Dah namanya mak..

Posted by Syafarah Sunday, October 11, 2009

salam suma..

tarikh: 10 oktober 2009 (sabtu)
waktu: 3pm-11pm
aktiviti: MAKAN, beraye, membeli tiket ke sabak bernam, MAKAN lagi
lokasi:

  1. umah PN WINA (yang menyediakan anak2nye sebagai tukang repot kalau ade student bagi tumpah makanan dan sterusnya membawa kepade diskaun markah test 2 paper environmental biotechnology yang belom pun dijalankan lagi. huh. kijam tol.hahaa. ala, bukan hape, kebersihan itu kan sebahagian dari iman. same la dengan malu itu sebahagian dari iman. tak gitu?)
  2. terminal makmur (makmur sangat. hahaa. beli 2 tiket ke sabak bernam. macam xde semangat je nak pi.. eh, bukan pasal kak syikin n labib tau! tapi.... huhu)
  3. ECM (apekesal lak beraye di sini?)
  4. umah PN hazila (klasmet yang baru nikah mei lepas. ya, ramai gile dak kelas yang dah nikah or nak nikah. apsal korang ni ha? ana jugak la yang bulum. ade sesapa nak taqdim ana? hahaa)

"syafarah, tu, saye dah sediekan port untuk awak!"


kate puan wina kat ana sebaek je masuk. berderai sume tatamu gelak. port tu ielah: BEKAS ESKREM bervakum. huh.

kesnye sebab tahun lepas, mase umah terbukak puan wina jugak, kalau hubby puan wina tangkap gambar (dslr mahal. huh), mesti muke ana terpampang di atas bekas eskrem. sama ada tengah menggali mencari perisa coklat kat bawah skali (lagi susah nak dapat, lagi manishhhh) atau tengah nganga mulut masukkan eskrem ke dalam mulutku ini dengan sopan dan santun atau tengah pegang cawan eskrem atau apa-apa ja la yang sewaktu dengan eskrem.. dalam tempoh setahun tuh, kalo jupe hubby puan wina (lecturer kat ump gak), mesti duk jadikan ana bahan dengan kes eskrem tuh. huh. dah sedap, mengapakah daku dipersalahkan?? salahkan eskrem tuh! huh.

tapi, tahun nih, ana kontrol cun, amek secawan jek. tu pon sebab ramai sangat yang menggali. sian adik-adik junior. kasi can la kat diorang kan.. my turn to kurus plak, ok!

"Salam.. dok buat apa?duit belanja ada ka?kami balik penang minggu depan insyaAllah"

meset masuk. oh, from my mother. who next? your mother. who next? your mother. and then your fatheeerrrr~ lalalalallaaalllaa~

masa tu dah pukul 10pm lebeh. baru je nak sampai ump, alhamdulillah sume selamat (kancil memang jarang wat hal berbanding kamben ye rakan-rakan sekalian).
of kos la, duit sewa keta dan minyak kene kuarkan. sebelum masuknye meset from mak, hati kecil nih bermaen-maen dengan perahsaan:

"Ya Allah, duit dalam ni tinggal 3 kepin je duit merah.. cane ni? nak bayo duit kete n minyak, tinggal 2 kepin je pasni.. how? cane? kaifa? nandesuka? langkasuka? suka duka? kerengga? pinggangku seperti kerengga?"

memang bergolak la perasaan tuh bermaen dalam ati sensorang. sian die, xde kawan, maen sensorang je.. hoho.

walaupon ana anak bongsu, sorang je pompuan, dari kicik idop susah pon tak penah (kami tak kaya or berada, tapi alhamdulillah segalanya cukup untuk hidup tanpa susah payah), tapi kalo bab-bab duit nih, ana xsuka mintak. x caye, tanye la mak, berapa kali ana pernah mintak duit. leh kire ngan lobang idong je bilangan kaliannye. seyez. kalo x cukup duit, cari senirik. meniaga ka, keja part time ka, cuci pinggan kat kafe ka, apa-apa la. wat pa nak malu? duit halal. abang second ana, sazrul azri ayah kepada safwan, mase die ngaji kat utm, pernah die pakai baju2 koyak tak tukaq berapa lama ntah sebab nak save duit.. ya Allah.. tabahnya abang seri!

