Alkisah Beskal lagi..

Posted by Syafarah Thursday, July 2, 2009

Assalamualaikum wa rahmatullah dan peace be upon you guys..

Setelah 2 bulan basikal second hand dibeli daripada kawan ana, Ara Ammarcelo tak dipakai (dipinjam oleh kak syikin), tayar menunjukkan ciri-ciri kepancitan. Ingatkan berat naek 40kg, sebab tu tayar jadi landuq camtu. Rope-ropenye, sebab takde hangin..

Bermula lah episod mencari pam tayar (baru je beli beskal, takde la pulok teringat nak beli aksesori beskal)..

Cubaan Pertama:

Kira-kira 11am..
Kayuh sampai depan kak guard, ternampak adik ni bawak beskal (pempuan). Nak jerit dh, tapi jeuh sangat pulok..
Ana kalau bleh, tanak menarik perhatian kak guard kat situ (sebab, sekarang minggu orentasi freshies. Pelajar kanan/lama tak bleh masuk sampai tamat minggu ni. Pelajar kanan yang ade 'Pas Khas Pelajar' sahaje yang dibenarkan masuk. Of kos la ana takde. Camna ana masuk? bwahahaa.. inilah penyeludupan manusia paling berjaya abad ini!)
ok la, cubaan pertama tak berjaya, nak kejaq pon, tak larat.. tayar pancit gila-gila.. tambah ngan berat molekul-molekul lipid berlebihan.. huh..

tetibe, jeng jeng~~ ade sorang fasi, my junior minggu induksi siswa (MINDS) tegoq,

Fasi: Kak, tayar pancit la
Ana: (Dalam ati) Takde la, tayar ni tengah masak ikan goreng..

ana memang penuh dengan memek muko, walaupon cakap camtu dalam ati, muka tunjuk ekspresi sebenar.. huhuu.. sian dak tuh

Fasi: (maybe dalam ati) "ape salah haku??"

Ana: Dik, ade pam tayar tak? (ana assume ade la, sebab dak laki, 90.5674% dak laki UMP ni ade moto/beskal. Maka, pam pon musti la satu kewajipan selaen solat fardhu lima waktu.)
Fasi: (geleng ngan innocent)
Ana: (memblahkan diri..mencari mangsa seterusnye.. tebal muka wooo cari pam beskal.. tak kenal pon rembat jek)

Takpe la, pi je fakulti.. tolong apa-apa yang patut (ade taklimat fakulti untuk freshies kimia kol 2pm)

Cubaan Kedua:

Esso! Yess! Ade-ade! InsyaAllah!
Bawakle beskal.. Jauh antum.. Dalam 3km (Jauhnyeee).. Tapi memang letih mengah-mengah sebab panas (dalam 4.40pm stat kuar fakulti) + tayar pancit + lipid berlebihan..

Dari kejauhan, nampak moto dibawak oleh syabab berbaju t-shirt oren melepasi ana (ye la, ana bawak 2cm/hr. die bawak moto 60km/hr). Tak kesah la.. setiap manusia Allah bagi ujian memasing:

"Dan orang-orang yang beriman serta mengerjakan kebajikan, Kami tidak akan membebani seseorang melainkan menurut kesanggupannya.
Mereka itulah penghuni syurga, mereka kekal di dalamnya"

(Al-A'raf:42)

Sesampainya ana kat situ pas 40 jam mengayuh, ana pon cari tempat pam.
DUSHUM!! Sekali pam rosak daa~..

So, ana kelaparan, tak makan dari 11.30am tadi, dah 5 jam perutku kesunyian dari makanan, ana pon mengambil inisiatif untuk memenuhkan beliau.

Ana pon parking la depan kedai Esso. Masa nak parking tu, terserempak ngan syabab berbaju oren tadi. Dia dah masuk, and dah kuar pon dari kedai Esso beli barang. Ana baru nak sampai. huh. Kurus camni.
Dia tengok ana dari jauh. Dia tau ana student sebab pakai kad matrik kuar (yes, I'm skempos).

Syabab: Jauh kayuh..
Ana: Yup (muke memang mengah and kecewa sebab pam rosak). Nak pam.
Syabab: Semate-mate nak pam?
Ana: haah. Pam rosak..
Syabab: haah.. BP (a.k.a caltex) ade.
Ana: ok.. time kaseh.. Saya pi nanti.
Syabab: ok.. (Bliau pon pegi dengan motonye)

Hahahaaa.. Ana beli roti RM0.90 dengan RM50 sekeping.

