Safwan wa Amirul

Posted by Syafarah Thursday, February 19, 2009

Bismillahirrahmanirrahim, dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha mengasihani..

Assalamualaikum wa rahmatullah & salam sejahtera to all,

Tanggal 14 Februari 2009,

Ana with kak Syikin, Fit dan Aini ziarah ke rumah Pak Mentua Encek Khairil (Abang kak Syikin merangkap ex-lecturer tym lab masa 1st Year).

“Takde keje ke pi umah pak mentua lecturer?”

Eh, musti la ade keje.. Kami pegi untuk menziarah baby Encek Khairil, AMIRUL.. Subhanallah, amat comey! Muke sebijik, 2 bijik, 3 bijik cam encek Khairil!

Baby-baby lagi dah ade awek keliling ;p


Macam kokoon~


Asek tidoq ja.. kenyang minum susu ibu~ “BURPP, Alhamdulillah”..


YEAYYY!! Akhirnya bukak mata gak! Letih Achik die kaco-kaco Amirul suh bangun~
“Ala, Achik ni tak kasi can la nak tito”


Kak Cu (cewah) doakan Amirul jadi pejuang Islam yang haibat!

"Dan sungguh, Kami telah menciptakan manusia dari saripati (berasal) dari tanah.
Kemudian Kami menjadikannya air mani (yang disimpan) dalam tempat yang kukuh (uterus/rahim).
Kemudian, air mani itu Kami jadikan sesuatu yang melekat, lalu sesuatu yang melekat itu Kami jadikan segumpal daging, dan segumpal daging itu Kami jadikan tulang belulang, lalu tulang belulang itu Kami bungkus dengan daging. Kemudian, Kami menjadikannya makhluk yang (berbentuk) lain. Mahasuci Allah, Pencipta yang paling baik."
[Al-Mu'minun:12-14]


Lokasi: C8.1.03
Tarikh: 15 September 2008
Masa: tak ingat

Tengah relax-relax atas katil, tetiba mesej masuk:

“Alhamdulillah, Aida dah selamat lahirkan baby boy”

Alhamdulillah, YEAAAYYYY~!! Jadi Makcu lagi (buat kali ke-3)!


Masa baru beberapa jam dilahirkan (abang MMS)


GEMOK!! Kat umah papanye


Lentoknyeeee.. masa ni piknik ngan papa and mamanye kat Batu Feringghi (I guess)


Safwan ni, kalau dengan papanye, tak ingat donia.

Safwan Arif bin Sazrul Azri
is 1st born to abang ke-2 ana and his wife, Aida Nazima Abasyah.

Habit Safwan:

1. Kalau orang dukung, tak ske telentang, tapi ske dibuat macam superman. Kalau tak, golek-golek tak selesa.
2. Kalau orang laen dukung, mesti mate melior cari papanye. Aiii.. manjenye la..
3. Kalau dukung depan t.v, hah, papanye pun gudbye la, t.v lagi bes. Huahua. Jangan addicted sudaaa~
4. Perasaan bercampur baur. Kalau papanye acah, die gelak kekekk, pas 0.5 saat, jadi normal yakni takde perasaan balik. Huhuu~. Comey! Cool je. Mesti popular sok besaq ni. Hehee..
5. GEMUK! Hehee, bukan habit, tapi saje nak tulis..

Habit papa and mamanya yang leh dicontohi:

1. Selalu solat, diorang berjemaah, hatta kat umah opah skali pon
2. Kalau dalam buaian, takde la nyanyi lagu ‘ba ba black sheep, lalalaa~’. Instead depa zikrullah and salawat. Banyak gak zikrullah yang leh dibuat lagu, kan? Kecik-kecik lagi la kene dibiasakan dengan nama-nama Allah and salawat.

Ucapan Makcu buat Safwan montel:

“Jadilah mujaheed! Perjuangkan agama Allah hingga ke titisan darah terakhir. Biarlah namamu terpahat dalam sejarah Islam sebagai Mujaheed yang membangunkan semula system khilafah di muka bumi Allah ni..”


Anak-anakku Sume Heroes

Bile la ayah ana nak dapat cucu pompuan ni? Ayah ske main dengan baby girls (hehe, sebab tu anak bliau yang ni manje). Sesapa yang belajar Bio (especially students Sains Hayat kat matrikulasi) ingat lagi camna jantina determination dalam tiub follapio.

"dan sesungguhnya Dialah yang menciptakan pasangan lelaki dan perempuan.
dari mani apabila dipancarkan"
[An-Najm:45-46]

"Bukankah dia mulanya hanya setitis mani yang ditumpahkan (ke dalam rahim),
Kemudian (mani itu) menjadi sesuatu yang melekat, lalu Allah menciptakannya dan menyempurnakannya,
Lalu Dia menjadikan darinya sepasang lelaki dan perempuan"
[Al-Qiyamah: 37-39]

See? AlQuran tak cakap pun 'Ovum' ke ape ke yang berasal dari un-somatic cell female. Allah taala menyatakan bahawa daripada sperm/mani lah penentu jantina baby, sebab ade gene X (perempuan) dan Y (lelaki) dalam sperm. Maka, BENARLAH KATA-KATA ALLAH.

Al-Quran mendahului sains 1400 tahun ketika Arab dalam kegelapan Jahiliyyah lagi. Tanah Arab ketika itu berada antara kerajaan Parsi yang mementingkan kebendaan, beragama Majusi (sembah Matahari), Rome yang mementingkan kekuatan tentera dan 2 buah kerajaan lagi iaitu Greek dan Hindus yang mengamalkan mitos dan berada dalam zaman kejatuhan. Maka, mana mungkin Rasulullah s.a.w dapat idea daripada tamadun-tamadun yang rosak ni?

Ayah,

chances nak dapat baby boy or girl is 50:50. So, ayah, tunggu la lagi. Maybe anak ayah ni bakal menamatkan penantian ayah selama ni? ;p

2 comments

  1. Sazrul Azri Says:
  2. Fuyyooo...nora ada blog laa.. celik IT sunggoh adik abg nih.. syabbass2. mmm.. Safwan terlena kat depan rumah kat Perlis, bukan kat Batu Feringgi..hehe. Dia penat, baru balik makan kenduri. Tapi bukan dia la yg makan, mama dan papa dia :-P
    Ok, slamat memblogging!

     
  3. salam..

    abg seriku yang sengal.. oo, safwan letih tgk mama n papa die makan kot. hahaa~

    celek sunggoh makcu dia memblogging no. pandai sunggoh jugak kt papa die yg berjaya jumpa tmpt letak komen kt mana. hahaa.. engineer la katekan.. huh

     
bookmark
bookmark

ShoutMix chat widget