~ Semangat! Kambatte! ~

Posted by Syafarah Tuesday, October 20, 2009

salam alaik sume..

seminggu nih adelah minggu agak kurang ceria bagi ana. Allah bagi ujian yang belum pernah ana alami selame 22 tahun 6 bulan nih. Sakitnye, Allah je yang tau. tapi,natijahnye, insyaAllah semakin matang. mungkin Allah nak bagi ana rasa kepedihan itu sebagai tarbiyah. x semua kite nak, kite dapat. x semua kite rase terbaek untuk kite, tapi pada hakikatnye adelah bukan terbaek untuk kita.

sangat sweet ayat ni..

Alhamdulillah, syukrulillah~ kekuatan itu adelah daripada Allah, tiada kekuatan selaen daripadaNya. la haula wa la quwwata illa billah.... kekuatan itu ana pohon saban hari dalam solat, usai solat, tengah jalan-jalan, tengah maen kucen, nganga menung tenguk lecturer dalam kelas macam-macam lagi perbuatan daripade berpekdah hingga la xde pekdahnye.

Allah tak lopakan hamba-hambaNya, tapi hambaNya salu lopakannya. tak sedor diri tol. huh. tapi, Allahurrahman, sangat Penyayang, ana yang selalu alpa ni, Allah makbulkan jua doa.. ana dah ok. dah ade kekuatan. semangat. Alhamdulillah! luka ni, dah terubat.... sket..... (tapi, mane tau, leh terbukak balik kan. ye la, baru seminggu luka ni. platlet luka di hati lagi susah nak wat keje. huhuu)

sedang berusaha menjadi syafarah yang dulu....



"Alhamdulillah, kami hengat jari ko dah lumpoh dah, sebab tak update-update pon"

xde2. nikmat jari ni ade lagi. ana nak gune la nih. nak gune nikmat mate n akal korang tak untuk bace?

"tengok la cemana. kalo bes, kami bace kot. kalo tak, kami pi makan nasik je la. ops, diet. lopa lak"

haha.. ntah la bes ke tak. tapi nak share. sangat interesting.... sangat membuka mata ati ku..

tarikh: 20 oktober 2009
waktu: 11am
tempat: fakulti kejuruteraan kimia dan sumber asli
spesifik r sket tempatnye: ishk, cerewet.. kat opis dr. abdurahman nour (from sudan. amek petroleum mase mude2 dulu. dah tue ke? hahaa, sib beik xleh bace bm.. bwahaa)

bla bla bla bla.... dipendekkan cite.. maka bawah ni dialognye -->

ana: bla bla.. i think i've wasted my 5 years in school. i'm from smka. i didnt fully utilise the islamic bi'ah there. i was rebellious.. i dun like to be goody-goody-two-shoes.. i dun like to kipas my teacher's backside.. my arabic, hampess + hancuss.. bla bla (siri luahan perahsaan yang bukan untuk tuntunan umum)
so, i've asked my brothers' opinion, mum's, and ustaz kamil's. well, my 2nd bro approved my decision. mum and 3rd bro didnt. ustaz, well, he's an ustaz. this is his field, so of kos he would like me to go and study there. it'll only be 1 year insyaAllah if according to plan.

(basically, lepas grad nanti, ana nak further study dalam kos yang sangat berbeza dengan engineering skang kat sabuah tempat yang berlaenan dari tempat tinggal skang.. ok? hehee.. bukan sebab hape, tapi ana rase cam nak kejaq balik 5 tahun yang dah terbazir tuh. ana nak belaja and berada dalam bi'ah yang mentarbiyyah jiwa rosak ana nih)

dr. abdurahman: i will tell u pros and cons before i tell u my opinion..

(ana put it in point form.. so u guys can absorb it accordingly)

1. picking up opinions
muslims shud do this to elak regrets. picking up opinions from others then decide the best option.
if one becomes too decisive, that is without asking opinions, at the end if they cant cope with it, stopped in the middle of the journey, they'll be discouraged greatly and regret.
if ask for opinions, they will tend to be less regretful coz they have juggled between the pros and cons of the options from opinions they carry.

2. wasted

dun say u've wasted 5 years in school. let bygone be bygone. think of wut u're gonna do in the future..

3. jangan rigid/jumud. bumi Allah luas. banyak cara untuk selamatkan UMMAH

i feel proud when listen to ur stories (ana cite pasal naqibah ana kat penang dan senior ana dalam mekanikal engineering kat die) and wut u r going to do.

