Bayu malam, menusuk meristem apeksku..

Posted by Syafarah Monday, October 26, 2009

salam sume..

(kalau ade yang tertanye-tanye meristem apeks tu mende, tu ielah bahagian pucuk pokok, paling aktif memitosiskan dirinya. so, ana xde meristem apeks.. lain la kalo tentibe ade yang sumpah ana jadi ulam ke hape kan.. tapi, kalo nak sumpah pon, better sumpah ana jadi muslimah solehah la, dapat jugak saham pahle kebajikan kan.. hohoo)

malam-malam nih, tentibe terbukak blog sorang hamba Allah nih. ana silent reader die je.. ni link ke blog bliau: bliau 

bace la.. sangat sedihhhh~

__________________

Bila seronok, aku cari....pasanganku
Bila sedih, aku cari....Mak
Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada....Mak
Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat....Emakku
Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....Mak
Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan "Selamat Hari Ibu"
Selalu.. aku ingat pasanganku
Selalu.. Mak ingat kat aku
Bila-bila.. . aku akan telefon pasanganku
Entah bila... aku nak telefon Mak
Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk Emak
Renungkan:
"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja...
bolehkah kau kirim wang untuk Mak?
Mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".

Berderai air mata jika kita mendengarnya......

Tapi kalau Mak sudah tiada.......
MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT....

Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya....
Berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya.....
Berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya.....
Berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya......
Berapa ramai yang sanggup membersihkan luka kudis ibunya....
Berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....
Dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya......
________________________

tanak jadi anak camni........ naudzubillah~ ;(

p.s-nak ellaborate, tapi dah nantuk.. kul 2 pagi baru abes discussion plant design.. sampai rabu nih insyaAllah kami jadi labour 87jam sehari. unesco tanak amek tindakan ke? unesco ade kaitan ke ngan labour? bukan ngan petrol ke? lantok la..




kroooooooihhhhhhhhhhh~

7 comments

  1. uhuk2.. memang sedeh.. eksyeli dah baca kat belog encik beliau tuh. tapi baca skali lagi kat sni pon rase sedeh gak.

    mama is everything to us. without her we cant even see this world. maaaaakkk i leviuuuuu!

    p/s= saya pon dah lama jadik silent reader blog awak kan. ni rasa2 pirst time komen ni.

     
  2. Syafarah Says:
  3. salam..

    saye jarang masuk blog bliau. tapi skali masuk, rase cam bes.. merepek gak bliau tuh. repekan awak lagi mengarut rasanya. bwahahaa~.

    tu la, kasih sayang mak, tiade tertanding di donia. sankiu Allah for giving me my mum....nak tepon mak lagi la. biaq la bliau boring dengaq sora anak bliau yang nakai nih.. (mak boring ke dengaq sora anak? boring dengaq anak duk cita + berletiaq + ngumpat panjang2 sampai hempon paneh, ade la. hahaa)..

    pstuvwxyz(mn q?die p toilet jap)- laaaaaaa.. btol2.saye tak penah tengok awak komen.di sini mahupon di mana2 blog pon.eh,awak ade blog ek?eh,awak wujud ek?ehhhh lagi bla bla (tade idea.otak dh kering wat PD)

     
  4. Syafarah Says:
  5. This comment has been removed by the author.  
  6. haniey Says:
  7. tsk... tsk.. :'(

     
  8. Syafarah Says:
  9. salam..

    honey,let me wipe your tears..coz ur sorrow r mine too..

     
  10. owh...sangat rindu kt mak.. uwaaaa....mak jauh...

     
  11. Syafarah Says:
  12. alololoooo..kak ain..jangan la nanes2..tepon mak cepat..

     
bookmark
bookmark

ShoutMix chat widget