Post Ke-100.. Spesel Edition!

Posted by Syafarah Friday, December 18, 2009

Salam sumee~!

Dah 100 post! Ade la dalam setahun sebulan lebih sikit-sikit ana di medan siber ini (gile skema ayat).

"Weh, ape yang spesel editionnye? Orang laen pon ade 100 post jugak. Xde la lebey-lebey nak wat spesel edition cam ko"

Erkk.. Ye ke takde? Pape pom.. Speselnye kali ni ielah......... jeng jeng jeeeenngggg~

Entry kat bawah nih ana dah tulih dalam notepad awal sem lepas. Lebey kuang dalam bulan 7 camtuh. Tapi tak publish-publish pom. Mase tu sibuk nak tutup blog kot.. Tapi xjadi akhirnyee..

Bile bace balik, nak guling pulak rase "Childishnye ayat mase tuh!" hahahaa.. Skang matang ke? Oh, apekah pendifinisian matang itu wahai kamus dewan bahase Zimbabwe? Dah bukak, tapi tak paham pulak..

Bace je la ye.. Yang kaler PINK ielah ori nye entry tanpa pengeditan. Kaler KELABU macam biase adelah entry ana tulih sekarang..

____________________

salam alaik dan salam sejahtera..

Pernah dengar 'Hantu Kucing'? Mmm, 'Abu Hurairah'? Haa.. sahabat Nabi s.a.w yang meriwayat hadith paling banyak. Beliau dipanggil Abu Hurairah (Ayah Kucing) sebab beliau sangat sukaaaaakan makhluk berbulu tersebut.

Ape signifikannya dengan 'Hantu Kucing'?

Well, Hantu Kucing di sini mengikut kamus Dewan Makan dan Minum edisi ke-40 mendefinisikannya sebagai "Orang yang sangat suka kucing sampai tahap nak gila walaupon belum mencapai tahap kacau orang di tepi-tepi jalan.... lagi".

Kalau kat kampus ana ni, ada la beberapa orang buleh dikategorikan sedemikian.. termasuklah budak bernama .... SYAFARAH..

Kisahnya begini....

Lebih kurang seminggu yang lalu, ana jumpa sekor kucing (lebey kurang umo 3 bulan.. sebab amat kecik) bawah tangga blok kat floor ana. Dia malu-malu nak masuk floor sebab dah ada mak kucing cop dulu (ada 4 ekor new borns! macam tau-tau ja ada beberapa keping hantu kucings kat floor ni). Tapi tak sampai 2 minggu kat sini, mak kucing tu diamik oleh makcik cleaner dengan baby-babynye skali sebab nak bela (sob sob~)..


Then, kucing tu pun dah tak segan nak masuk. Kaki dia capek-capek (kaki sebelah macam terkulai.. macam patah). Kami bajet bliau jatuh/accident sampai camtu kaki dia, so, insyaAllah boleh sihat sendiri (selalu kucing heal sendiri bila cedera)

Seminggu berlalu..

Kaki dia makin bengkak sampai merebak ke tulang belikat (bahu) dan dada dia. Amat besar. "Ish, tak boleh jadi ni. Tak kebah-kebah pom"..

The Great Plan (bajet la)

Mencari kenderaan untuk dipinjam ke klinik hewan (nak sewa, RM tidak mengizinkan). Ana tanya Suffi (sebab sebelum tu dia cakap pree keesokan hari). Tapi tak bulah sebab ke-clash-an jadual kelas kami. So, tanya Ammar (classmate).. Alhamdulilah.. bliau pree.. dengan ini, kami melantik bliau untuk menjadi drebar kami (notes: ana leh je drive, tapi die tanak orang len bawak keta dia. GUYS. huh). Anyway, syukran ya sodiqi..

The Next Day

Geng antu kucen: Ipah dan Yuni

Aaahh!! Baru nak cari lokasi klinik tuh! Swasta amat mahal. Maka kami cari kerajaan, Jabatan Veterinar. Alhamdulillah, ade je kat Kuantan. Ana pegi dengan Hantu Kucings kelas ana; Iffah dan Yuni.

Masa diberi rawatan oleh pembantu perubatan. Multi-racial. Peace, no war.

Hahhaaaa, dia duk kat bahagian pendaftaran dengan baju biasa ja. Takde pakai lab coat ka apa. Tak bajet pon dia yang akan bagi rawatan!

Ana: Saya rasa dia patah kaki la uncle
Uncle: Ya ka patah. Nanti kita tengok

Uncle: Takda la. Bengkak saja. Bisul ini. (sambil picit-picit kit... Then....... TUSSSSSS~!! PECAH!]


Kami suma: *GASP* uhukkkkk~
Uncle: Haaa.. Yogurt..