Cashier: eh, takde duit lagi besar ke?
Ana: (kalo ana dah letih, jangan wat memaen) takde la.. kejap, nak cucuk lagi besar.
Cashier: (teruskan keje menukar uang dengan wajah blur)

Ana pon kuar ke meja payungnye untuk bermanja dengan roti tadi. Dating dengan payung je.
Tengah duk lahap tuh, menikmati nikmat roti Allah bagi, tetibe nampak syabab berbaju oren tadi mengayuh moto (BM ana A2 je) masuk ke Esso.

Ana: (dalam ati) Biaq betol! Nak tolong ke? Eh, takde lak pam dalam bakul die..
Syabab: (berenti depan ana) Nak saya tolong tak?
Ana: Tolong? (tengok-tengok dalam bakul die.. betul, takde pam) Nak tolong bawak pam ke?
Syabab: Takde la. Saya pamkan kat BP tu.
Ana: Awak nak bawak beskal saya dengan moto awak?
Syabab: Tak.. Saya kayuh ke sane..
Ana: (dalam ati) Biaq betoi! jauh tuh!
Ana: Eh, takpe la. susah-susah ja..
Syabab: Takpe.. Jauh tu. Saya kesian tengok muke awak.. letih bebenor..
Ana: (setelah beberapa kali kate 'tak payah', ana pon kate:) Ok la.. Time kasih

Lepas die pegi, ana terus masuk Esso, belikan die satu kepok Mister Potato + Twisties Tomato (tak boikot kan) = RM7.10

Ana: Sori la, saye takde duit RM100 sekeping
Cashier: laaaa..hoho..
Eh, Tahun 1 ke?

Ana: (bwahahaaa, muke mude seyh.. awet mude 4 tahun~) Takde la.. dah final year, tahun 4
Cashier: Eh, tak pernah nampak pon
Ana: baru dapat beskal
Cashier: Oo, tahun akhir baru dapat beskal ek?
Ana: Ye la kot..

Pas tunggu die, rase cam lame je, perut lapaq lagi, ana pon masuk beli kepok gak..

Cashier: aih, banyak belanje ri ni
Ana: untuk orang laen pon..

Tunggu punye tunggu sambil ngunyah, nampak la dari kejauhan syabab beroren tuh. Kayuh cam letih je, slow lak tuh..
Masa die nak sampai dah, tayar nampak panchet lagi.. muke syabab amat letih.. peluh.. kesian..

Ana: Nah, amik la.. (sambil memberi plastik beg kepok-kepok tadi)
Syabab: Eh, tak payah la.. sori.. pam rosak gak kat BP
Ana: erk.. Caltex?
Syabab: BP la tuh
Ana: Amik je la. takpe, awak dah susah-susah. Kalau tanak semua, awak amik satu
Syabab: mmmmm..mmmm..ok la (amik Twisties).. Time kaseh..
Ana: 's ok.. Time kasih tolong.. Saya try Petronas lak..
Syabab: adey, lagi jeuh..
Ana: mm, takpe la.. Saya cari laen..

Syabab: (sambil pi kat moto dia) Ape kate, awak pinjam
Ana: dah cari (tak ramai kat UMP sekarang..) takde orang ade.. awak ade?
Syabab: Ade tu ade..
Ana: takpe la.. saya cari laen.. time kaseh lagi..
Syabab: Time kasih ye (sambil tunjuk Twisties)

Ana pon dah start kayuh, die pon dah start pulaih minyak.. sempat lagi dia wish Selamat untuk ana.

Kesimpulan cite syabab:

Mmm, ape ana nak tekan kan kat sini, bukan ana dah jatuh liver ke ape ke kat die (ana ati batu, k. susah nak jatuh. kalau jatuh, susah nak pecah/cair).

Tapi, susah nak cari muslim sekarang yang sanggup susah-susah datang balik tolong saudaranya yang lain.

"Ala, beskal die, hal die la. Ape aku nak susah"
"Dah bagi cadangan pe Caltex, pandai-pandai la ko nak idop pi seniri"
bla bla lagi..

Susah sangat. Ana tabik syabab tuh. Sebab tu ana tak segan silu panggil die SYABAB. PEMUDA. Kalau tak, ana kate MAMAT je dah. PEMUDA.. that's another issue..