mak penah cita, masa abang-abang kecik dulu, mase ana masih belum menjadi zigot yang menempel di uterus mak lagi, depa idop susah. kekadang makan moi (bubur nasik) dengan ikan bilis je. tu pon abang2 epi sangat, depa kata sedap. depa ingat tu makanan spesel. padahal masa tuh takde duit.. sob sob~ masa ana kuaq dengan tak sabaqnya, alhamdulillah dah stabil ekonomi mak ayah.. so, ana nak merase pulak idop susah.. cari duit senirik or ikat perut. sangat bes!]

then, meset mak tadi masuk. dah namanya mak, instinct die kuat la. ana pon terkedu "eh, cane mak tau nih??" ana pon reply la yang ana dah sengkek.. hehee, maluuuu kat mak..
pehtu mak suh cek kat bank, sama ada duit saham apa ntah dah masuk ke idok.. syukran mak! see, mak dah plan awai-awai dah untuk anak die nih.. ya Rabb, sankiu for giving me my MAK..

kalo nak cite pasai mak nih, sampai ana tumbuh janggut kaler ungu pon tak abih.. so, cayangi mak-mak anda ye~


dah lama mak tak jupe safwan. rindu la opah dak tuh..

Permataku
Munsyid : Mirwana
http://liriknasyid.com

Sunyi...selubungi malam...
Mengusik minda yang terlontar jauh...
Masih hangat terasa ...
Tangan yang membelai yang mengusik manja...
Daku damba kasihmu...
Biar jadi pedoman...
Buat penyuluh jalan kugapai impian...

Angin...kau nyanyikan lagu...
Untuk permataku...tenang selalu...
Bayu...sampaikan berita...
Daku kini ceria...aman dan bahgia...
Selimutkan rinduku bersama malammu...

Hadirlah...kau dalam mimpiku...
Agar kau selalu...ada disisiku...
Rindu belaian kasihmu...Rindu senyumanmu...
Penawar lukaku...
Dengarkan laguku...hadiah untukmu...
Jasa dan baktimu ku kenang selamanya...

Dikaulah cahaya...
Bila malam menjelma...
Kasihmu membawa ke syurga...
Dan redha yang Esa...


"alo, aloo.."
(tatau nak wat caption apa senaqnya. hahaa.. kalo orang len berani la, ni ngan mak senirik, tak reti la.. hohoo)


Belaian Ibu
Munsyid : Hijjaz
http://liriknasyid.com

Tertanam naluri keibuan amat mendalam
Di jiwa insan yang mendambakan kebahagiaan
Oh, ibu

Di bahumu tergalas beban
Perjalananmu penuh rintangan
Kau titipkan kasih sayang
Sejujur pengorbanan
Tak ku nafikan

Di saat kita berjauhan
Rasa ingin ku berlari
Mendakapimu penuh girang
Bak si kecil kehilangan

Kau insan penyayang
Betapa ku merindu
Lembutnya belaian ibu
Membuatku terlena

Di wajah terlukis tenang
Debar di dada kau rahsiakan
Ku pastikan dikau aman
Dikurnia sejahtera
Tak ku lupakan

Di saat kita berjauhan
Rasa ingin ku berlari
Mendakapimu penuh girang
Bak si kecil kehilangan

Tiada aku tanpa ibu
Hanya (kau) satu didunia
Bertakhta dikau dijiwaku
Kau lah ibu yang tercinta

Kau insan pengasih
Betapa aku mengharap
Hadirnya restumu ibu
Membawaku ke syurga

Bersemi belaian kasih sayang nan berpanjangan
Darimu insan yang mendoakan kebahagiaan anak-anakmu
Oh, Ibu


ayah ske bende-bende elektronik. tu kete mainan apiq (my 1st anak sedare, anak kepada abang 1st).
jubah tu impot from mesir.. ayah suka :)
sengenggam tabah nih memang seswai sangat dengan mak sejak 6 tahun yang lepas masa ayah stat sakit.... ya Allah, berilah kekuatan kepada ibuku untuk mengumpul pahala sebanyak-banyaknya dengan berbakti kepda suaminya..