Adeyyyy.. kami sume dah nak muntah dah bila uncle sebut yogurt. I will never look at yogurt the same way again.. Memang banyak leh takung dengan cawan. Kaler die kuning-kuning cair dan ada beberapa ketul merah-merah.

Uncle tu selamba ja picit bagi banyak lagi nanah kuar. Ape lagi, meraung la kucing tuh. Ya Allah, memang sangat kesian. "ITAAIIIIEEE (SAKIT)!!!!!" (rekaan semata-mata. kucing ni pure from Kuantan. Tak bley cakap Jepon. Harap maklum). Yuni dah kuar, nak muntah. Mata ana dah berair-air....... kisian.....

Ana: Doc (saje panggil doc), bagi la bius. Kesian sangat. Sakit tuh..
Uncle: Ala, sakit kejap ja, nanti sihat lama.
Ana: Ye la, tapi sakit gak
Uncle tu terus memicit dan............ NGAP! Kucing tu gigit dia.
Ana: Hah, kan dah kena gigit. Bagi la bius (hahahaaa.. rasa cam bes je berletiaq kat seorang pembantu perubatan. huh)
Uncle: (Ishk dak ni. Aku ke ko yang rawat? <-- skrip rekaan lagi). Ok ok. Tapi lama la kesan dia. Nanti lama baru dia buleh bangun
Ana: Takpa, saya jaga.

Uncle: Kuat kucing ni. Dah bagi bius pon, die ngerang lagi

Dah habis.. pengsan la bliau sampai pas Isyak tadi. Alhamdulillah..


Tapi, kesah tadi tak terhenti di situ....
Merah! NGEOW! Balik meh!

Masa di ruang menunggu, ada sorang pakcik tengah tengok kucing kami dalam kotak.
Then ana terpaku dan terpana pada sebuah bakul pink yang berisi............. KUCING PARSI GEBU KALER MERAH PUTIH! Subhanallah! Amat comel!!!!!!!!!! Nak peluk-peluk..

Ana: Pakcik, nak tengok buleh (memang dasar tak malu kalau sampai bab kucing)
Pakcik: Buleh, bukak la

Baru bukak sikit, PEEEEWWWW terus dia lari. adeyyyy.. nak kena kejaq pulok!
Memang nak dekat sejam gak kami mencari. Namenye Merah. Memang pemalu btul, sampai ke sudah dia tak muncul. Kali terakhir, dia lompat masuk kawasan rumah-rumah chinese.
Atas ke-terer-an Yuni cakap Mandarin, Yuni terang kat chinese-chinese tu yang pakcik tu dah bela merah 10 tahun! Alhamdulillah, depa pon turut sama mencari. Namun, hampa.
Tapi, nombor ana diberi kat uncle chinese tuh. Incase dia terjumpa. Kat akak-akak lab vet kat situ pon ana bagi.

Rase bersalah sangat kat pakcik tuh! Namenye pakcik Amin.

Masa mencari tuh, tak habis-habis dia ajak ana supaya tidak menyalahkan takdir
"Takpe, jangan risau. Dah memang sampai masa dia"
Dia tak marah, muke ilek sangat. Kami yang terkejar-kejar, pakcik maintain je jalan.
Macam-macam dia cita pasai kucing-kucing dia.. Kata-kata dia macam biasa, tapi ada aura yang membuatkan ana rasa dia lain daripada pakcik-pakcik lain yang ana terjumpa kat tempat-tempat 'biasa' camni..

The Truth Behind Pakcik Amin

Pakcik Amin, berumur 67 tahun, zaujah 62 tahun, berbaju t-shirt hijau berkolar, berspek bingkai stail gold 70-an dan berkereta wira.
Lepas lama sembang, baru tau dia sebenaqnya dulu Pengarah Student-Bla-Bla-apa-ntah-of Cairo (macam badan yang mengurus pelajar-pelajar mesia kat sana kot)

Ana: uihhhhhhh.. pakcik pandai barab la ni!
Pakcik Amin: Buku-buku teks kamu belajar, kami yang buat (lebih kurang ayat die.. tak sure die kate dia buat or die evaluate je)
Ana: Uihhhhh, Ustaz (terus panggil ustaz) belajaq kat Al-Azhar ka dulu?
Pakcik: Ya, 4 tahun
Ana: ermm.. lughah ye?
Pakcik: erm.... haah..

Dah lama pastu, kami masuk klinik, amik kucing, pakcik amik bakul kosong (huwaa~), amik ubat etc, then kami kuar bersama-sama pakcik tuh. Sempat sembang sikit lagi.. then ana bersuara buat kali terakhir..

Ana: Pakcik!
Pakcik pon kalih
Ana: 'Asif, ya ammu!'.. Btoi tak? (heheheee..sempat lagi)
Pakcik Amin: Hehee, btol. Tapi, kalo orang Arab kat sana, diorang cakap 'Asif, ya amm'.
Ana: haah.. 'Asif, ya amm'
Pakcik: Kalau nak sopan lagi, kite sebut 'Iz-bla-bla-ana-tak-ingat, ya amm'
Ana: Ooooooo, 'Iz-bla-bla-ana-tak-ingat, ya amm!'

