Tiupan Obor Semangat Sumayyah..

Posted by Syafarah Thursday, July 30, 2009

salam alaik..

semangat sumayyah dalam jiwa Dr. Marwa Al-Sharbini..

walaupon kisah ni plus minus umonye dengan kesah kematian mikael (MJ), tapi ana tengok tak ramai rekyat mesia mewar-warkannya.. gosip2 banyak lak disebar-sebarkan.. aiiiiiiii.. ramainye nak semangat artis. almaklumla, artis2 tu maksum, leh bagi syafaat kat kite kat akhirat nanti. diorang pom kompon bawak kite masuk syurga kalo kite selalu amik tau hal diorang and jadikan amalan idop depa sebagai pegangan.. (syafarah ska berleter.. walaopun idea ni datang daripada ostat paminyak.. huhu)

__________________


Murdered because....????

Marwa Alsharbini is a woman from Egypt, a pharmacist and married to an Egyptian academic doing a research in Max Plank research centre in Dresden. Marwa is Muslim , and she wears hijab.

Last November while she was in a play ground with her 3 year old child, she asked a young man 28 year old German named Alex to let her child play on the swing, for the lack of other answers the young man called her a "Muslim Terrorist"

Marwa being the woman she is, sued him in courts and got a rule in her favour to fine the man 780 Euros for racial assault (though the fine is next to nothing) this was a moral victory to say the least.
The racist young man "Alex W." filed for an appeal, which was accepted, last week during the trial as Marwa was in court testifying, the man attacked her with a knife and stabed her 18 times which were lethal and she died on court, and as her husband jumped on her defence was stabbed 3 times as well in his chest and abdomen and now lies in critical state in the hospital.

Now how did this low life racist man managed to sneak a knife into a court house?
How did he manage to stab her 18 times? (this is the official story)
Why is 2 young highly educated Muslims assaulted and the woman killed with NO MEDIA COVERAGE WHATSOEVER?

PS. She was 3 month pregnant when murdered.

(taken from late night surgery)
________________


Marwa Al-Sharbini


Tidak banyak liputan TV tentang Marwa Al-Sharbini, seorang ibu yang punya seorang anak, sedang mengandung tiga bulan, mati akibat ditikam 18 kali oleh seorang pemuda Jerman keturunan Rusia yang anti-Islam dan anti-Muslim.

Tidak ramai pula di kalangan orang Islam sendiri sedar tentang tragedi kejam ini. Yang mereka lebih tahu ialah kematian Raja Pop. Itupun kerana media, terutama TV melampau-lampau liputannya. Berhari-hari, bahkan berminggu masih belum reda isunya.


Ribuan penduduk Mesir menghantar jenazah Marwa ke tempat pengkebumiannya. Beliau tidak sepopular artis tersohor, MJ, tetapi pastinya beliau tersohor di kalangan penduduk langit kerana mempertahankan harga diri, maruah dan agamanya melalui tudungnya, yang dengannya ia syahid.

Marwa ditikam di ruang mahkamah kota Dresden, Jerman sebelum memberikan keterangan atas kesnya. Ia mengadu tentang seorang pemuda Jerman bernama Alex W yang kerap menyebutnya “teroris” hanya disebabkan beliau berjilbab. Dalam suatu kesempatan, pemuda itu bahkan pernah menyerang Marwa dan berusaha melepas jilbab Muslimah berasal dari Mesir itu. Di saat berada di mahkamah itulah, Alex kembali menyerang Marwa, kali ini ia menikam Marwa berkali-kali. Suami Marwa yang berusaha melindungi isterinya, terkena tembakan pihak berkuasa yang berdalih tidak sengaja menembak suami Marwa yang kini dalam keadaan kritikal di hospital di Dresden .