Jom kite hayati Hadith 13 dalam Hadith Arba3in (Hadith 40):

"Daripada Abu Hamzah Anas ibn Malik r.a., khadam Rasulullah SAW, daripada Nabi SAW, Baginda bersabda: Seseorang kamu tidak benar-benar beriman sehingga dia mengasihi saudaranya sebagaimana dia mengasihi dirinya sendiri."

(Hadis riwayat al-lmam al-Bukhari dan Muslim)

Senang je ana tulih, tapi nak buatnye susah, tapi tak mustahil. Syabab tadi dah buktikan..
Alhamdulillah sebab Allah memudahkan urusan ana..
Alhamdulillah, Allah membuatkan ana berfikir..
dan Alhamdulillah, diberi kekuatan untuk tulis entry ni..

p.s- Syabab tu pon kemungkinan tipis nak bace blog ni pon..

Cubaan Ketiga:

Ana sampai ke gazebo depan lab. Ade la fasi-fasi duk kat situ menunggu adik-adik freshies lari 2.4km.

Mereka berdua: Kak Syafarah!! (lambai-lambai)
Kami bertiga serentak: Assalamualaikum!! (Jawab pon serentak le)
(segala sembangan kami bertiga tak buleh dimuatkan memandangkan kami perempuan.. bwahahahaaa.. paham-paham je la)
Ana: Kak nak pam la....
Adik1: takde..

Tetibe, lalu la sorang adik fasi jugak nek beskal.. laki..

Ana: hah.. tuh tuh.. ade beskal.. ade pam kot.. panggil r.. fasi kan.. kak tak kenal adik-adik fasi zaman skang..
Adik1: ok, ok.. MUIZ! (alahai.. comelnye suare.. kucing pon terharu)
Kami bertiga: MUIZZZZZ!!!!!!
Muiz: (kalih dan terus mai. bwahahaa)

dipendekkan cite, die pon balik umah die amik pam.. terharu gak.. Alhamdulillah ade 2 tin Mister Potato lebih.. 1 untuk adik-adik ana ni, 1 lagi untuk Muiz tuh yang sanggup jauh-jauh balik amik pam.. Ni la Fasi UMP.. cecewahh~

Dipendekkan cite lagi, selepas berletiaq-letiaq ngan Muiz, tayar beskal pon dah terisi.. Alhamdulillah!! Perjuangan nak pam beskal je pon dah letih..

Ibrah Cite Pam Mengepam ni:

Kalau la kite buleh bersusah payah untuk dapatkan nikmat membawak beskal dengan aman dan selesa,
Kalau la kite buleh bersusah payah untuk dapatkan pointer 4.00 flat every sem,
Kalau la kite buleh bersusah payah buat kerja part-time untuk dapat duit lebih untuk kawen/beli moto/keta/etc,
Kalau la kite buleh bersusah payah untuk dapatkan nikmat dunia, (kawen tuh, laen kit la.. kalau kawen kerana nak melebarkan sayap dakwah, memudahkan perjuangan etc, tak termasuk kes nikmat duniawi ni. Nikmat duniawi dimaksudkan di sini ialah, bersifat duniawi semata-mata, tiada perkaitan dengan bekalan ukhrawi),
kenape kite tak buleh bersusah sikit untuk akhirat?

Cube kite bayangkan,
katakan lah kite hidup di dunia 70 tahun,
Akhirat pulak infinity,
Cube amik kalkulator, nisbahkan 70 kepada infinity (70 / 99999999999999999).
Berapa jawapannye?? Berapa nisbah dunia dengan ukhrawi?
0.0000000001 kan?
Kenapa kita nak bersusah payah untuk dunia bersifat sementara?

Andai diletak nilai duniawi dan ukhrawi atas neraca, nescaya terpelanting duniawi.. amat berbeza nilaian kepentingannya.

Memang pointer penting, tapi pointer tinggi melampau tuh untuk ape? Jadikan pointer sebagai wadah/wasilah untuk mencapai ukhrawi yang kekal. Buktikan kepada dunia bahawa umat Islam (Muslimin) mampu melakukan the impossible (dalam lingkungan syara').

Islam tidak memundurkan masyarakat..
BUKTIKAN!

2 comments

  1. salam..
    alalala..siannye die..sorila..kte x jual beskal ngn pam skali..

     
  2. Syafarah Says:
  3. salam

    hehee.. tu la.. pe ni. kn customer dh terkesiankan diri senirik.
    xpe la ara.. km rasa hmp pon xpki pam kn dolu..huhu

     
bookmark
bookmark

ShoutMix chat widget