. hohoo)


Belaian Ibu
Munsyid : Hijjaz
http://liriknasyid.com

Tertanam naluri keibuan amat mendalam
Di jiwa insan yang mendambakan kebahagiaan
Oh, ibu

Di bahumu tergalas beban
Perjalananmu penuh rintangan
Kau titipkan kasih sayang
Sejujur pengorbanan
Tak ku nafikan

Di saat kita berjauhan
Rasa ingin ku berlari
Mendakapimu penuh girang
Bak si kecil kehilangan

Kau insan penyayang
Betapa ku merindu
Lembutnya belaian ibu
Membuatku terlena

Di wajah terlukis tenang
Debar di dada kau rahsiakan
Ku pastikan dikau aman
Dikurnia sejahtera
Tak ku lupakan

Di saat kita berjauhan
Rasa ingin ku berlari
Mendakapimu penuh girang
Bak si kecil kehilangan

Tiada aku tanpa ibu
Hanya (kau) satu didunia
Bertakhta dikau dijiwaku
Kau lah ibu yang tercinta

Kau insan pengasih
Betapa aku mengharap
Hadirnya restumu ibu
Membawaku ke syurga

Bersemi belaian kasih sayang nan berpanjangan
Darimu insan yang mendoakan kebahagiaan anak-anakmu
Oh, Ibu


ayah ske bende-bende elektronik. tu kete mainan apiq (my 1st anak sedare, anak kepada abang 1st).
jubah tu impot from mesir.. ayah suka :)
sengenggam tabah nih memang seswai sangat dengan mak sejak 6 tahun yang lepas masa ayah stat sakit.... ya Allah, berilah kekuatan kepada ibuku untuk mengumpul pahala sebanyak-banyaknya dengan berbakti kepda suaminya..

Segenggam Tabah
Munsyid : In-Team
http://liriknasyid.com

Bertali arus dugaan tiba
Menakung sebak airmata
Namun tak pernah pun setitis
Gugur berderai di pipi
Tidak ditempah hidup sengsara
Suratan nasib yang melanda
Menongkah badai bergelora
Diredah bersendirian
Bagaikan camar pulang senja
Patah sayapnya tetap terbang jua
Sekadar secicip rezeki
Buat yang sedang rindu menanti
Segenggam tabah dipertahankan
Buat bekalan di perjalanan
Kau bebat luka yang berdarah
Kau balut hati yang calar

Telah tertulis suratan nasibmu
Derita buatmu ada hikmahnya
Terlukis senyum di bibir lesu
Tak siapa tahu hatimu
Biarpun keruh air di hulu
Mungkinkah jernih di muara
Biarpun jenuh hidup dipalu
Pasti bertemu tenangnya


masked rider dengan maknye. tengah lapaqqqq..
tema raya tahun ni biru sebab leh pakai terus untuk kenduri abang adam (sepupu paling rapat) kawen..

I Turn To You
Munsyid (hahaa, nasyid ek?): Christina Aguilera

Songwriters: Warren, Diane

When I'm lost in the rain
In your eyes I know I'll find the light
To light my way, when I'm scared losing ground
When my world is going crazy you can turn it all around
And when I'm down you're there pushing me to the top
You're always there giving me all you've got

For a shield, from the storm for a friend, for a love
To keep me safe and warm, I turn to you
For the strength to be strong, for the will to carry on
For everything you do, for everything that's true, I turn to you

When I lose the will to win
I just reach for you and I can reach the sky again
I can do anything 'cause your love is so amazing
'Cause your love inspires me
And when I need a friend you're always on my side
Giving me faith taking me through the night

For a shield, from the storm, for a friend, for a love
To keep me safe and warm, I turn to you
For the strength to be strong and for the will to carry on
For everything you do I turn to you yeah

For the arms to be my shelter through all the rain
For truth that will never change for someone to lean on
But for a heart I can rely on through anything
For the one who I can run to oh I turn to you

For a shield from the storm, for a friend, for a love
To keep me safe and warm, I turn to you
For the strength to be strong, for the will to carry on
For everything you do, for everything that's true
For everything you do, for everything that's true, I turn to you


my beautiful family at central park, kay ell.. dekat ngan OU..
ye, kami beraye di situ, bukan di kampung halaman.. huhuu..
kanan sekali (baju putih, abang 1st, sazrul zakri) dan kiri sekali (baju ijo, abang 2nd, sazrul azri) adelah kembor. caye tak? hahaa.. depa kembaq tak seiras, laen-laen plasenta.


Miso Soup
Munsyid (penyanyi nasyid jepon): Tegomass (tegoshi n massu dalam NEWS. ingat ana tak layan lagu jepom ke?)


Just another same old day
Picking up the same old food
The dinner from the shelf

I got used to eating alone

Just by myself
But something makes me feel kind of tired

Another package arrived with a note
Asking if everything's alright with me

Whenever I call you ask me if I am
Coming home for the New Year holiday

Miso soup, I feel your loving
Tender care, it's always nice and hot
I'm always a kid, I'll never be matured enough
Never ask for anything
You gave me all the love you had
All the love you gave me, Mom
Makes me want to see you again

Feel a little cold today
Nothing much better to do
Than just watch TV at home

I got used to being alone

Just by myself
But something makes me feel the loneliness

Still I see you in my, in my mind
With your head out the door, with the smile that's so Mom

I always wonder if you're doing fine
Maybe this is the year
The year that I should go home

Miso Soup, I still remember
It's in my heart, when things are going tough
So I´d never get lost
You will always hold my hand
Never ask for anything
You were always there for me
Makes me come back to your smile

I'll always be here for you

When you get tired of the life

'Cause life in the city is not everything
Come back home anytime

Miso soup, I feel loving
Tender care, it's always nice and hot
I'm always a kid, I'll never be matured enough
Never ask for anything
You gave me all the love you had
All the love you gave me, Mom
Makes me want to see you again

read more “Dah namanya mak..”