Dalam sejarah Islam, seorang wanita Islam cuba dicabul kehormatan dan maruah dirinya oleh seorang Yahudi. Lantas pemuda Islam tangkas membantu hingga menyebabkan pergaduhan antara Yahudi dan orang Islam. Di zaman Khalifah Mu’tasim, seorang wanita meminta tolong dengan berkata: ‘Waa Mu’tasimah!’. Mu’tasim yang berada begitu jauh darinya, apabila mendapat berita tersebut terus menghantar bantuan untuknya.
Hari Jilbab Antarabangsa

Umat Islam kini, apa yang dibuatnya? Media dunia umat Islam sendiri hanya pentingkan berita pengkebumian Michael Jackson sendiri. Tiada liputan besar-besaran untuk Marwa, melainkan media Islam khususnya di internet.

Untuk mengingati peristiwa ini, Hari Jilbab Antarabangsa dicadangkan bagi mengenang Marwa as-Sharbini. Usul itu dilontarkan oleh Ketua Perhimpunan Mempertahankan Hijab, Abeer Pharaon melalui Islamonline. Abeer mengatakan, Marwa Al-Sharbini adalah seorang syahid bagi perjuangan muslimah yang mempertahankan jilbabnya. “Ia menjadi korban Islamofobia, yang masih dialami ramai orang Islam di Eropah. Kematian Marwa layak untuk diperingati dan dijadikan sebagai Hari Hijab Sedunia,” kata Abeer.

Seruan Abeer disambut oleh beberapa orang tokoh Muslim, di antaranya Rawa Al-Abed dari Persekutuan Persatuan Islam di Eropah. “Kami mendukung cadangan ini. Kami juga menyeru agar diwar-warkan kempen seperti ini untuk meningkatkan kesedaran tentang hak-hak muslimah di Eropah, termasuk hak mengenakan jilbab,” kata Al-Abed.
Profesor bidang teologi dan falsafah dari Universiti Al-Azhar, Amina Nusser juga memberikan dokongannya atas cadangan Hari Jilbab Antarabangsa yang boleh dijadikan momentum untuk memberi tindakbalas sikap anti-jilbab di Barat. “Hari peringatan itu akan menjadi kesempatan bagi kita untuk mengingatkan Barat agar bersikap adil terhadap para muslimah dan kesempatan untuk menunjukkan pada Barat bahawa Islam menghormati hak beragama,” tegas Nusser.

Nusser menegaskan bahawa hak seorang muslimah untuk berpakaian sesuai dengan ajaran agamanya, tidak berbeza dengan hak penganut agama lain. Ia mengingatkan, kaum perempuan penganut Kristian Ortodoks juga mengenakan tudung sebelum masuk ke gereja.
Sokongan untuk mengadakan Hari Jilbab Antarabangsa itu juga datang dari Persatuan Muslim Denmark. Ketuanya, Mohammed Al-Bazzawi. “Hari Jilbab untuk mengingatkan masyarakat Barat bahawa hak muslimah untuk mengenakan jilbab sama dengan hak perempuan non-Muslim yang boleh mengenakan busana apa saja. Mereka di Barat yang berbicara soal hak perempuan, selayaknya menyedari bahawa mereka juga tidak boleh mengabaikan hak seorang perempuan untuk mengenakan jilbab,” ujarnya.
Gerakan Islam di rantau Asia juga wajar mengambil inisiatif menganjurkan Hari Jilbab Antarabangsa tersebut sebagai tanda solidariti umat Islam. Dewan Muslimat PAS dan NGO berkaitan boleh mengambil peranan ini.


Peristiwa ini diam begitu sahaja dari laporan-laporan media massa Jerman mahupun dunia kerana yang menjadi korban adalah seorang muslimah yang dibunuh oleh orang Barat yang anti-Islam dan anti-Muslim. Situasinya mungkin akan berbeza jika yang menjadi korban adalah seorang Jerman atau orang Barat yang dibunuh oleh seorang ektrimis Islam. Sudah tentu beritanya agak lebih meluas dan gempar ke seluruh dunia.


