ALHAMDULILLAH.. THANX TO ALLAH.. THANX TO KORANG..

Posted by Syafarah Saturday, September 5, 2009

salam sume..

alhamdulillah, ayah dah berjaye dalam operasinye (ke docs yg berjaye mengoperatekn ayah?). sume berlaku dengan izin Allah.

"weh,ape jadi senornye? memang worst week ko la syafarah. jumaat tuh ko eksiden, soknye ayah ko lak kene operate..sabo je la na.."

mm..ape terjadi ek?
ayah memang dh dekat seminggu masuk wad, tunggu giliran untuk diamputate kakinye. diabetes.
sebelum tuh, ana kat umah sebab cuti h1n1. memang kisian la.. ayah yang suatu ketika dulu hero kite, kuat giler la senang cite.

"ayah, bukak botoi sat"
"ayah, cantik tak lukisan ni?"
"ayah, nak ikot"
"bye yah, assalamualaikum!!" (hehe, dulu mase kicik-kicik, ayah nak p keja, ana cakap bye je. lama-lama pehtu ayah cakap, kene bagi salam sebab kite orang islam. so, dah terbiase ngan bye kan, die otomatik jadi 'bye ayah.. assalamualaikum')
"yeay yeay ayah balik"

pe pe la lagi.. tapi, the point is, ayah yang dulunye hero sedang sakit-sakit..meraung-raung kat umah.. nanges-nanges.. my used-to-be-super-dad.. gangrene, die makan dalam.. sakitnye laen macam beb.. kami amik alternatif pi perubatan syifa'..

then, sesampeinye kat ump, beberapa ari kendian, mak oyak ayah masuk wad. nak kena amputate gak. doc marah sebab lambat mai. ye r, kami pi syifa' dulu, mana tahu leh diselamatkan. tapi, kuasa Allah taala kan. kite usaha je..

suatu malam yang hening, sedang duk atas meja stadi (duduk atas meja stadi, bukan stadi pom), 12am meset masuk: "ayah dalam operating room."
aik, tentibe je masuk. sebelum tuh ana kol abang. katenye spital lambat giler servis. dah lama tunggu giliran amputate. SPITAL KERAJAAN.. NURSE PON CAM HAMPESSSSSS.. tak sume camtuh kan.. kalo patient ade anak ensem ke, lawo ke, gerenti servis dari nurse cam ngalahkan YDPA. huahuaa.. dah experience weh.. (macam la haku nak ngorat ko, wahai nurse laki. beik ngorat bapak kucing kat kafe nun. lagi comey + gomukkkk + x nyakitkan ati..)..

mak meset lagi, doc tengah meeting lagi. ayah lambat amputate sebab depa asek meeting ja. katenye, condition ayah kritikal. his heart susah nak cope (bypass, angioplasty etc. banyak kali operate kirenye) and macam-macam. bayangkan, ayah dalam operating room, dah sejam lebih docs masih dalam meeting lagi..adeyy

then, mak meset lagi, skang tengah nak sign surat agreement ape ntah. doc oyak kat mak, "be prepared for what ever happens.. your husband maybe bla or bla (tak hengat) or he could be DEAD" adeyyyyyyyyyyyyy.. last word doc tu memang dushum r..

malam tuh tak leh tidoq.. guling-guling ateh katil. nak wat keje lagi pon dah ilang konsentrasi. beik tidoq. tapi tak leh gak. ye la.. our father on tips of tanduk ok.. susah wooo berlakon tdoq. duk tahan bunyi nanges (bunyi hingos pon kene control volume.. huahua).. tak mo rumet tau.. huhuu..

meset masuk, from YUNI lak.. "salam, ayah hmp ok ka? hmp nak balik x?"
oh yuni, terhibur kit ati yang lara ni kerana seorang sahabat yang concern.. cayang kamu.. ana kata nak, tapi xde transport..
yuni kol.. rupenye, die bace blog ana.. ana post entry "ya Allah, selamatkn lelaki yg ku sayang" kul 12am camtuh lepas tau ayah masuk wad tentibe..

2 am, ana tak tahan, pakai tudung, rembat jaket winter sonata tu, terus kuar pi belakang blok. kat situ la tempat ana selalu pi kalo jiwa tak tenteram masa 1st year. sekarang.... kita berjumpa lagi ye pada final year nih.. ana doa banyak-banyak kat situ..

"ya Allah, kau bagi la terbaek kepada ayahku. aku redha ape aje keputusannye nanti.. kau tiupkan la idea-idea bernas kepada docs tuh. aku redha.. tapi ade banyak dosa tak mintak hampun lagi kat ayah........"