- Gerhana Seorang Dai'e -

Posted by Syafarah Saturday, October 10, 2009 Posted under - , ,

salam alaik sume..

ade cerpen bes yang diedit name wataknya oleh my sis, Afifah (UDM, ustazah usuluddin) bagi. memang kene pada waktunya.. hari ni je, dah 2 orang tego sebab ana dah berubah.. kalau positif xpe, ni negatif. ana dah perasan perubahan tu, tapi tak dishare dengan sesape, bajet macho la dapat kawal sensorang (tanak orang ramai tahu masalah seniri senarnye). then, i collapsed.. tersungkur jua.. then, rumet tego dan afifah pulak send cerpen nih. die tatau masalah ana, tapi send je.. cerpen ni pun menyentuh ati (yang part memule tu la. bab baitul muslim tu, xde la ye. ANA XDE PAKWE/TUNANG sekali lagi ditegaskan. biarlah cintaku hanya kepada Allah. tanak merapu-rapu over dah.. ya Allah, berilah ku kekuatan untuk bermujahadah di jalan diredhaiMu..)

jum bace!

Gerhana Seorang Dai'e
_____________________________________


Syafarah memandang sepi pemandangan musim luruh dari beranda rumah sewanya. Dedaunan kering menari ditiup angin petang. Pagi tadi hujan sedikit lebat. Suhu petang itu kira-kira 13 darjah Celcius. Sejuk mencengkam tulang belulang gadis Melayu itu. Sesekali dia benar-benar teringatkan keluarga yang ditinggalkan di tanah air. Rindu bukan kepalang lagi. Dia juga teringatkan duit belanja biasiswanya yang disekat tanpa sebarang alasan. Ahh…politik betul pihak atasan! Namun, bukan semua itu yang membuat dia resah dan gelisah.

Khaulah…sahibah yang amat disayangi dan dihargainya. Setahun ketika mereka bersama-sama belajar di Program Asasi Sains Universiti Malaya dulu cukup besar ertinya dalam lipatan kenangan Syafarah. Masa berlalu begitu cepat. Serangan jahiliyyah begitu licik. Setahun setengah di bumi Queen Elizabeth ini sudah banyak mengubah diri mereka. Gumpalan perasaan kesal mula menyerang kalbu kecilnya. Bekalan iman yang dibajai di UMP dulu sudah mula kehabisan tenaga.

Sebelum melangkah ke sini dahulu…

Terasa diri sudah pun bersiap sedia dengan senjata dan kelengkapan perang fikrah. Namun hakikatnya…persiapan tersebut belum pun cukup matang untuk menumpaskan musuh iman. Mereka sudah mula berlari di track yang sama dengan manusia lain yang hidup tanpa sentuhan tarbiyyah Islamiyyah Harakiyyah. Arus jahiliyyah direnangi dengan hati yang senang dan tenang.

“Ya Allah…aku rindu aku yang dahulu,” begitulah munajat hati kerdil Syafarah. Saat dia terkenangkan posisinya di sisi Allah dan Islam, hati bertambah lesu. Hidup tanpa murabbi di sini amat mendukacitakan. Setiap kesilapan dan kelalaian berlalu tanpa teguran. Simpulan ikatan hati semakin longgar. Kalau dahulu kerana Allah, kini kerana first class honor. Hati terasa beku dan kaku. Berkali-kali dibacanya Surah Al-Waqi'ah, namun setitik air mata khauf pun tidak menitik. Dipegangnya buku 'Men Around The Messenger' dengan harapan terdidik dengan perjuangan jihad awwaluun, namun semua itu gagal membuahkan hasil. Duit belanja makan hariannya diinfaq, dalam hati berdoa agar Allah mencurahkan cahaya kasihNya kembali. Malang…Syafarah gagal lagi.

Dikerah nafsunya berpuasa Isnin Khamis, sayang sekali.. Natijahnya umpama mendapat penat dan lelah tanpa merasai kenikmatan berubudiyyah kepada Allah. Berkali-kali dia termenung di atas katil empuknya untuk bermuhasabah, namun segalanya berakhir dengan dengkuran panjang. Ya Rabbi…apakah ada dosa yang tidak sudi Kau ampunkan? Menjelang malam sepi dia bangun untuk mencuri perhatian pemilik ruhaninya, tetapi baru dua rakaat solahnya dia sudah rebah tidak bermaya. Ya Ilaahi…Mengapa ni?

“Jalan ini memerlukan bekalan dan persiapan yang besar dan banyak. Tanpa bekalan dan persiapan yang rapi, para da’i bakal tersungkur menyembah bumi. Kerana itu, para da’I perlulah hidup dalam dunianya sendiri tanpa terpengaruh dengan perubahan palsu yang menari disekelilingnya.”

