Uwekkkkkk~

Posted by Syafarah Monday, April 6, 2009

Bismillahirrahmanirrahim, dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha mengasihani..

Assalamualaikum wa rahmatullah & salam sejahtera to all,

Sharing is caring rite?
Nak share sket bende yg terdiscover kat Pilot Plant Lab FKKSA (Fakulti Kejuruteraan Kimia dan Sumber Asli)

(Pilot Plant: Scale-up macam indusri. Tapi lebih kicik)

Beberapa unit Pilot Plant yang sempat disnap:
(banyak lagi.. nak tengok, mai la sini..)

Solid-Liquid Extraction Unit........ punye tangga.
Aphal la amek gambaq tangga dia? adey laaaa~

Para bakal jurutera kimia (insyaAllah) yang senget (tu, tuan punye tangan kat bawah tu lagi senget) tengah mengisi SiO2 (pasiaq la sonang) untuk diextract NaCl (sodium cloride atau dalam bahasa saintifiknyo: GARAM) dari beliau.

Rotary Evaporator Unit.
Adeh, busyuknye ethanol.. Kene pakai glove ngan mask. Kalau tak, insyaAllah sakit perut. Kawan dah kene. huh..


Ok, kembali kepada cita kite tadi:

Pada suatu ari, ana memang terkenal ngan sifat tak malu (malu bertempat r kan.. huhuhh).
Maka, dengan sifat itu ana terus meluru berlari-lari anak (nak lari laju-laju kang berpeluh, kurus lak. Bila kurus jadi cun. Tanak r. Biarla orang laen cun. Nanti ramei sangat nak kat ana, susah gak.. ;p) ke arah Jurutera Pengajar (JP) kami yang sedang mengisi something ke dalam beg plastik. Serbuk tu berwarna kecoklatan.

Ana: Pe tu, incek?
Incek: Haa, ni la kacip timah.
Ana: Biaq btoi incek.. (eh, ni lab ke kilang Power Akaq?)
Incek: Btoi rrrrr. Nah, amek raso..
Ana: (dengan perasaan masih lagi was-was dengan kewarasan JP tersibut, ana berlari-lari baby lagi ke arah singki berdekatan untuk menyucikan tangan ini. JP-JP kami memang sengal, btoi ke idok diorang ni..)
Ana: Nah! (sambil menghulurkan tangan kananku yang sedap mata memandang, sedap lagi bahu memikul)

Disebabkan kacip timah tu baru lepas melalui proses Purification (Extraction) --> Polishing (Crystalization), serbuk-serbuknye masih warm lagi apabila me'landing' atas tangan ni. (Maaf, reactornye lupa lak ana nak tangkap dalam gambor. Gomen-nasai!)

Ana pon rase. Bapak pahet!!!! Tapi, sedap gak r. Die pahit bila sampai kat tekak je.
Disebabkan banyak lagi timah punye kacip di tanganku, ana pun bawak le merata pi kat suma kekawan ana untuk disharing caringkan. Ramai gak tanak rase. huhuuuhh~.

Rupanya, banyak lagi JP-JP kami proses..

Senarai projek diorang. Confidential ke ni? Sesuke liver ana je letak sini..

Extraction of vanilla dah lame buat. Ni diorang display je.

Ade muhadhir(lecturer) kami tengah wat paper pasal extraction of essential oils from gaharu. Die wat enhancement kat prosesnye, means tengah cari jalan yang lebih baik untuk extract essential oils dari gaharu ni.

Haa, ni la beliau kacip timah..

Haaaaa.. ni paling besh, baek punya!
Cuba teka, apakah ini???????






teka lagi..


.....



..









......


dun give up!!




..







.....

.
.



..

.



.....










jeng jeng.................




Ewwwwww~!
Ekstrak cakcing ni kaya dengan protein. Protein baik untuk membina sel-sel baru, mencantikkan wajah, macam-macam lagi la..
Ape gunenye ekstrak cakcing ni??
Gunenye untuk KOSMETIK: bedak, lipstik, celak, eye shadow etc.
Nak pakai mekap lagi????? bwahaaaha~


Maka, jangan putus asa menuntut ilmu. Perjuangan takkan selesai sampai akhirat..
dan, kerjaya mencabar yang mesti banyak bergerak (i.e. engineer etc.) bukan la alasan untuk pakai pakaian tak menutup aurat. Leh je pakai seluar, tapi pakai la blouse/t-shirt yang labuh dan longgar. Still vogue dan cantik gitu. k kan??

Setakat ni je share from ana. Iza biiznillah, kite share lagi..

2 comments

  1. a'kum n**a, ni spupu hg nehh... jikustik yang hensom lagi kacak. buahahahaha.... :D nak bagitau hg neh, kat umah sewa ku dgn pak long ada byk cacin. kami dok bela. hg nak x? leh hg wat ekstrak cacin sindri. hahaha... lepaih tuh tempek kat muka hg. konpom berseri2... herherherher

     
  2. salam

    @capik: lorh, pak long pon turut serta dalam aktiviti ni?? patut la rm banyok sampei leh jadi modal bukak cc.

    btw, semoga berjaya. sambil niaga, leh dakwah. eh, silap2..sambil dakwah, leh niaga. kirenye daie' yg sedang meniaga lah. km kt cni daie' yg sdg menuntut. layak ke jadi daie'? uhuk, ilmu gue sket dong.... tapi, dakwah tu wajib bg setiap muslim kan. maka, berdakwahlah sambil berniaga, sepupuku! iza biiznillah, samping dapat duit, ganjaran yang lebih besaq tunggu korang kat sana~

    kambatte ne my kazen!!
    maa taufiq wa najah~

     
bookmark
bookmark

ShoutMix chat widget