"YOU'RE NOT TRYING, YOU'RE JUST WHINING.. WAKE UP, SWEETHEART!"

Posted by Syafarah Wednesday, November 11, 2009

salam sume..

"pehal salam-salam tanpa rase besalah nih. bejanggut dah kami tunggu tau (uih, janggut jangan maen.. sensitip). tengok, jadi ungu dah. pe ko wat tak update2 ha??"

ohoo.. teharu la. jangan bagi kembang. korang tunggu ek? (jawab je "YEEEE".. kalo tak pueh ati, wat bolog seniri na).

takde, exam betimbun-timbun, esemen besepah-sepah, lab repot berpanjang-panjang bla bla. alaa, biase la. dah name pon pelajar, student, talibah, taliban, lipan, span, depan, belakang, dan seterusnya pekataan yang maujud dalam qamus mahupon rekaan korang seniri.


bizi la kunun ek pegi seminar ni ek.. sori my grupmate, tinggal korang kejap..
tapi, memang banyak manfaatnye. 3orang student ump je pegi.. student rate: RM400..
RM1200.. amanah yang amat berat.. 11paper tak silap dipresent sehari tuh nak kene absorb.. adohhhhhh~ BOOMM~


"aa, alasan jek sume tuh. orang laen pom bizi gak"

macam biase, sile ikuti dialog di bawah:

orang1 (ye r, takkan tikus leh cakap bm lak. miki maus pom cakap omputih): arrrghhhh.. 11 lab repot, 3 ipbl (industrial problem based learning. kite diberi masalah dalam industri, then wat la solution senirik. mostly nak tengok kitenye kekretifan mencari solution dalam team), 7 esemen and 1 plant design (PD) repot!! seme nak kene ngantor minggu nih!!
orang2: ko, ko serabut apsal? macam ko sorang je ade problem itu (skema gile orang2 ni..)
orang1: sibuk ko tau! sibuk! stress! pressure berape megapascal ntoh! sume minggu ni nak kene submit. dah la setadi wik. ni bukan setadi wik nih! ni sakitati wik!
orang2: chill, man (man ke girl ke, pape jelah~ asal jangan saki baki kaum Nabi Luth udah le..)! ko mengeluh ek?
orang1: xde la mengeluh, just frustrated.. sampai xde mase nak update bolog (opss, ni tak bermakna ana la orang1 ye.. ngehee.. ape, ingat dalam ump ni, ana sorang je ade bolog? tapi, dapat no 3 la dalam petandingan bolog.. ngahahaaa.. riak tak?)

ok, pehtu, orang2 ajak la kite muhapenang balik....

bile dapat kije-kije tesebut?

satu perangai ana yang paling nyampah dalam idop (dalam mati? lom ade experience lagi..mane tau, 5saat kendian dapat rase lak kan. tobat cepat!) ielah PROCRASTINATE. bukan prodental-B. ini bukan iklan ubat gigi.

kije tuh senanye dah dapat awal-awal dulu, tapi die bagi cam BAAPP camtu. walaupon awal, bile BAAPP camtuh, mood nak wat pon BAAPP ilang.
eh, korang tau ke BAAPP tu hape? angguk je belake. bile tanye, "dunnoo la teacher". huh. tu la student mesia. huh. hahaa, ana student mesia gak. hoho..

BAAPP tu maksudnye GEDEBUK. die bagi sekali cam ujan ais. dah la soklan cam sipot je susahnye.
so, jangan procrastinate macam ambe nih.. huhuu.. tu yang mengah.. tapi, alhamdulillah, seme keje-keje yang kene ngantaq minggu tuh ielah dalam grup, kecuali esemen 7ketul tuh. mengah, tapi bejaye! alhamdulillah!

kite student ke sultan kerajaan zimbabwe?

kejadian di bawah dah jadi beberape tahun lepas jugak la..

dr.abdurrahman: so, how are you?
ana: adeh, dr, so many project la. esemen bla bla
dr. abdurrahman: (dengan selamba) you're a student, what do you expect?

wahahahahahahaaa.. hamek ngkau. kunun nak luah masalah la, nak ringan beban la. haktuih je.
memang btol sangat-sangat la kate-kate bliau.

kite student, bukannye sultan zimbabwe ke, pedana menteri alaska ke, presiden semak samun ke. laen orang, laen amanahnye. amanah student: BELAJO. BUKANNYE MERENDEK. hah, angguk lagi. tau tak mende merendek tuh?

merendek tuh cam epal, tapi ade 4plohkaki. sangat menarik, bukan? (hahaa, ayat skema iklan lagi). merendek tuh cam berbelangkas-belangkasan. cekgu bm, sile saman saye sebab menggunakan imbuhan pada pekataan belangkas. jangan saman sampai RM3500 udah le (bilik c14-G-04nye jiran je paham. jadila penghuni bilik tuh kalo agak2 cam nak paham).

ok? so, bizi-bizi camtuh, mengah-mengah sampai pakai inhaler kaler merah tegantung kat dinding tuh, sampai baju dah bekotak-kotak tak basuh, bertong-tong tak belipat, dan sebagainye yang seswai dinisbahkan kepade student pemaleh, eh student bizi, tu kire normel la.
tapi, kene pandai susun mase supaye xde la tejadi cam hape ana cakap tuh.