Mata Syafarah terpaku seketika pada catatan yang pernah dicatat di dalam buku halaqahnya . Dia terigaukan halaqah yang dihadirinya setiap minggu di tanah air dulu. Benarlah huraian mas’ulahnya, Cik Mazni, kira-kira 3 tahun yang lalu. Dia kekurangan bekalan dan persiapan. Muayyid-muayyid yang di cekupnya dulu dibiarkan tanpa dihubungi. Dia benar-benar kelesuan!! Dia meneruskan pembacaannya. Tulisan-tulisan itu walaupun hodoh kerana bersambung-sambung tanpa khat yang betul, tetapi ia begitu berharga.

Namun…Yang menyentuh hati sang manusia ialah Allah. Bukan fikrah yang tercatit di lembaran buku catatan, ataupun amal-amal soleh yang diperjuangkan. Walau solah 20 rakaat sekalipun, seandainya Allah tidak mengangkat hijab di hati, semuanya tidak berhasil. Sesungguhnya kalbu manusia di celah jari-jemari Allah. Allah berkuasa memalingkannya ke arah yang dikehendakiNya. Ruhnya longlai mengenangkan semua itu.

Oh Allah...datanglah padaku…

Air matanya tumpah mengenangi kelesuan yang melanda diri. Syafarah menyambung telekunya di beranda itu. Tangan ditadah ke langit biru. Matanya merenung jauh merentasi pameran alam Ilahi seindah saujana mata memandang.

“Ya Allah, kurniakanlah kepadaku kedua biji mata yang mudah mengalirkan air mata, dapat menyembuhkan hati dengan linangan air mataku itu kerana takutkanMu. Perkenankanlah permohonanku sebelum mengalir dari kedua mata ini air mata darah, Ya Allah, kepadaMu lah aku kembali…”

Dia melepaskan nafas panjang. Alangkah indahnya sekiranya derita itu terhembus keluar bersama deruan nafasnya. Argh…beriman tidak semudah itu!! Dia mendesak diri untuk keluar dari lubuk kelesuan ini, namun bagaimana? Segala amalnya seperti ditolak Allah. Alangkah tidak berharganya sebuah kehidupan begini…


Buat Ukhti Syafarah da’iyah pemegang masa depan ummah,

“ Hai anak Adam, carilah Aku nescaya engkau akan bertemu denganKu. Jika engkau dapat menemuiKu ertinya engkau telah mendapat segala-galanya. Tapi jikalau Aku luput darimu ertinya engkau telah luput dan kehilangan segala-galanya. Sewajarnyalah engkau mengasihiKu dari segala-gala yang lain.” ( Hadis Qudsi)

Anak mata Syafarah berlari-lari membaca bait-bait hadis itu. Dia memejam matanya erat. Kad berwarna biru itu dihadiahi oleh akh Abdullah Mas`ud pada hari dia berlepas ke London International Airport. Wahai Abdullah Mas`ud, seandainya anta tahu ana di marhalah ini, pasti anta tidak sudi lagi untuk memperisterikan diriku. Pasti akhi sedang bersilat dengan dunia akhi selaku da’I dan murabbi di tanah air sana. Sedang ana di sini berperang dengan nafsu pun sudah tertewas. Tunangku, tidaklah semudah yang disangka untuk mencorak diri selari dengan fikrah Islam yang semestinya kita fahami. Di sini ana hidup tanpa murabbi mithali, tanpa biah solehah juga manhaj Rabbani yang ana sendiri masih jahil tentangnya.


* * * * *

“Khaulah, malam ni kita buat halaqah boleh? Hati ana dah tak tahan dah ni, iman ana dah nyawa-nyawa ikan. Dah berapa bulan kita tak bersama,” Kata Syafarah pada Khaulah ketika mereka sedang dalam perjalanan ke Manchester University of Science And Technology.

“Malam ni actually ana ada perjumpaan Exco PPIMUK.”

“Kalau minta uzur syar’ie tak boleh ke?”

“Mana boleh, ana Exco Tertinggi. Kalau tak datang, jatuh reputasi. Lagipun kami ada projek besar nanti menjelang Aidil Fitri hujung tahun ni. Sorilah Syafarah , kita tangguh boleh?”

“Ukhti… ana cakap sikit boleh?”

“Cakap apa? Ana kalut ni,” Jawab Khaulah diiringi senyuman kering.

“Takpelah kalau macam tu. Kita cakap kemudian. Cuma….uma ana nak sampaikan pada anti yang actually ana nampak anti dah jauh dari track kita. Errr…that’s all. We meet tonight, InsyaAllah.”

Syafarah menyudahi bicaranya di situ. Gadis Penang itu dapat merasakan yang dia sudah tidak ikhlas lagi terhadap Khaulah, yang semakin hari semakin berbeza. Dia tidak sanggup memandang anak mata Khaulah yang cantik itu di saat dia melepaskan kalimat itu tadi. Entah apa rasa hati Khaulah agaknya… Marah? Geram? Tersedar? Wallahua’lam. Syafarah dan Khaulah berpisah di situ. Khaulah melepasi pagar universiti manakala Syafarah perlu menaiki bas untuk ke fakultinya. Hati Syafarah kembali pudar . Terkesima juga dia dengan jawapan Khaulah yang sudah dijangkanya Syafarah beristighfar… Lupa pula… Da’I perlu berbesar hati dan berlapang dada berhadapan dengan seribu satu situasi yang menyukarkan proses berlaku. Dia sahibahku… bukan orang lain!!

“Kesibukan yang tidak ke mana-mana…” Syafarah mendengus sendirian.

