Cerewet.. akhirnye bebayo..

Posted by Syafarah Wednesday, December 16, 2009

Salam minna-sama,

Di waktu petang yang hening. Tatkala ekon menshutdownkan dirinya di lab. Oh, sungguh enak udara sejuk menghembus.......................... pintu di luar lab. Nak harap udara sejuk hembus-hembuskan diri dalam lab nih? Jangan harap la. Kalo dah mengharap, jangan la terlalu menyimpan harapan. Nanti kecewa. Sape yang merana? Telinge mak jugak. Ye la, mak kan tempat kite membuat laporan paling classified. Kawan-kawan? Huh, I've learned my lesson. huahuahuaa.

Walaupon kapilari peluh tersumbat dengan perpeluhan, seorang gadis ayu lagi sopan santun melecun memakai lab coat dengan betul dan tidak terbalik. Tangannya lalu mencapai dua buah petri dish yang telah terisi anak-anak kesayangannya. "Aik, apekehey cam laen je due-due nih?".

Dengan perasaan ingin tahu tapi tak malu, beliau melangkah ke meja rujukannya, Incek Zaki/Senapi. "Incek, betul ke Bacillus cereus ni ek encik? ke ade bac laen skali nih? due petri dish ni bebeza care spreadnye," Syafarah, gadis ayu tadi memulakan perbincangan tanpa ucapan salam. Terpuji sungguh sifat itu.

Incek Zaki lalu mengecek dan menekan-nekan punat kibodnye. Prof. Ir. Dr. Google menjadi rujukan kami. "haa, ye la tuh. ni B.cereus, ni bukan." To her dismay, salah satu daripadanya adalah bukan daripada benihnya! Anak-anak itu tidak diketahui dari mana asal mereka! Tekejut bukan kepalang!

Tapi, ALHAMDULILLAH!! betul la B.cereus! Selame nih, Syafarah ketor-ketor takut bac laen yang diternak lalu mengganggu kejituan eksperimen yang telah berangkak (asek bejalan je kan).

Dah la.. Malas la nak buat cerpenstabilobirubulehmenulis60km nih. Kesimpulannye, Alhamdulillah, inoculum ana wat bejaye menternak B.cereus, pure. Xde jiran tetangge bac laen nyebok-nyebok.

Ni ielah gambor Bacillus cereus yang pro wat.

Ce compare ngan ana nye. Same kan? Allah je yang tau betape sonok dan besyukurnye ana mase tau tuh! Sebab dah stat lame dah, tapi kekadang inoculum kami tuh dapat yeast la, blabla la. Bau? Busuk gile! Bacillus cereus tak berbau..
Yang membezakan petri dish ana ngan pro nye kat atas tu ielah: Cara kami streak inoculum.
Care ana tak tepat dan tak kemas. Inoculating loop kekadang tertoreh dalam agar. Tu cam bush-samun je..

Ni lak inoculum yang tak diketahui anak sape. Sape nak betanggungjawab neh??
Kedue-due ni adelah daripada inoculum yang berbeza (meaning: daripade 2 conical flask yang berbeza. Atas tu ana ternak, bawah ni kawan ana ternak).
Rupenye, kawan ana tesilap inoculate daripada petri dish yang memang mixed culture, bukan pure culture. Depa assume colony depa amek tu ielah B.cereus. Tapi, rope-ropenye bukan.

Kesimpulan: Nak ternak anak-anak cenonet nih, cerewet is the key. Nguahahaa.

1. Memang kene pakai face mask (Kalo tanak pakai, jangan becakap. Nanti bac dalam mulut insyaAllah contaminate bliau sekali)

2. Autoclave sume bende

3. Buat bawah laminar flow

4. Pakai glove

5. Sterile seme including laminar flow

6. Bla blaaaa.

Kenkadang cerewet ni diperlukan. Memang rase remeh kalo terlalu cerewet, tapi kalo terlalu amek ringan seme bende, tak jadi jugak.

Mak-mak kite memang cerewet. Tapi, cerewet depa bertempat. Ayah kurang sket, tu yang kekadang anak sonok lagi ngan ayah. Ngahahaa. Kalo wat susu, mak akan pastikan suhu yang betul, nak mandikan kite mase baby pon, air yang betul, sabun yang elok untuk baby, tak pedihkan mate, lampin yang ade indicator kalo ade sisa buangan hampagas kite dalam tuh.

Kalo dah besor skek, sebelum pi sekulah esoknye, mak mesti peringat suh iron baju sesiap. Kalo kite, lagi 7saat bas nak sampai, baru iron kan. Xyah kencing la, kite same-same jadi budak sekulah ok.

Bile dah jauh dari mak nih, mak salu peringat kunci pintu bile sensorang (padahal UMP ni selamat, pade hemat kite la. Tapi, mak kite sangat cerewet dengan keselamatan kite). Banyak lagi la.

So, cerewet la dalam membuat PSM, keselamatan, makanan, solat, halal haram, ijtihad, pemilihan kawan dan sebagainye. *peace*

4 comments

  1. zeyLa Says:
  2. weyh..adakah bacillus ini telah masuk ke mulut hang?? sebab hang banyak merapu mlm2..haha

     
  3. Syafarah Says:
  4. salam..

    woih, sejak bile kami merapu malam2? kami merapu siang dan malam la. hohoo

     
  5. syafarah bela cacing kerawit...

     
  6. Syafarah Says:
  7. salunye la kan.. orang boroi banyak mempregnantkan cacen-cacen kerawit.. ce awak bukak b=perut tengok.. eeeee.. yuxx..

    ha, lagi satu, bila dah bukak perut, kot-kot la BEX perlukan spare tayar, sile la beri tanpa rase ragu-ragu ye.. ngahahaa

     
bookmark
bookmark

ShoutMix chat widget