"saye merendek, tapi masih belajo. dikira saye masih beramanah la kan.. so, majulah rendek untuk pointer!"

ahakkkkxxxx.. klaka la awak niiiii.. haktuih lagi..

amanah kat sini ade due ye murid-murid. apekah die? sape nak jawab, angkat lubang idong.. haa, kamu! ye, kamu yang tengah nganga tuh. dilarang makan dalam kelas. kamu makan hape tu?? erkk, takyah la bagitau.... eh, takyah tunjuk jugak.... patut la lobang idong kamu macam terangkat je.. mm, ape jawapannye? ishk, takpe la.. biar saye jawab.. tapi, kamu jangan pulak sambung makan bende alah tuh.. calit je kat mane-mane.. jangan kate saye ajar pulak ye..:

1) beribadat kepadaNya
ni dah salu oyak kan. kalo belajo, diterime la kalo memang diniatkan kerana Allah, kerana nak bangunkan balik ummah.
tapi, merendek kerana Allah, kerana nak bangunkan ummah...... beri-beri unacceptable (eh, acai beri dah tak spam ym dah! alhamdulillah.. takde la bangun tido pehtu tengok ym jadi serabut pehtu sambung tido balik)..
so, beribadah ielah melakukan ape je, dengan niat kerana Allah. macam senang.. tapi, nak amalkan ana akui ana seniri pom tersungkuq.. same-same kite peringat each ader.. amar ma'ruf nahi munkar, ye dak.. tiada kompromi dalam bermaksiat kepade Allah..

"Dan tidaklah Aku ciptakan jin dan manusia melainkan untuk beribadat kepada Ku"
(azzariyat:56)


2) khalifah

"Ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada malaikat: Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di atas muka bumi. Mereka berkata: mengapakah Engkau hendak menjadikan (khalifah) di bumi itu orang yang akan membuat kerosakan padanya dan menumpahkan darah, padahal kami sentiasa bertasbih dengan memuji Engkau dan menyucikan Engkau? Tuhan berfirman: Sesungguhnya Aku mengetahui apa yang tidak kamu ketahui"

(albaqarah:30)

khalifah dalam konteks kite nih, cam pengganti la. kite penyambung sunnah Rasulullah, penyambung perjuangan baginda. contohi khulafa' arrasyidin. kalo nak cite pulak tym depa jadi khalifah, pergh, leh wat buku. tapi buku lali je la, sebab ana tak alim.. kalo wat buku, sape pom tanak bace. baek jadikan buku lali or buku tiga lima. leh gak tulih utang kalo tak mampu bayaq air kacang soya tanak ais..

tapi, hayatilah, kite bukan dicipta untuk membuat kerosakan, tapi melangsungkan amanah yang Allah dah bagi.. adekah dengan merendek, kite tidak membuat kerosakan?? pikir-pikirkan, dan selamat beramal..

"so, hape ko nak cakap?"

dun judge a book by its harga. eh, jangan PROCRASTINATE dan JANGAN MENGELUH.

dah pandai amek jalan nak jadi student, pandai-pandai la tanggung. teringat kate-kate Nigel dalam 'Devil Wears Prada:

"YOU'RE NOT TRYING, YOU'RE JUST WHINING.. WAKE UP, SWEETHEART!"

well said! word, man!

kalo bertambah amanah tuh, it's our own choice, not someone else's. live with it. STOP COMPLAINING. dun just say: "OH, PEOPLE JUST DUN UNDERSTAND ME. MY PROBLEM'S BIG, HUGE. HUMUNGUS, GIGANTIC" huh, like awak sorang je ade masalah yang besaq? people tak tell la masalah depa besaq. but, depa leh smile.. kan? it'll only drag people around you into it. they've they're own problem too. and the world's not evolves only around you, dear. read that, do that. savvy? saga? myvi? wira?


aiman, mastermind grup PD ana. superpro adelah software untuk wat pfd plant. tapi, disebabkan bliau genius sangat, ni la hasilnye.. hahaaa~ kretipnya, hang aiman! pfd kite sure menang r..


Dr.jolius gimbun mase jadi panel nak evaluate proposal PD dak biotek dalam bentuk poster..
he's only 28 when he got his phd..
mase pi seminar tuh, beliau oyak:
"one day, you'll be wearing this" kat ana sambil tunjuk mortar board canselor.. thanks dr for the motivation!