Beginilah masa-masa Mukmin dihabiskan. Mukmin terlalu sibuk dengan agenda kehidupan yang belum pasti. Mesyuarat siang malam, namun maksiat terus berleluasa, malah semakin dahsyat. Mukmin telah terlupa beramal tanpa noktah bidayah yang betul akhirnya membuahkan bibit-bibit kefuturan yang busuk. Semangat semata-mata akhirnya tidak ke mana-mana.

“Nak survive macam mana kalau tak ada halaqah? Along cakap senang la. Along kat sana ramai sahabat-sahabat yang soleh. Tersilap ada yang menegur. Tengok kereta sahabat pun dah cukup untuk membina kesungguhan. Syafarah kat sini dah lah hidup disekeliling manusia laknatullah. Mana mungkin seorang manusia yang tidak terdidik dapat mendidik manusia lain?”

“Habis tu, Syafarah nak cakap Syafarah sanggup tunduk pada jahiliyyah dan kekufuran?!” Mus’ab membidas butir bicara adiknya.Tajam. Mus`ab tersentak mendengar idea-idea Syafarah yang tidak matang. Tak bersedia, tak mampu, tak layak, hati kotor lah, jauh dari Allah lah…tidak ada kekuatanlah…dan seribu lagi alasan yang bermacam wajah dan rupa. Baginya, manusia yang hidup diselaputi udara jahiliyyah punya peluang yang begitu besar untuk lebih mendekati Allah. Dan yang paling penting, melaungkan seruan dakwah ilallah adalah perkara asas yang wajib dimulai.

“Bukanlah macam tu Along.”

“Selagi mana kita tidak bertindak untuk meruntuhkan jahiliyyah, selagi itulah kita dikatakan redha kepada system yang menghina Islam Syafarah ingat dakwah tu pergi bagi ceramah macam pendakwah bebas tu ke? Sekadar bagi ceramah tidaklah namanya mendukung Risalah, tetapi kerja kita sekarang ialah membentuk peribadi yang selari dengan kehendak Allah. Syafarah tak perlukan modal, you do not need transport, or money, or anything else. Cukuplah kalau mereka punya hati dan hidup mencari sesuatu yang lebih bermakna.”

“Hati Syafarah pun lesu, nak sentuh hati orang macam mana…”

“Inilah masalahnya. Dah tau hati tu tak ada tenaga, do something Kak Long.”

“Syafarah dah buat macam-macam!! Along tak faham ke? Syafarah sampai tahap tension sebab tak tau bagaimana nak rawat hati ini lagi. Argh… kadang-kadang Syafarah lebih gembira mati dan tidak pernah ada di dunia ini. Tak perlulah Syafarah berhadapan dengan Hari Pembalasan Allah yang sangat menakutkan.”

Mus`ab diam seketika. Dia cuba menyelami hati adiknya. Rasa lemah? Rasa tak berdaya? Donno to do anything? Aku juga pernah melalui stage itu. Stage yang dahsyat! Dia tidak ingin kembali ke marhalah itu. Ya…para du'at juga punya keletihan masing-masing. Kesilapan demi kesilapan yang diulang tanpa perubahan lah yang mencampakkan para da’I ke lembah duka dan gelisah.

Adakalanya da’I terfikir aku tidak selayaknya lagi bersama dengan kafilah ini. No!! Never and forever to think such the way!! Mana mungkin manusia yang normal terfikir untuk melepaskan segenggam emas dan permata ditangannya kerena kecewa dan duka. Bodoh…mungkin itulah panggilan yang paling sesuai buat mereka yang terfikir sedemikian rupa. Walau bagaiman jelek pun pakaian, walau bagaimana raa tak layak pun untuk untuk memakai permata di tubuh, tak mungkin permata itu dibuang. Kan?

“Keluarlah dari kepompong, lihat dunia disekeliling Syafarah dengan hati. Dunia menderita kerana mereka kehilangan hati mereka sendiri. Sedang kita tertipu untuk melengkapkan diri semata-mata tanpa menyeru orang lain kepada Islam. Kita bukan nak jadi ahli sufi semata-mata, tapi kita perlu menjadi da’I dan murabbi. Sesungguhnya dakwahlah yang mendekatkan diri kita dengan Allah, dakwah lah yang memberi kita ruang untuk sentiasa memperbaiki diri. Manusia yang hanya tahu untuk memperbaiki diri tanpa memulakan dakwah adalah manusia yang hidup untuk dirinya sendiri. Lihatlah masyarakat yang menderita di sekeliling Syafarah, normal kah Syafarah kalau tidak rasa kasihan dan mahu membantu mereka? Bukankah Islam itu kekuatan dan kemenangan?

Syafarah diam membisu. Ada benarnya tamparan kata-kata Alongnya. Dia sudah melupakan penderitaan ummah. Hatinya tidak terdengar tangisan sang ibu kehilangan anaknya...dirogol, dibunuh, dilarikan, ditipu, dan diperkosa iman mereka. Dia lupa pada jerih payah sang ayah mencari nafkah siang dan malam sehingga melupakan anak-anak. Anak-anak dibiar subur bersama jahiliyyah. Lalu anak-anak menjadi manusia yang lupa diri, gelap cita-cita, dan paling menyayat hati; anak-anak muda kehilangan kekuatan untuk menempuh perjalanan kehidupan. Dia lupa pada derita masyarakat dihimpit ideologi-ideologi manusia. Jiwa insan ditikam ketidakselesaan, keresahan, kehasadan dan kefasikan. Manusia menjadi hamba manusia. Siang malam ditempuhi dengan penuh kesengsaraan jiwa. Lupakah dia pada derita yang tidak pernah terbayang begitu dahsyatnya? Kemiskinan bukanlah sengsara yang hakiki, tetapi kemiskinan jiwa merupakan segala-galanya. Oh Allah, bala apakah yang menimpa umat ini?

