"Perhimpunan laungkan Anwar pengkhianat"

Posted by Syafarah Thursday, August 13, 2009

salam alaik sume.. dan salam perpaduan~

mmmm.. hot jugak nih.. ana agak kurang berminat untuk tulis isu-isu politik kat sini. biar la di mulut saja (and, of kos, nak grad dulu..hehe..kang tak memasal lagi 1 sem je ni burn camtuh je..masuk ISA lak. huh). tapi, kali nih, tahap ketidakpuasan perut ni menurun dengan mendadak. graf menunjukkan jiwa ni meronta-ronta dengan kadar melepasi TLV-TWA yang ditetapkan oleh cGMP zimbabwe (GMP ke? ske liver la nak tulih ape kan. bukan exam pon ni kan. huh.zimbabwe lak tuh). so, i know that........... i have to write.. to share...... and to discuss........ without EMO melampau ye kawan-kawan disayangi sekalian ;) (tu pon kalo nak discuss la. kalo nak discuss belakang-belakang pon boleyy. hehe)

"obviously, ko sokong PR kan syafarah? ee, lantok ko le.. nanti kene tendang u, baru ko ternganga"

hoho.. sabo rakan-rakan seme.. ana tak declare pon ana di pihak sape. suka ati korang le nak timbang ana kat pihak mane. tak penting pon kan? bende-bende tu penting time nak pangkah tu je nanti. lg 3 tahun ye dok? tak sesabo nak memangkah dah nih. hehe. (pangkah pulok ngan pensel.. bes kan? kene ade peraturan baru: pemadam tak dibenarkan masuk oleh sapa-sapa je yang in-charge undi tu nanti. or, pakai je pen. senang)

so, ape-ape dalam entry nih adalah sekadar pendapat persendirian, tidak mewakili mana-mana organisasi atau menghukum mana-mana badan. kepada sapa-sapa nak saman ana, sile la saman. hamek la seme duit utang ptptn ana nih. amek la. ye la, korang dah kaye raye, umoh beso-beso, mane cukup duit lagi kan. almaklum la, nak tambah lagi 4 bijik swimming pool saiz selat inggeris kat belakang and dalam umah kan.. eehhh..penting tuuuu..wajib ade dalam umah-umah banglo tuhhhh.. hahahaa..

"ok.. dah dah.. kami insap.. kami tanak judge ko. ko tulih cepat ape ko nak tulih. tak larat nak bace ko berletiaq nih"

yessss!! ok, akan ku nukilkan rasa ati ini..

"Perhimpunan laungkan Anwar pengkhianat"

PERSOALAN PERTAMA:
apakah pendefinisian literal dan kontekstual perhimpunan ini?

cube PAK-PAK yang bertanggungjawab wat so-called-perhimpunan ni bagi definisi-definisi untuk ANWAR PENGKHIANAT. apekah bukti membuktikan DSAI cenggituh?

"ko ni, membace ke idok? nak kate ammi, ko tulih blog. hape ko merapek ni? bersepah dalam PAPER, BLOG, TENET cakap anwar kuli US.. ko nih.."

huahua.. first of all, PAPER APE KORANG BACE? BLOG SAPE KORANG MASUK? WEBSITE APE OYAK CAMTU? jangan caye 100% ape dibace dan dilaporkan. kene seimbangkan pembacaan kite. bace kedua-dua belah pihak dan kite yang wat pertimbangan. jangan ikut telunjuk je.

"adeh, tu kan paper btul, bukan tabloid ke ape ke. so, kene caye la. muke pembace brite kat tibi pon cun-cun. kene caye r"

kalo camtuh, ntoh sape la nak caye ape ana cakap.. huahua.. dah terbukti, ape yang dilaporkan hanyalah apa yang mereka mahu kita percaya atau tahu. mane bukti? ok, kite kembali ke alam PPSMI dulu ek. ingat lagi tak, kite bace paper sejak 2003, bile PPSMI diperkenalkan, prestasi meningkat, anak-anak luor bandor pon leh je skor SPM ke PMR ke UPSR ke walau dalam BI. waahh.. cambes je. projek yang berjaye nih.
tapi, bila dah dimansuhkan julai 2009 lepas, adeh, repot lain pulok kuar.. memang SEBENORNYE prestasi menurun. eh, ape jadi dengan laporan-laporan sebelum ni? well, diorang lapor ape yang diorang nak KITA PERCAYA. camna leh graf-graf dan statistik laporan ni bercanggah? biarla ana biarkan untuk dibincang di pintu belakang kafe ni je..huhuu..sebab lagi 1 sem je ni nak abih.. (tu la, dah oyak, tak layak dikata jundullah lagi.. penakut lagi nih.. astaghfirullah.. ampunlah aku ya Allah..)
kita tinggalkan isu PPSMI. sebab bukan isu ni kite nak bincang.
bawah ni, ade la site-site pasal PPSMI