4 comments

  1. tahap kemerepekan awak dah semakin melampau.saya rasa tergugat oke.hahaha. [saya rasa cam posting yep dah kurang merepek tu macam fantasi semata2 jer.awak tak bole tipu diri sniri oke.awak memang seorang PEREPEK PELAMPAU.haha]

    bolog ngan goblog tu same kan?

    oh..saya terasa macam banyak jer faedah dan manfaat yang dikongsi dalam posting kali ni.sekali lagi saya rasa sangat tergugat oke.nak kene cari ubat gegat nih.asyan tergugat-gegat-geget

    whinning tu ape? bole tolong explen dengan bergaya?

    humungus pula bagaimana? ade kaitan dengan hingus?

    mortar board canselor pula ape jadahnye? setau saya mortar tu sejenis peluru yang selalu saya launchedkan ketika main worms armageddon. adakah benar ramalan ini?

    ramalanku benar belaka - bak kata umbrella. waahh payung bercakap!

    ala kulli hal tahniah kerana anda masih bergelar student.saya tak sabar2 nak kembali bertitle itu. mungkin kali ini dengan penampilan janggut ungu.

    nur qolbie kem salam.

    tataaa~

     
  2. Syafarah Says:
  3. [arggghhhhhhhhh.. saye dah baleh komen awak, tapi connection ump sangat mantop, die ilang tentibe lepas tekan back.. sangat bes kan? saye baleh cam wat posting lak tuh. arggghhhhhh again]

    ehh, saye reply jugak dengan penuh gaye seperti rukia-sama sedang dipeluk kon. hahahaaakk.. "onee-channnnn, tasukete!" hentai gile.

    saye repek biase je. mane ade melampau. ce bagi 18sebab bukti kate saye perepek pelampau? <--cam kenal ayat kan?

    bolog adelah same dengan kueh ketayap yang dibuah macik saye punya ayah punye abah yang mertuenya anak kepade iparnye bersepupukan sepupu die punye selipar. manakala goblog pula pendifinisian mengikut dr.gomu gomu dalam kitabnye, 'tapir-tapir di melesia' adelah sejenis air yang apabila dibekukan akan menjadi ketulan-ketulan yang sangat sejuk.

    banyak faedah ek? hahahahaaa.. guling2 bacenye. lebam-lebam dah spek nih. sian die. ala, bolog awak lagi banyak pekdahnye. just tunggu kitab awak balik je. ade dalam laut kan?

    awak ni banyak tanye definisi la. cari senirik la. oo, dulu saye tanye barab, suh saye cari seniri kan.huh.skang rasakan, cari seniri.buwekk

    .... sian lak..nanti majuk, terus delete bolog. sian kat 'peminat2' bliau yang ramei tuh.. ok, whining: merungut. ade gaye x? ade kan? cam halle acai beri kan?

    humungus=big=gigantic=huge. saje letak seme. bagi exagerate. ngahahaa.. dan kalo dalam konteks hingus yang awak maksudkan, ia dinisbahkan kepade saiz lobang idong awak ketikamana hingus dengan viscosity yang tinggi karer ijau2 coklat mengalir kuar dengan steady state flowrate. hahaa.. sangat bermakna idop ini kalo kutuk awak kaw2. bwahahahaaaa~biiii..

    mengenai isu mortar ini, ade banyak kekhilafannya. mengikut mazhab saccharomyces cerivisea, bliau mengatakan mortar itu ielah proses mutasi janggut perang menjadi nasik. manakala mazhab rhizopus oryzae mendefinisikannya sebagai topi yang censelor, dr2, master, dean2, phd2 pakai tym konvo. kirenye dr jolius, eh abang jo motibet saye untuk amek samapai phd r. tingginye cita-cita kau, dr.. adohh..

    haa, nak jadi student, wat la double degree.. amek kimia.. hahaaa.. sambung la master. bawak zaujah fly skali. kalo pasal geneh tak cukup: awak lajo, zaujah kije. dah nikah, giv n take la kan.. insyaAllah die paham..

    kak qolbie!! wassalam.. kem salam kat die balik.. pastikan dengan nada mendatar ye.

    lalalaa~ i've been spending all my time, just thinking about ya lalaa~

     
  4. melatidaisy Says:
  5. haha.. kesimpulannye antuma 2 org mmg terrer merepek..
    taniah2 !!

    atleast hati duka ana gembira membaca coretan antuma..

    hehe=)

     
  6. Syafarah Says:
  7. salam..

    kepade adek melatidaisy, sile beli pantun ini, dengar ya, eh baca ya:

    bunga melati di tepi daisy,
    makan nasik bermajerin daisy,
    melati pun nak jadi majerin,
    buah keranji di dalam speedboat.

    haa, beli2..

    eh, ana xreti merepek, seyez. siap bagi pantun lagi, manakan mumkin ana merepek. kan??

    alhamdulillah kalo cebisan tak seberape kat bolog ana ni leh jadi pengubat hati yang terluka.. meh nak tulun plaster.. hati ana nih pom banyaakkkk dah plaster nih.. ngahahaaa..

     
bookmark
bookmark

ShoutMix chat widget