“Baiklah Syafarah, Syafarah fikirlah dengan iman. Kita sudah tidak ada masa untuk duduk lagi. Ingatlah wahai da’I ilallah, jauhkanlah diri Syafarah dari segala yang bernama al-hawa’.” Perbualan tarbawi mereka terhenti di situ diakhiri dengan ucapan salam. Syafarah mendapat sedikit kekuatan untuk segera bangkit kembali. Kita dah tak ada masa…detik hatinya.

* * *

“Mungkin pada pandangan manusia Mus’ab bin Umair dikira menderita. Dia kehilangan kegemilangan, kekayaan, dan kasih-sayang seorang manusia yang very special in his life, tapi mari kita selami hati mereka. Mereka tenang kerana keimanan yang mendiami jiwa mereka. Mereka merasakan tidak ada apa-apa yang lebih bermakna melainkan iman kepada Allah. Iman begini yang kita nak capai, kerana iman beginilah yang berkuasa menggerunkan musuh-musuh Islam yang sentiasa menyerang kita dari segenap penjuru. ”

Syafarah teringatkan perbualannya dengan Kak Wafaa' ketika di tanah air dulu. Sembang-sembang mendidik jiwa.
Saat mereka mendaki Gunung Jerai…

“Susahnya nak daki gunung ni, letih la…”

“Kita nak mendaki perjalanan menuju Allah jauh lebih sukar,

Kak Balqis menyahut keluhan Syafarah selamba. Dia tersentak seketika. Ya tak ya juga…

“Barangsiapa yang mencari Allah bukan melalui jalan berharap(roja') dan takut(khauf), bukan dengan rindu dan cinta (kepada Nya), niscaya dia akan kebingungan dalam mencari Nya, kacau dalam amalnya, tidak akan menemukan nikmat-nikmatnya ibadah, dan tidak dapat menempuh jalan kezuhudan. Oleh kerana itu, bertaqwalah kepada Allah yang hanya kepada Nya kita kembali.”

Afifah yang dari tadi berada di belakang mereka tiba-tiba bersuara. Syafarah menoleh ke belakang. Dia membalas pandangan mata Afifah yang redup penuh mahabbah.

“Jazakillahkhairan ukhti... Patutlah selama ini mudah sangat ana berundur,”

Syafarah berbicara tenang walaupun tubuhnya keletihan. Sesungguhnya pendakian tarbawi yang panjang tetapi singkat ini benar-banar mendidik jiwa mereka. Ukhuwwah terasa kehangatannya. Inilah masa untuk berta’aruf dengan lebih mendalam, berkongsi pendapat dan pengalaman, meminta nasihat dan idea, juga saling memperingati akan tugas sebenar seorang Muslim Mukmin, yakni mendukung Risalah Dakwah Rasulullah.


Syafarah tersenyum sendiri mengenangkan semua itu. Dia berasa sedikit segar setelah nostalgia di jalan dakwah dan tarbiyyah bersama sahabat-sahabatnya di tanah air singgah sebentar di kalbunya. Dia umpama baru disergah... “Hei Syafarah , kita mendukung Risalah!! Bangun!!” Syafarah bingkas bangun. Tangannya ligat menyelongkar kitab-kitab fikrahnya yang tersimpan di balik pintu biliknya. Dia sedang mencari bekalan.... bekalan sirah yang telah pun pudar di dalam dadanya. Ya Allah, didiklah aku menerusi sirah yang akan ku baca ini....ya Allah, Engkaulah sebaik-baik pendidik.”

Tangan Syafarah menggeletar saat dia memegang buku Perjalanan Kehidupan Rasulullah s.a.w karangan Abul Hassan Ali an-Nadwi. Dia sedar kini.... mengapa dia mudah longlai.... kerana sejarah kebanggaan umat Islam telah malap dalam kehidupannya. Ya...aku perlu hidup bersama sirah. Mereka telah membenarkan iman mereka dengan amal dan pengorbanan.

Setiap kali Syafarah bersendirian, air mata lah menemaninya menahan rasa lesu yang menyerang jiwanya. Dia terus berdoa dan berdoa... penuh pengharapan agar Allah mengembalikan iman ke dalam hidupnya. Dia yakin, Allah tidak menyia-nyiakan keikhlasan hambaNya untk mendekatiNya. Semoga Allah memberinya sekeping hati yang baru....

* * * * *

“Umi risau Kak Long sorang-sorang di sana. Pihak lelaki minta diawalkan,”

Umi memujuk Syafarah dengan penuh rasa kasih selaku seorang ibu Syafarah diam seribu bahasa. Dia memandang langit biru yang kelam. Malam itu bintang tidak kelihatan. Nak hujan kot, bisik Syafarah membuat tekaan sendiri. Umi bangun dari katil, mendekati Syafarah yang berdiri di sisi tingkap.

“Boleh Kak Long? Kak Long cuti ada lagi 2 bulan lebih, sempat kalau Kak Long nak menyediakan diri,”

Umi memujuk lagi. Hati ibu mana tidak resah melepaskan puteri sulongnya merantau ke negara kuffar sendirian tanpa mahram di sisi.