1. Harakah (tak bermaksud ana orang PAS ye.. tapi memang suke buku-buku TG Nik Aziz.. :))
2. Suara dari hati
3. PDF: PPSMI masih lagi relevan?

so, kesimpulannye, BUKTIKAN KENYATAAN "ANWAR PENGKHIANAT" DENGAN PENGADILAN YANG BENAR-BENAR ADIL DAN TIDAK MENZALIMI MANA-MANA PIHAK. c'mon la, pandang la sesuatu isu dengan serious. kalo betul-betul nak buat tuduhan, mesti ade bukti konkrit,man. tiade istilah 'save bajet' di sini. so, leh je ke MAHKAMAH DUNIA kan? (mahkamah dunia adil ke? ntah la. worth to try. malaysia dah kalah ngan singapore isu pulau batu putih tuh..)

PERSOALAN KEDUA:
objektif perhimpunan ini?

masih dalam keadaan kabur lagi. kenapa nak kate anwar pengkhianat? for what? sebab die pembangkang?
adui, wake up la PAK-PAK sekelian..
PEMBANGKANG PENTING UNTUK BAGI KRITIKAN KEPADA KERAJAAN UNTUK MEMBAIKI PRESTASI.
means, PEMBANGKANG LA PALING JUJUR DALAM KUTUK-MENGUTUK PRESTASI KERAJAAN. nak harap pengampu-pengampu, pengipas-pengipas, memang tak kan ke mane la.

leh gak kite lewati contoh-contoh hiwar kat bawah untuk memudahkan pemahaman isu ni (ala, cam kite r, belajo takde contoh, dok paham mende pom)

__________

kisahnye, PAK1 adelah menteri tuuutttt, kirenye superior kepade PAK2 la nih (bos le, senang cite)
PAK1: kamu rase, ok tak saye bagi cadangan joget-joget adalah wajib setiap kali sambut merdeka?
PAK2: ehhhhhhh.. baek sangat!
PAK1: bagus! saya sayang kamu! (gay nye ayat..buwek)
PAK2: *dalam ati* phew! pasni leh le naek pangkat ke, naek gaji ke.. bwahahaa..
___________

haa.. tu sebab die nak ngipas, tak iklas le namenye tuh. kalo pembangkang, dah lame bangkang cadangan 'bijak' tuh. untuk ape? kepentingan diri? helo, kalo pentingkan diri, dah lame pembangkang siap letak kaunter tiket lagi kat stadium-stadium joget tuh, lagi untung. tapi, pembangkang nak ikot Sa'id ibn 'Amir Al-Jumahiy, tinggalkan dunia untuk akhirat. sape Sa'id tuh? haaa.. kalo pasal siti ke, MJ ke, kite leh ringan tulang cari maklumat and gosip-gosip diorang, so, pasal Sa'id kena lagi ringan la sebab beliau sahabat Rasulullah salallahualaihi wa sallam..

so, apekah objektif sebenar perhimpunan ni? nak jatuhkan name die? nak hilangkan pengaruh die?
mm, pasal ni, ana teringat kisah yang terjadi kat Rasulullah salallahualaihi wa sallam mase kat mekah lagi.. mase tuh, Thufail bin Amru Ad-Dusi belom muslim lagi.. nak dipendekkan cite, orang musyrik quraisy ni fitnah macam-macam la kat Rasulullah salallahualaihi wa sallam. depa suh thufail jangan dengaq langsung ape-ape dari mulut Rasulullah salallahualaihi wa sallam. depa kata sihir la ape la tu la ni la. tentibe, satu masa masa thufail tawaf kat kaabah and nak sembah berhala depa, die nampak Rasulullah salallahualaihi wa sallam tengah solat. terpegun beb. kekasih solat, mesti la cantik je.. kalo kite tengok, meleleh air mate..huhuu..leh ke aku bertemu mu ya Rasulullah salallahualaihi wa sallam????huhuu (tetibe teremo lak).. dipendekkan cite, die terdengar kalimullah daripada Rasulullah salallahualaihi wa sallam..maka...... pendek lagi cite, jadi la beliau seorang pejuang islam yang tergolong kumpulan para syuhada.. anaknye pon ikut syaheed skali beberapa lama kendian........
kesimpulannye, quraisy wat ape je untuk hilangkan pengaruh Rasulullah salallahu alaihi wa sallam.. (xde le kate orang yang wat perhimpunan ni macam quraisy.. ana oyak ana teringat je)