Segenggam Tabah
Munsyid : In-Team
http://liriknasyid.com

Bertali arus dugaan tiba
Menakung sebak airmata
Namun tak pernah pun setitis
Gugur berderai di pipi
Tidak ditempah hidup sengsara
Suratan nasib yang melanda
Menongkah badai bergelora
Diredah bersendirian
Bagaikan camar pulang senja
Patah sayapnya tetap terbang jua
Sekadar secicip rezeki
Buat yang sedang rindu menanti
Segenggam tabah dipertahankan
Buat bekalan di perjalanan
Kau bebat luka yang berdarah
Kau balut hati yang calar

Telah tertulis suratan nasibmu
Derita buatmu ada hikmahnya
Terlukis senyum di bibir lesu
Tak siapa tahu hatimu
Biarpun keruh air di hulu
Mungkinkah jernih di muara
Biarpun jenuh hidup dipalu
Pasti bertemu tenangnya


masked rider dengan maknye. tengah lapaqqqq..
tema raya tahun ni biru sebab leh pakai terus untuk kenduri abang adam (sepupu paling rapat) kawen..

I Turn To You
Munsyid (hahaa, nasyid ek?): Christina Aguilera

Songwriters: Warren, Diane

When I'm lost in the rain
In your eyes I know I'll find the light
To light my way, when I'm scared losing ground
When my world is going crazy you can turn it all around
And when I'm down you're there pushing me to the top
You're always there giving me all you've got

For a shield, from the storm for a friend, for a love
To keep me safe and warm, I turn to you
For the strength to be strong, for the will to carry on
For everything you do, for everything that's true, I turn to you

When I lose the will to win
I just reach for you and I can reach the sky again
I can do anything 'cause your love is so amazing
'Cause your love inspires me
And when I need a friend you're always on my side
Giving me faith taking me through the night

For a shield, from the storm, for a friend, for a love
To keep me safe and warm, I turn to you
For the strength to be strong and for the will to carry on
For everything you do I turn to you yeah

For the arms to be my shelter through all the rain
For truth that will never change for someone to lean on
But for a heart I can rely on through anything
For the one who I can run to oh I turn to you

For a shield from the storm, for a friend, for a love
To keep me safe and warm, I turn to you
For the strength to be strong, for the will to carry on
For everything you do, for everything that's true
For everything you do, for everything that's true, I turn to you


my beautiful family at central park, kay ell.. dekat ngan OU..
ye, kami beraye di situ, bukan di kampung halaman.. huhuu..
kanan sekali (baju putih, abang 1st, sazrul zakri) dan kiri sekali (baju ijo, abang 2nd, sazrul azri) adelah kembor. caye tak? hahaa.. depa kembaq tak seiras, laen-laen plasenta.


Miso Soup
Munsyid (penyanyi nasyid jepon): Tegomass (tegoshi n massu dalam NEWS. ingat ana tak layan lagu jepom ke?)


Just another same old day
Picking up the same old food
The dinner from the shelf

I got used to eating alone

Just by myself
But something makes me feel kind of tired

Another package arrived with a note
Asking if everything's alright with me

Whenever I call you ask me if I am
Coming home for the New Year holiday

Miso soup, I feel your loving
Tender care, it's always nice and hot
I'm always a kid, I'll never be matured enough
Never ask for anything
You gave me all the love you had
All the love you gave me, Mom
Makes me want to see you again

Feel a little cold today
Nothing much better to do
Than just watch TV at home

I got used to being alone

Just by myself
But something makes me feel the loneliness

Still I see you in my, in my mind
With your head out the door, with the smile that's so Mom

I always wonder if you're doing fine
Maybe this is the year
The year that I should go home

Miso Soup, I still remember
It's in my heart, when things are going tough
So I´d never get lost
You will always hold my hand
Never ask for anything
You were always there for me
Makes me come back to your smile

I'll always be here for you

When you get tired of the life

'Cause life in the city is not everything
Come back home anytime

Miso soup, I feel loving
Tender care, it's always nice and hot
I'm always a kid, I'll never be matured enough
Never ask for anything
You gave me all the love you had
All the love you gave me, Mom
Makes me want to see you again

2 comments

  1. ~OcEaNuS~ Says:
  2. sayu plak entri ni.huhu

     
  3. Syafarah Says:
  4. salam..

    adeh..niat tanak wat entry sayu2 dah.. tengok2.. ade gak yang sayu.. huhuu.. tumpang sayu ye nana-chan~

     
bookmark
bookmark

ShoutMix chat widget