Itulah sebabnya, mengapa di tv-tv kita cuma sibuk dengan berita pengkebumian Raja Pop Michael Jackson yang mengharubirukan dunia itu. Tidak ada langsung berita berkenaan pengkebumian Syahidah Marwa Ash-Sharbini yang mendapat jolokan "Pahlawan Jilbab". Malah tidak ada langsung protes dari dunia Islam, khususnya negara asalnya Mesir atas kematiannya, dimanakah OIC pada ketika itu?. Tidak ada langsung tangisan kaum muslimin seluruh dunia untuknya. Tetapi tidak mengapa Marwa Ash-Sharbini, kerana engkau telah dijanjikan suatu tempat yang paling mulia dan istimewa di sisiNya ALLAH SWT.

Seiring doa dari orang-orang yang mencintaimu. Selamat jalan saudariku, Serikandi Islam, Pahlawan jilbab, maafkan kami di atas ketidak pedulian ini… Al-Fatihah...


sumber : dari blog Sesemut Emas.
http://www.niknasri.com/

______________________

Surat Khabar Jerman memalukan Dr. Marwa AlSharbini

Suratkhabar Jerman, Die Welt versi online memuat komentar-komentar pembacanya yang berisi hinaan dan sokongan anti-Arab dan anti-Muslim. Namun pihak Die Welt menolak menghapus komentar-komentar yang berbau rasis bahkan tidak berperikemanusiaan itu.


Komentar-komentar itu adalah reaksi pembaca atas artikel berjudul "Islamisten fordern Vergeltung für Mord im Gericht" yang dipublikasikan terkait berita Marwa Al-Sharbini, seorang muslimah yang ditikam oleh seorang pemuda Jerman keturunan Rusia di ruangan berita mahkamah kota Dresden.

Entah sengaja atau tidak, pihak situs Die Welt membiarkan komentar-komentar atas artikel tersebut, yang isinya rasis dan tak beradab. Sala satu komentar misalnya, merekomendasikan agar pelaku pembunuhan Marwa diberi tanda jasa "Federal Cross of Merit". Komentar lainnya menyebut Marwa "toilet" dan masih banyak lagi komentar-komentar lainnya yang isinya justeru membela pelaku dan memburukkan Marwa yang ditulis dengan identitas tiada nama.

Tapi yang sulit dipercaya, pihak Die Welt menolak untuk menghapus komentar-komentar yang provokatif itu, seiring dengan sikap media massa Jerman yang seolah kompak untuk tidak menulis berita tentang insiden yang menimpa Marwa. Media Jerman menganggap kasus pembunuhan Marwa yang berlatar belakang islamofobia itu bukan kasus yang serius. Sikap media Jerman mungkin akan berbeda jika yang dibunuh adalah seorang non-Muslim Jerman dan pelakunya seorang Muslim.

Sementara itu, atas sikap surat kabar Die Welt online, situs Ikhwanul Muslimin menyerukan kaum Muslimin untuk menyampaikan email protes ke surat kabar tersebut agar menghapus komentar-komentar yang rasis dan anti-Muslim, lewat alamat email: online@welt.deThis e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it (ln/ikh)

(dipetik daripada institut al-qayyim)
_________________________

sampaikan media jerman pon nak tutup kes ni dan berat sebelah. ini tidak adil!
kite? umat islam? yang mengaku kita bersaudara? duk diam jek? kalo la mak kite (naudzubillah!) kene camtuh, kite duk diam tak????????????? so, rase la cam ni mak kite, saudara kita after all, rite?! kalo ni tak terase peritnye, ntoh le camna perasaan untuk saudara palestine kita.... WAKE UP guys!! udoh2 le dating tuh, udoh2 le tengok bola tuh, udoh2 le ngejor name kat dunia tuh, udoh2 le seme2 yang tak pekdah tuh.. tym date tuh, tetibe MATI, tak sempat taubat, huh, guano??.... takutttt~ naudzubillah.. Ya Allah, bagi lah husnul khatimah pada kami, ya Rabb........ ameeennnnn~

0 comments

bookmark
bookmark

ShoutMix chat widget