.... ingat nak baring je kat situ...... tapi, hingos banyak la pulak ateh lantai neh. berbuih-buih lak tuh (perlu ke describe rupe hingos tuh? nak kaler skali tak? huahua)

pagi tuh gak ana meset kawan ana yang ex-mpp untuk transport. MARYAM cakap ade transport. kul 11.30am kete ump tersedia untuk ana ke penang. YUNI and DIEY teman.. thanx korang.. lap u guys..

terkilan......... sebab doc tak habaq awai-awai pasal possibility death tuh. kalo tak, leh ana pulang awal..

dah kul 4am, selalu kul 4am ana akan turun ngan diey untuk sahuq. ana balik bilik, buang segale hingos yang berbekas, cuci-cuci muke, then siap-siap. memang rancak la sembang ngan diey kat kafe. tapi diey tak pasan kot, dalam rancak-rancak tuh, tahap kemerapuan ana dah kurang dalam 42.9%. lepas sahuq tuh, dalm 4.35am, meset dari mak, alhamdulillah, operation ayah is a success.. tapi, dalam icu lagi la..

12 tengah ari, ana naek TOYOTA INNOVA ump dengan yuni dan diey ke penang......... (sempat lagi tengok kete.. hehee.. i lap jugak cars.. honda accord 2008 espeselly.. mate die sepet giler, mmmm sedap.. mate belakangnye, toksah cakap la, amat la menggiurkan and macho.. tulun belikan).

"dah tu, awat tak gi kelas seminggu? wut happened?"

gilir-gilir jage ayah ma.. ayah kuar icu beberapa ari kendian, then masuk wad biase. kene gilir sebab abang keje and wad ngan umah jeuh gak la. dalam 30 menet (tapi ana manyak jage umah le. huhu). sian mak la nak ulang-ulang amik baju. gilir-gilr insyaAllah ok kit.. orang sakit banyak yang die nak. orang sakit, memang camtuh..

bile ayah dah leh kuar wad malam tuh, sok malamnye ana pulang ke ump.. komitmen laen sedang menanti..... PROPOSAL PSM!! adeyyyy..

thanx atas doa korang! Allah je leh balas jasa korang. doa seorang saudara yang tidak diketahui saudaranya yang laen insyaAllah makbul.. :)

terharu bile ramai yang kol, tanye pasal ayah.. time kasih. ayah sangat hepi sebab kawan-kawan anak die pon ingat kat die gak. ni la produk ump kan. hehe.
yang paling terharu, INCEK ROZAIMI pon kol. ye la, ketua jabatan bkb kan.. thanx incek! send my salam to baby and wife :) ..

to YUNI, DIEY, MARYAM, NIRA, INCEK ROZAIMI, MY HONEY, CIK F, TOK MUDIM, TOK IMAM, RUMET, PAKCIK BAWAK KETE, WARGA UMP YG TOLONG BACA YAASIN, MPP, VISALLINY, ILHAM, and CLASSMATES,
THANX SO MUCH!
(ops, lupe lak, DOKTOR-DOKTOR pom)


thanx yuni and diey!

masyaAllah.. cantik ciptaan Allah.. tu ujan tu, kalo tengok real lagi cantik, macam ade strike of light r kat situ. yutada hikaru..
maybe cara Allah nak hiburkan ati ni..


ni baru betol: kite tengok tv, or tv tengok kita?
p.s-hamster ana dah beranak. babies ramadhan la kirenye nih..hehee

7 comments

  1. f Says:
  2. wuhhuuu....(yg nie jew terucap!)

     
  3. iLhAm_bEcKs Says:
  4. err...sy pOn tlibat??
    lttle bit cmpius psal n3 nih sbnornye..
    knpe xltak tjok kt ats 2..

    "ayah ku yg sudah okkeh,& kereta2 kgemaran ku"

    hahaha
    niway..thnx GOD
    sume slamat kan..
    PSM pOn okeh kan??
    bUlan2 pose nih..
    byk bnd yg ALLAH pmudah kan utk kte..
    kan??
    trase sgt2...huuu

     
  5. Syafarah Says:
  6. salam:

    @f: wuhuuu gak..

    @ilham: hoho..mm muleh2..bygkn je tjk tu dlm pale ilham na.then,bagi la adiah honda accord 2008 tu akak na.tq didahulukan.ngeh3.
    btul2..alhamdulillah..byk ujian,then Allah bg kesudahan ikut camne kite hdpi..or sbgi ujian jugak??huhu

     
  7. Dyat Says:
  8. salam syafarah.
    tumpang gembira ayah ko dah ok..

     
  9. Salam

    Cuba rebus ayam selasih (ayam kulit hitam kt pasaraya) n makan

    Selain tu, jdkan pegaga n bayam duri sbg ulam

    Dpt kurangkan level gula, insyaAllah

     
  10. Syafarah Says:
  11. salam

    @dayat: thx bro.. amitabh bachan (haha..tanak kata mahatma gandhi)

    @abg sam: syukran..nnt sy hbq mak saye..try ape2 ptt

     
  12. cahaya malam Says:
  13. salam..

    wah,
    dah boleh komen,
    heee..
    sampaikan salam saya kepada ayah awk..
    moga cepat sembuh..
    InsyAllah,
    Allah itu amat pemalu,
    Dia malu untuk tidak memakbulkan permintaan hambanya yang telah menadahkan tangan kepada Nya..
    ;)

    salam ramadhan..
    wasslam..

     
bookmark
bookmark

ShoutMix chat widget