Projek Sarjana Mude (PSM)

Posted by Syafarah Saturday, April 25, 2009

Bismillahirrahmanirrahim, dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha mengasihani..

Assalamualaikum wa rahmatullah & salam sejahtera to all,

Lepas exam PCI (process control and instrumentation yg bessss), para pelajar Kejuruteraan Kimia musti gerak ke fakulti untuk sesi pemilihan tajuk PSM (projek sarjana muda. kalo u lain diberi name projek akhir).

Kami perlu pilih 3 tajuk, dan salah 1 tajuk akan jadi kompom tajuk kite (ade gak dapat laen). Macam isi borang UPU r.
Kelebihan kos ana, Kejuruteraan Kimia (Bioteknologi) ielah, kami leh pilih tajuk kos laen sekali, tapi kos laen x bley pilih tajuk kami. cewahh, tgh riak neh. bwahahaaa~. ishk, tak baek.. dak-dak dean list diorang gak selalu. huhuuhu..

Ana pilih 3 tajuk (bio related r. tak minat sangat kire-kire nih):

1. Biodegradable plastic research group
2. Production of Glucose by Using Enzymatic Hydrolysis Method
3. Production of Sorbitol from Glucose by Using Fermentation Process

Kirenye, no.1 tu paling menarik di jiwa..
Then, letak la borang tuh dalam kotak yg disediekan kat depan bilik puan Aini "Ya Allah, bagi la ape-ape tajuk yang TERBAIK untuk aku. Aku redha (teringat surah al-Baqarah:216)"


24 April 2009
1.56pm
Sebelum nak pegi exam Molecular and Cell Biology kul 2.30pm

Kak Syikin: (masuk dalam bilik ngn muke tak pueh ati) Syafarah tau tak dah kuaq tajuk PSM?
Ana: Hah?! dah kuaq ka? (terus menempel depan laptop dan setelah beberapa saat tengok monitor, baru sedaq tatau hala tuju) err, kat mana kak?
Kak Syikin: Kat e-notes
Ana: Ooooo (sambil tekan dengan laju, almaklum la, tak sabaq-sabaq)
Kak Sikin: Alaaaa, Syafarah dapat apa Syafarah nak.. (lagi berbunga liver nihhh).. kak Syikin dapat neh (dengan muka monyok): Encapsulation of natural dye by cyclodextrin: effect of cyclodextrin types & method of inclusion (gulp! bapak tak paham..huhhuhhh)

Ana pon cari nama ana..... searchinggg.....

YESSSS!! Alhamdulillah!!!! dapat Biodegradable Plastic Rearch Group (2 orang 1 group, tapi parameter berbeza)!!
Supervisor: Prof.Ir.Dr Jailani Salihon.. Errrrkkkkkkkk.. adeyhhhh, ngan Prof Jai ka.. nebes nehhh (nebes=nervous).. ye la, keje ngan orang pandai + wara'.. tengok-tengok dia leh i'rab orang.. maluuuu~


24 April 2009
2.15pm
Depan Dewan Exam
Lepak-lepak dengan notes dan classmate lain

Syafarah: Dayah, betui ka tajuk *kami ni tajuk **grant?
Dayah: Haah. Kenape?
Syafarah: Adehh.. takut la.. kami bukannya pandai sangat sampai nak dapat tajuk grant..... amanah ni..
Dayah: Takpe Syafarah.. Ade hikmah sume ni. Maybe ade ape-ape tersirat sebalik ape tajuk Allah bagi kat Syafarah tu..
Syafarah: Haah, btoi! Tima kasih Dayah.. Sejuk balik dah ati ni....