“Abah tak kata apa-apa?”

“Abah pesan jangan paksa Kak Long,”

“Dah tu,”

Syafarah merespon sedikit kasar. Hatinya bengang. Janji waktu bertunang dulu pihak lelaki sanggup tunggu hingga dia menyelesaikan degree nya. Tapi sekarang lain pula bunyinya...

“Bukan soal janji Kak Long. Tapi soal Kak Long di ganggu di sana,”

Syafarah memejam matanya erat, sedih bercampur kesal. Dia mula menyalahkan dirinya kerana menceritakan peristiwa dia di ganggu oleh pemuda berkulit hitam setiap hari. Kalau tak cerita, tak akan jadii macam ni....!! Syafarah beristighfar, terasa syaitan mula merangsang amarahnya sekali gus menghangatkan emosinya. Dia seperti mahu mengungkit kisah silam. Syafarah bertunang pun atas gesaan keluarganya. Yang paling menyentuh hati, pertunangan di adakan dalam suasana yang sangat tergesa-gesa, beberapa hari sebelum dia berangkat ke United Kingdom 2 tahun lalu. Dia beristighfar lagi....dia terlupa hidup ini diatur Allah dengan sebaik-baik pengaturan. Tiada silap tiada cela. Belajarlah menerima rentetan perjalanan yang adakalanya sangat memeritkan. Inilah kehidupan....

“Lagi setahun setengah aja, bukannya lama ummi,” Syafarah bersuara lagi setelah menyepi agak lama. Umi mengurut bahu Syafarah dengan tangan kanannya. Hati umi sentiasa berdoa semoga dibukakan hati puteri kesayangannya.

“Dia tak apelah, dah ada Master, Kak Long ni harapkan sijil matrikulasi tu aja.”

“Kan tak elok kalau dah berumur nanti baru nak kenduri. Dia pun dah nak masuk 25, nak tunggu lama-lama tak sopan. Tak elok bertunang lama-lama,”

“Dulu, kenapa tak cakap pun yang bertunang lama-lama tu tak elok? Kenapa sekarang baru nak ungkit? Dah tak tahan?!”

Syafarah melepas geram. Hatinya mula membara.

“Kak Long, solehnya mulut tu,” Umi menegur keceluparan mulut puterinya.

“Umi dah jemu jaga Syafarah ke? Kanapa begitu cepat umi nak bagi orang lain yang didik Syafarah? Syafarah tau Syafarah banyak menyusahkan hati ummi.”

“Bukan macam tu Kak Long. Umi risau sangat Kak Long di sana. Setiap malam umi doa untuk Syafarah melebihi doa umi untuk adik-adik lain,”

“Umi dan Mas’ud tu sama aja.... kan Allah ada untuk jaga Syafarah? Umi tak paham ke perasaan Syafarah? Syafarah tak pernah terfikir untuk melalui semua ni seawal ini,”

“Memang Umi dan Mas’ud sama. Kami sayangkan Syafarah,” bersahaja jawapan Umi membedil kembali telahan puterinya. Umi memaafkan kekasaran puterinya yang sedang beremosi.

“Yelah...nanti Kak Long solah istikharah, bagi tahu pihak lelaki anak umi ni muda lagi, baru 22. awal-awal sangat pun tak elok. Kak Long bukan reti apa-apa,” Syafarah menyudahkan bicaranya di situ.

Penuh perasaan dia memberi lafaz putus untuk perbualan malam itu Dia mengorak langkah keluar dari bilik bundanya. Air mata mula menitik...entah mengapa sensitif benar dia belakangan ini. Mudah sekali dia menangis. Umi hanya memandang sepi. Hatinya berperang antara dua keputusan...antara pernikahan puterinya atau meredhai dia diganggu saban hari di sana kelak? Hati sang Umi amat memahami naluri puterinya. Syafarah sedikit ego, tetapi hatinya lembut. Kalau diberi alasan logika dan rasional, anaknya akan bangkit dan menentang keputusan orang lain demi menegakkan ideanya. Tetapi saat ditujah dengan alasan syara’, dia pasti akan tunduk patuh walaupun semua itu sangat menekan jiwanya.

“Macam mana?” tanya Abah pada Umi. Abah masuk ke bilik apabila menyedari Syafarah keluar tadi. Abah begitu segan untuk menyertai suasana tadi. Abah lebih selesa menyerahkan semuanya kepada Umi.

“Abang pun faham anak kita, kalau tak ada alasan yang syar’ie dia akan pertahankan apa yang dia faham,”

“Habis tu, apa katanya tu?”

“Tak bagi kata putus lagi. Nak solah dulu katanya. Sebak juga Shimah mendengar alasan dia,”

Umi tunduk memandang lantai bilik yang berwarna hijau muda. Saat ini dia amat memahami betapa tersepitnya atma Syafarah. Mengakhiri zaman gadis tanpa persiapan jiwa adalah suatu yang agak menyukarkan.

“Perkara yang paling Syafarah tak suka ialah melakukan sesuatu yang dipaksa, walaupun perkara tu syara’.” Umi teringatkan kata-kata Syafarah tidak lama dahulu.

“Kita solah hajat bang,” Umi akhirnya bersuara penuh sebak.