PERSOALAN KETIGA:
kenape DSAI je? kenape mesti menjatuhkan air muka seseorang? kenape nak mengaibkan orang lain?

bende ni sket je nak oyak..

senang camni la.. bayangkan ayah korang jadi camni. or senang, korang la. ape perasaan? buleh terime tak.. "ala, sabo je la".. senang la cakap camtuh.. tapi, still, jangan nak tipu la kalo nak cakap takde perasaan.. mesti ade walau sekelumit perasaan sakit hati, terguris, macam-macam la perasaan tak bes.

pernah tak dibuat "Perhimpunan Pak Lah tak bes" (pak lah ana ske, sebab lembut..)? "Najib pon tak bes"? "Khairy tuuuuttt" (isi la seniri ape-ape korang nak isi dalam tu)? so, kenape PAK-PAK yang bertanggungjawab nak wat bende yang menjatuhkan air muke SESEORANG? kalau DSAI bukan pengkhianat di mahkamah Allah azza wa jalla, bukankah itu dinamakan FITNAH? korang tak takut akhirat ke? nak sangat dunia nih? nak sangat jadi pemimpin? eh, ingat tak, zaman dolu-dolu mase bumi dicipta, takde makhluk pon sanggup nak jadi khalifah tau tak???? hatta malaikat sekalipun. sebab ape? sebab AMANAH.. BERAT beb.... beratnye ditanggung sampai AKHIRAT. wadduhh.. tak sanggup ana.. Hasan Hudhaibi pom tolak untuk jadi Mursyidul Am ke-2 IM dulu sebab ni. Sa'id ibn 'Amir pon tolak jadi gabenor Hims sebab tu..
so, ape nak dikejo sangat?? dunia hanya sementara.. nisbah dunia:akhirat ana dah terang kat entry nih: "alkisah beskal lagi.."

so, jangan la mengaibkan orang.. selama ni, perhimpunan yang diadekan adalah pasal GMI (gerakan mansuhkan ISA), macam-macam lagi la. bukan yang menjatuhkan individu..

Dah.. takat ni je la. esemen tak siap lagi..

in a nutshell..:

1. seimbangkan pembacaan.. bace kedua-dua belah pihak then buat pertimbangan waras dan rasional.
2. kawan yang suke kritik kite are true friends. jangan sebab die kate tudung kite singkat ke, solat dhuha silap waktu ke, khilaf pendapat mualimat jemaah kat masjid or duk umah je better ke, ape ke, terus tanak die jadi kawan. tu namenye 'duk-dalam-utan-je-la'..
3. jangan aibkan orang lain. kalo nak tego, tego die face to face korang berdue je. jangan depan orang (tapi, tego balak dating depan awek leh kan. bwahahaa..)
4. bukan senang nak jadi pemimpin. berat dari segi AMANAH dan MANAGEMENT makhluk bername manusia nih.

PERHIMPUNAN INI
CHILDISH
(pendapat je. tiada unsur-unsur fitnah dan menentang kerajaan yang biaya pengajian ana.
so, takleh disaman kan?)


so..jangan saman saye pak..

4 comments

  1. rAy juni0r Says:
  2. smgat2..itu yg kte nak...hehe

     
  3. Syafarah Says:
  4. @ray: hehee..smgt ye? xde la, geram je bile wat perhimpunan childish cmtuh.. dh le pakai duit mak pak kite kan (bayo fru, heli, pulis)

     
  5. rAy juni0r Says:
  6. btl2...mbzir je..bnde kcik pown nk djadikan bahan mainan politik..huh...

     
  7. Syafarah Says:
  8. hahaa..ray, u kno wut, only few hundreds datang! kl total up from 3 places, only bout plus minus 800 like dat. haduihhhh.. buang mase lak.. GMI ri tu puloh ribuan datang. mane lg kuat pengaruh?? ;)

     
bookmark
bookmark

ShoutMix chat widget