BUT, dun go too DIVERT from wut u r doing now. it's not like, if u are alim in religous studies, only then u can save ummah.
there are many ways to help the ummah now. u can become a mujahidah in engineering field. why not?

u see, nowadays muslims just think about themselves (terase seyh part nih. ye la, ana nak tarbiyyah diri seniri je.. bukankah itu jual ikan?? selfish??). like "i dun care wut happen there. i just wanna finish my research bla bla"

look, i took petroleum. oil and gas are abundant in the gulf countries. muslims countries are rich of them. but, WHO CONTROL IT? HOW DID THE WESTERNERS MANAGED TO DO THIS? of kos because we, the UMMAH BROKEN APART. WE DIDNT THINK OF THE OTHER BROS AND SIS. they managed to break our ukhuwah.
WE WEAR THEIR CLOTHES, WATCH THEIR MOVIES, FOLLOW THEIR CULTURE bla bla. THEY MANIPULATE/CONTROL OUR MINDS.

iran, iraq, afghanistan, sudan, yaman, egypt bla bla, war wit each other (terfikir lak malaysia ngan indonesia.. tak rase cam ade duri dalam meat ke? tak rase cam ade orang cucuk2 kite untuk gaduh atas perkare remeh seperti TARIAN, MANOHARA BLA BLA?).
how can we get back on our feet?

WE HAVE TO UNITE. WE HAVE TO SAVE THE UMMAH.

4. pekerjaan

u said u wanna spend 1 year there to study right? syafarah, it's not easy nowadays to find a job. within that 1 year, u can go out to find a job. competition is high. u have many ipt in melesia. hundred thousands fresh grads competing to find the same position as u.

5. mane yang aula'? bahagikan ikut priority

(die tanye ana pasal plan ana lepas degree: "i have 2. my parents' part and then me. my dad wanna at least have a ride in my own car, mum wants me to finish studies, find a decent job then get married.
i wanna further study..")

u can have all. it's not a prob. u see, in 2010 ump will give RM1500 pocket money monthly for masters students and the fees will be paid by ump itself. so, u still can have a car plus further study.

bla bla lagi..

degree was respected 5 years ago. but in this globilisation era, the minimum requirement is masters.

last year, a student from UTM was working here, she's a degree holder. after couple of months, prof rosli (dean fakulti kimia waktu tuh) promoted her to do masters at UK. after 4 sems, she graduated. after got back, she was then promoted again for PhD at uk as well. see, within 2years she managed it all. sponsored by ump.
in sudan, it's hard, here u have a lot of opportunities. GRAB IT!

tengah menternak Bacillus cereus. rase cam ternak sipot sedut lagi senang..

"uihh, camtuh na.. so, ape keputusan ko skang?"

mmmm.. masih di tahap mmmm lagi............. wallahu a'lam..

ade sesape nak tulun?

p.s- dialog tuh, ade la putaq belit kit sebab nak ingat seketoi-seketoi, beik hapal Quran kan. hoho

7 comments

  1. salam...
    syafarah...dunno 2 say.but i think I've da same 'planning' like u..discuss it l8r ok?now bz wif PD(sell the fish ke nih???NOT!!!)

     
  2. Salam

    Kalo nk buat benda lain, kena fikir; bole bg sumbangan dlm bidang sekrg? Kalo x, tu lari dr masalah.

    Bole kalo nk divert jauh...cari master dlm coursework/mixed mode

    Jgn lupa, sarjana Islam menguasai bnyk bidang dan memberi sumbangan pd setiap satu bidang.

    Ak akn buat MSc.(Material Engineering) kt USM. Bln dpn, ak buat diploma dlm welding engineering. Mungkin PhD ak....Teknologi Pertahanan (tgh sakit kepala buat proposal ni, huhuhu). Insya Allah

     
  3. Syafarah Says:
  4. salam

    @dayah:
    hontouni?! km mintak mak wat istikhrah jugak..mntk restu untuk blajo kt sane. rumet pon ade gk nk wt cmtuh..nt kite discuss k, insyaAllah..