* * *

Syafarah menangis teresak-esak di birai katilnya. Memasuki gerbang perkahwinan bukanlah suatu yang mudah baginya. Kalau sekadar berakad nikah dah settle tak apa. Ini tidak....seribu satu tanggungjawab menanti di hadapan. Digagahi kakinya mendekati almari soleknya. Mushaf Al-Quran berwarna biru di capai dengan hati yang masih hambar. Dia duduk di kaki katil. Saat dia membuka mushaf itu air matanya bertambah lebat. Barulah dia teringat mushaf itu merupakan hadiah hantaran pihak lelaki pada hari pertunangannya. Tangannya sepantas kilat melepaskan Quran itu. Mushaf itu terdampar di hujung kakinya. Astaghfirullah....apa aku dah buat ni? Dia mengutip kembali mushaf itu. Saat itu dia terpandangkan jam tangan di tangannya, jam itu pun merupakan hadiah dari Akh Abdullah Mas’ud sebagai menghargai kesudian Syafarah menerima lamarannya.

Syafarah meletakkan kepalanya di atas bantal. Ujian ini terlalu kecil, bisiknya perlahan. Pasrahlah kepada Allah, Allah lah yang mencampakkan dirimu ke dalam kemelut ini. Dia terkenangkan pengajiannya di Manchester. Mampukah aku? Baitul Muslim menjadi medan baru untuk mengaplikasikan bekalan yang telah dikutip pada zaman solonya. Dia melihat kelemahan diri yang terlalu banyak....bersediakan Akh Abdullah Mas’ud menerima kecacatan diri ini? Syafarah juga manusia biasa....walaupun semua orang yang bersama dengannya seringkali memuji peribadinya yang unggul. Namun, insan tetap insan!! Manusia memandangku hebat kerana tidak memandang diriku dari dalam, getus Syafarah sayu. Dia juga punya nafsu, pendirian dan ideanya sendiri yang adakalanya pantang dicabar. Syafarah akui dia agak ego, keras kepala, mudah tersentuh, manja dan mudah jemu.

“Pandanglah semua ni dengan keimanan dan kethiqahan kepada Allah sebagai Rabb dan Ilah Syafarah,” Syafarah tetap mendiamkan diri. Dia membelakangi pemuda yang sedang menasihatinya. Kali ini, Mus’ab pula mengambil giliran memujuk sang adik yang semakin hari semakin menyepi tanpa sebarang jawapan. Dia juga khuatir adik perempuannya bersendirian mengharungi kancah perjuangan di Manchester. Saban hari semakin mengganas sikap musuh-musuh Islam. Mus’ab tahu masih terlalu banyak perkara yang Syafarah sembunyikan dari pengetahuan mereka sekeluarga; tentang dia diugut, dicerca, dipermainkan, dianiaya, hatta digoda sekalipun, Syafarah seorang yang perahsia. Adakalanya amat sukar mentafsirkan gelombang apakah yang melanda sanubari adiknya itu.

“Apa yang ada dengan segulung ijazah first class yang Syafarah hajat sangat tu? Dulu... Syafarah selalu beri nasihat pada Zulfah yang kita memburu redha dan rahmat Allah setiap masa. Apakah dengan meletakkan diri dalam fitnah membantu Syafarah mendapatkan semua itu? Wanita itu fitnah, wajiblah bagi setiap Muslimah memelihara maruahnya, harga diriya, dan imannya dari anasir-anasir yang akan mendekatkan dirinya kepada neraka Allah.”

Syafarah diam seribu bahasa. Dia tunduk kelesuan. Lidahnya beristighfar dan menyeru nama Allah berkali-kali. Ya Ilahi.....aku lemah tanpaMu....

“Syafarah belum mencintai Allah. Syafarah belum lagi memahami rukun bai’ah. Syafarah belum mempunyai hati yang cergas dalam zikrullah. Syafarah tak menjiwai dakwah lagi, hanya berada di pinggiran dakwah kerana Syafarah terlalu lemah. Tunggulah hingga Syafarah dah ada semua ni. InsyaAllah, Syafarah hanya akan walimah setelah Allah Syafarah cintai. Syafarah tiada kekuatan untuk menerima sahabat ni benar-benar kerana Allah. Syafarah takut Syafarah banyak merungut apabila berdepan dengan kelemahan dan kecacatan dia. Hilanglah pahala Syafarah sebagai zaujah yang meredhai zaujnya,”

Syafarah memberi kata putus akhirnya. Umi memegang erat tangan Syafarah. Cincin tunang yang disarungkan oleh bakal ibu mertuanya telah lama dia tanggalkan dari jari hantunya. Dia berangkat ke United Kingdom tanpa cincin itu. Kalaulah akh Abdullah Mas’ud tahu, pasti tersinggung si Mas’ud dengan tindakan puterinya. Namun sang Umi faham....berkali-kali dipujuk hatiya supaya tidak menganggu Syafarah dengan urusan sebegini. Syafarah sememangnya benar-benar tidak bersedia. Sedang puterinya enak mengharungi usia gadisnya, tiga empat orang sahabat abangnya masuk melamar. Syafarah tekad, dia tidak akan mengizinkan mana-mana manusia di dunia ini singgah di hatinya sebelum dia belum benar-benar bulat terhadap Allah. Hanya itu alasan dia menolak mereka. Pada Syafarah, kalaupun dia dianugerahi zauj yang soleh, namun itu bukan dari bahagian sahamnya di akhirat. Masing-masing akan membawa amal mereka sendiri. Syafarah mengharapkan syurga, Syafarah lah yang perlu mengharungi perit badai untuk menjadi hamba Allah yang Rabbani.