Moral value la kan,

1. Letakkan harapan dan nasib kat Allah, Allah akan tolong kita.
Jangan letak pada orang or kemampuan dan bakat diri.
(contoh: "eh, aku pandai dalam bidang ni, mesti leh buat"."aku datang awai, mesti dapat r tajuk aku nak!"."aku dah bagi maruah aku kat die, die mesti kawen ngan aku" (hahahaa, xdenye. dah dapat mahkote ngko, die tinggal je ngko. die cari gak bakal mak anak die yang leh didik anak dengan Islam. but, dun worry, kalo dah taubat nasuha, iza biiznillah Allah bagi yang terbaik untuk kita :) ingat, bergantung pada Allah)

2. Bersyukur dengan ape yang dapat.
Cam tadi, ana rase tak mampu dengan ilmu ana sekarang. Tapi Dayah tenangkan ana balik bahawe setiap ketentuan Allah tu memang Allah dah well-planned siap-siap.
Sapa tau, maybe dengan grant project tuh, leh fly masuk pertandingan kat Geneva ke Austria ke. fuwaaaaa~ (dah kembang kempis idong duk berangan)
Lagi bes, kalo dapat contribute to Islam dengan projek nih.. mmmm~

nota kaki ayam:
*kami = 'saya' dalam bahasa utara. takut-takut nanti orang salah tafsir lak kan. huh
**grant = Setiap IPTA akan dapat beberapa juta (ntoh le berape) RM untuk RnD. Tajuk ana tuh kirenye grant project untuk Prof Jai r. Doakan la ana.. huhuhuhuu~

12 comments

  1. Dyat Says:
  2. salam.
    tahniah... tahniah.
    bleh jadi tokey plastik lepas ni...
    kuikui...

     
  3. haniey Says:
  4. tahniah syaf...
    wat final year project elok2 ey..
    biodegradable plastik tu PHA kan?
    all the best k! ;)

     
  5. salam.. @dayat: mecih.. syukran.. hmp dapat apa? km jd tokey plastik mcm abdul rahman bin auf.. huahuaaa

     
  6. salam..

    @honey i: thx honey bucuk! u dh abih kn? bile konvo? i nk pegi.. pegi je, x semestinye bg bunge kan. bwahahaaa~

    PHA? ntoh le.. heheee.. x research lgik. tgh exam.. ;p

     
  7. hohoho~ bersiap sedia la untuk menghadap ahli2 panel PSM... muahahaa~

     
  8. salam..

    @a.adam: adeh, tau la dh nk tunang, saja nk bg jeles n 'bikin panas gua punya ati'.. huhuhuhuuhh

     
  9. Salam,

    Bagus2, semoga berjaya...

    Buat btul2, sambung master

    Ak nk keje dulu, cari tajuk n sambung kt tmpt lain

     
  10. salam

    @senpai: syukran. iza biiznillah. doakn yg terbaek, kalo master tgerbaek, sy redha je.. tp nk jugak, hehehehehhh~.

    haa, leh la tuh. sy igt nk smbg kt usm..dkt ngn umah..it's my turn lak nk jage mmk ayh. my bro nk kawen dh..

     
  11. haniey Says:
  12. my baby syaf!! (yucks! gedix!) hehehe.. yup, i dah nak konvo. insyaallah. nnt i grad u MUST come + give me teddy bear, a bouquet of flowers, and a box of chocs.. hahaha.. demand lebey plak.. eyh, u nak wat master kat usm ke?? yay!! same la kite.. jom3.. i'll be waiting 4 u dear... :)

     
  13. salam..

    @honey i: my nen!(muntah gk!). sempene u konvo, i will bring d most expensve present eva: KASIH SAYANG DAN SENYUMAN SEORANG SAHABAT. bwahahhahahahahahaa~. mahal pe sume2 tuh..
    pasal master tuh, doakan la ek. tatau lg cmn. pointr kne tgk dl..u nk amek by kos ke by project? nk amik kos ape?

     
  14. *nen=granny (in case u tatau..bwahahaaa)

     
  15. haniey Says:
  16. owh...i tot nen is nenen...huhuhu..sik bek x slh phm td..wah,mhl sgguh adiah2 tu...sgt m'hargainye la~ i doakan u leh smbg mster n get gud result k.. i mebe nk smbg dlm bio gak.tp psl medical-related..ade bioinfomatik gak.. insyaallah if ade rezki nnt...

     
bookmark
bookmark

ShoutMix chat widget