    @senpai:
    uih..bagus2. teruskan usaha mencari ilmu. wat manyak2, pehtu jubah konvo manyak2.

    tapi, apa yang pasti, ilmu Allah tu luas. bace2 kat tepi jalan pon ilmu Allah jugak. saye tak berminat mengejar/memandang sijil2 masters,phd dan sebagainya. saye juz, NAK BLAJAQ. tapi, in terms of dakwah skang, kekadang perlukan semua tu. contoh, kalo buku, kite mesti cari penulis yang kite kenal atau at least sdg mengkaji tentang apa yg penulis menulis kalo takde Dr di depannye. tu dalam terms dakwah. tapi, berilmu tanpa amal, berilmu tapi perangai cam setan (setan berilmu, tapi bodo kan), mm, beik tidoq ja. hahaa

    pe pon, teruskan usaha murni senpai

     
  5. i think almost eberyone of us feel that kind of problem. penin to choose the rite path. either to follow parents wish or our fish selling self wish. [jadahnye bahse aku pakai neh?]

    at last we will reach the level of thinking 'ntahle tak tau le nak utamakan yang mana satu'

    while we busy merunsingkan diri thinking about all of this ternyata Allah telahpun siap2 menyelesaikan our problem dengan keadaan kita tak sedor pon yang kita sedangpun mengikut flow yang Allah dah tetapkan untuk kita. betullah what u said, perancangan Allah lebih mantop kan. just follow HIM u'll never feel regret.

    the most important thing, never regret what we've faced dolu2. never say that what we've done dulu sia2. ilmu yang bermanfaat tiadalah sia2 akan dia jika benar2 ia digunakan demi memajukan Islam.

    apa yang terlebih penting. looking forward to make Islam as the way of everyone live their daily life. dont look back and dont think about the thing that u cant undone.

    no need to make ourselves have a title of ustaz/ah to do this job yang amat mulia nih. a job of daie/ah just have to make themselves prepared with what peoples need before he/she terjun dalam dunia dakwah. basic requirement is needed and then they can start the job and polish their talent in that area. the basic requirement is ilmu tentang kefahaman agama terutamanya yang fardu ain.

    if u think u already have that requirement then with a heart of steel u can selam lagi dalam2 ikut suka hati u. as deep as u can and as deep as u want it. if u think u can polish them dengan mengambik short course or diplo or whatever then pls do so.

    at the same time dont let go what u have already grab in hand. u'll be more regretful if what u wanna chase u didnt get and what is already in ur hand u let it off.

    all u have to do just kukuhkan apa yang dah sedia awak mastering and then put them as a tool to make Islam really high at the worlds point of view. awak ada kelayakan dan bakat dan masa yang sangat panjang untuk semua ini.

    ape je yang kita buat yang penting ade sahamnya untuk kita memajukan Islam. bidang ape pon kite duduk kita tetap dengan hati seorang mujahid/ah.

    itu saje posting saya untuk hari ini. eh. ni ruangan komen rupenye. ingatkan ruang untuk wat new post. terpanjang pulak. ade kene mengene atau tak mintak halal jelah ek. hehehe.

     
  6. f Says:
  7. salam sahabatku...mmmm...

    ayah pon tanya, 'yg bljar arab n islamic studies masa skola dlu, pakai x skrg?'

    tahap mcm rugi jek aku bljr arab, syariah n quran sunnah sume tuh.tahap mcm nak jek pegi Mesir, blaja sana..tahap mcm rugi sesangat..

    tp...bagi km la kan...TIDAK membazir k...mungkin kt bukan digariskan utk berada di bidang itu..jeles 2 jeles la jugak..tp, Allah da campakkan kita ke sini..mgkin kt akan jadik lagi berIman dgn berada di sini berbanding di sana/ kita amek bidang agama..mn tahu kan?? lebih mncabar..

    ntahla..ada kaitan ke x??? ms km bc artikel ni..yg ni jek km faham....eheee..

    papepun, gudluck k!

     
  8. f Says:
  9. salam sahabatku...mmmm...

    ayah pon tanya, 'yg bljar arab n islamic studies masa skola dlu, pakai x skrg?'

    tahap mcm rugi jek aku bljr arab, syariah n quran sunnah sume tuh.tahap mcm nak jek pegi Mesir, blaja sana..tahap mcm rugi sesangat..

    tp...bagi km la kan...TIDAK membazir k...mungkin kt bukan digariskan utk berada di bidang itu..jeles 2 jeles la jugak..tp, Allah da campakkan kita ke sini..mgkin kt akan jadik lagi berIman dgn berada di sini berbanding di sana/ kita amek bidang agama..mn tahu kan?? lebih mncabar..

    ntahla..ada kaitan ke x??? ms km bc artikel ni..yg ni jek km faham....eheee..

    papepun, gudluck k!

     
  10. http://siffusuffi.blogspot.com/

    Salam Blogger daripada saya.

     
bookmark
bookmark

ShoutMix chat widget