____________________

Pacik Amin bagi name CICAK kat bliau sebab kaler macam cicak. ngehehee.. Kami ikot je sebab dah ilangkan kucen die.. Sian die dan kuarge die..



Selame sebulan camtuh, ana jage die, letak dalam/atas kotak kat depan bilik. Cam hospital sementare la. Ipah dan Yuni pon tolong jage. Kak Syuhada (formerly known as Fashidah), jiran pon tulung jage juge. Ubat sapu dan makan bagi ikut jadual. Kekadang kantoi sebab ade kelas. So, maap ye Cicak, bagi lambat-lambat sket ye. Alhamdulillah macik-macik cleaner pon ske kucen, depa tak kesah sangat asal jage beyak die.

Lepas tuh, kami bagi die berdikari. Hantaq kat kafe.


4 bulan kemudian..

Ana: Macam kenai minah ni..
(Mengamati dan merangkul badannya yang agak gemuk)
Ana: Biaq betoi! Tengok ketiak sat.. (Nampak kesan parut nanah kuor dulu) AAAAARRRGHHHHH!! CICAK!! You've come back! ngeeeee

Die datang balik.. Dah gemuk sekarang.. Lapo la tuh. Die ingat lagi kot ade sorang gadis ayu yang bagi Friskies dan Smart Heart sodap-sodap kepade bliau.


"Nak kate ko ni penyelamat la? Riak tul laa"

Pe plak. Ramai lagi yang selamatkan Cicak. Dan ramai lagi sahabat-sahabat kat luor sane yang selamatkan any makhluk Allah each seconds.

Pape pon, kite kene kasih-mengasihani setiap makhluk kat galaxy/alam semesta Allah ini. Setiap makhluk sentiasa bertasbih dan berzikir kepade Allah setiap saat. Kite? Setiap saat ke? Haktuih la. Zikir name Muhyidin ade la. Name Siti Nurhaliza, MCR, Munchy's, KCB, YM, Google Chrome (apekehey name-name ni kuor??) blabla.. huhuu.. Terase seh..

"Langit yang tujuh dan bumi serta sekalian makhluk yang ada padanya, sentiasa mengucap tasbih bagi Allah; dan tiada sesuatu pun melainkan bertasbih dengan memujiNya; akan tetapi kamu tidak faham akan tasbih mereka. Sesungguhnya Dia adalah Maha Penyabar, lagi Maha Pengampun."
(Al-Isra':44)

“Segala yang ada di langit dan di bumi tetap mengucap tasbih kepada Allah; dan Dia lah Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.”
(Al-Hadid:1)

“Segala yang ada di langit dan yang ada di bumi sentiasa mengucap tasbih kepada Allah Yang Menguasai (sekalian alam), Yang Maha Suci, Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.”
(Al-Jumuah:1)

“Segala yang ada di langit dan di bumi tetap mengucap tasbih kepada Allah; dan Dia lah Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.”
(Al-Hasyr:1)

Pecaye la, setiap makhluk yang kite cube tolong, insyaAllah akan doakan kesejahteraan untuk kite. Makhluk yang xpernah berdosa mendoakan kite.

Nak bandingkan dengan doa kite.. aduiyaii.. Banyak sangat ke pahale dah buat? Kompom lebih banyak dari dari dosa ke? Kompom xpayah dihisab kat mahsyar nanti? Seyez kompom nih? Ha, leh la tendang betu ke kucen ke sekarang.. sebab dah banyak pahale kan.. Wat dosa sket ape salahnye kan. Xbagi efek pom pade timbangan. Just 0.000063kilometer je beratnye..

Tapi, doa tetap doa jugak. Itulah senjata paling utuh umat Islam..

3 comments

  1. pengalaman tu..
    time ni sangat best sbb first time boleh gelakkan syafarah yang tengah cuak gila lepas kucing pak cik tu hilang..peluang yang jarang ada tu.. hahaha :P
    Nasib baik pak cik tu cool..

     
  2. Syafarah Says:
  3. YUNIIIIIIIII!!!!! awat kami tatau hmp beruang biru weh?? oo.. berwang biru rm100 tanak habaq na.. huh.

    hahaa.. kisian korang, tolong cari, padahal kami yang bukak bakui tuh.. huhuuuu.. thanks for being there when i need u my fren.. muahxx

     
  4. akmal Says:
  5. best gak cite pasal kucing nih.. ari tu kat bilik kita org pun ade kucing gak.. Dari kucing tu keluar dari perut ibu, sampai la besar duk dalam rumah.. Siap ada sangkar kucing lagi..

     
bookmark
bookmark

ShoutMix chat widget