“Sendiri nak masuk syurga, sendirilah punya perjuangan. Kenapa nak libatkan orang lain untuk memilih jalan ini? Sekiranya Mujahid memilih untuk bersama dengan kemuliaan Islam, sesungguhnya Allah ada manhaj yang jelas untuk lelaki menjauhkan diri dari fitnah wanita. Takkan wanita-wanita selemah itu menggoyah hati pemuda yang mengejar syurga Allah?” Zapp.....!! Itu jawapan dari mulut Syafarah apabila Mujahid sahabat abangnya masuk melamar beberapa tahun lalu. Syafarah tidak menerima alasan Mujahid, untuk memelihara diri dari tarikan wanita tholehah di luar sana, dia ingin memiliki Syafarah sebagai penguat dan pendorongnya untuk menolak mereka. Mus’ab hanya mampu meneguk air liur mendengar jawapan adiknya. Keras kepala, jual mahal, tidak memahami orang lain...itulah label yang sesuai buat adiknya, Mus’ab menggetus sendiri.

* * * * *

“Ya Ilaahi, Ya Zal Jalaaliwalikraam.....Engkaulah yang memiliki kehidupanku, Engkaulah yang mengisi hidupku dengan apa yang Engkau sukai. Aku milikMu, jiwaku dalam genggamanMu, hembus nafasku dalam perkenan kehendakMu. Engkaulah Rabb dan Ilahku....
Ya Ilaahi....janganlah pemuda yang hadir dalam hidupku ini melarikan kerinduanku, kecintaan serta pergantunganku pada Mu. Engkau tetap tujuan dan maltamat hidupku. Ya Hayyu ya Qayyum, Peliharalah hatiku dari mengisi ruang cinta di hatiku selain ianya untukMu, untuk DeenMu dan demi redhaMu.
Ya Ilaahi.....ampunilah Abdullah Mas’ud, sibukkanlah dia dengan urusan dakwah dan jihad di jalanMu. Ya Ialahi..terimalah zaujku....aku memberinya untuk kebangkitan DeenMu yang dihina oleh saudara-saudaraku,maka ampunilah mereka yang jahil ya Allah...aku redha dia tidak menemami masa lapangku, kerja-kerja harianku, tidurku juga kerehatanku. Aku redha dia menjadi rijaal DeenMu sehingga dia umpama bukan milikku, tetapi milik dakwahMu. Ambillah dia ya Allah, gunakanlah dia di jalanMu, didiklah dia, tunjukilah dia jalan menuju syurgaMu, buanglah kecintaannya terhadapku seandainya itu yang menghalang dakwah kepadaMu. Ya Rahman, Ya Rahiim....kuatkanlah kami di saat kami diuji dan ditekan Ya Allah. Kami lemah tanpa kekuatanMu, Engkaulah sumber kemenangan dan keteguhan hati kami...”


Basah telekung putih Syafarah dihujani air mata munajatnya. Dia menerima segalanya dengan hati yang terbuka. Ya Ilaahi...sekiranya ini yang Engkau mahu, inilah yang aku terima sepenuhnya dariMu, Syafarah berbisik sendiri. Majlis akad nikah telah selesai malam tadi. Saudara-maranya sibuk membuat persiapan kenduri kesyukuran unuk esok hari. Malam ini adalah malam dia bersama Allah lagi, seperti malam-malam sebelumnya. Dia memberitahu Rabbnya apa yang terjadi. Bukan dia tidak menyedari Allah menyakiskan segala yang berlaku, namun ruh ubudiyyah yang menyelubungi atmanya membuatkan dia tidak tenang tanpa menceritakan semuanya kepada Allah. Dia amat tenang setiap kali selepas lidahnya melafazkan...Ya Allah,aku redha Engkau penyusun hidupku. Susunlah ia sesuka hatimu kerana aku hambaMu.

Abdullah Mas’ud memandang isterinya dari jauh. Syafarah sedang mesra berbual-bual dengan tetamu uminya. PadaMu kami memuji dan memuja ya Allah, bisik Abdullah Mas’ud. Semoga dia menguatkan hatiku yang lemah, merangsang jiwaku yang banyak berehat, dan menghampirkan aku dengan redha Mu ya Allah. Pemuda itu berdo’a lagi.

“Akhi, ana ingin menyampaikan keresahan di hati ana, sudikah anta mendengarnya?” Syafarah berbicara lembut selepas mereka selesai solah tahajjud berjamaah pada malam itu.

“Apakah lagi yang merisaukan dirimu ya zaujati? Kita telah melaksanakan sunnah Rasulullah yang disukainya,”

“Ya, anta benar, kita telah pun menjadi suami isteri yang sah di sisi Allah. Namun, apakah iman dan takut kita kepada Allah akan sah di sisiNya bermula saat ini hinggalah kita mati dan berjumpa denganNya nanti?”

Abdullah Mas’ud terdiam. Tiba-tiba air matanya tumpah. Ya Allah...benarkah iman kami?

Wallahua’lam.
_____________________

Tammat.. terharu la afifah sanggup abehkan mase edit nama-nama tu jadi nama kita and cik mazni.. hohoo.. rindu cik mazni n cik lisa.. huwaa..

read more “- Gerhana Seorang Dai'e -”
bookmark
bookmark

ShoutMix chat widget