Terasing..

Posted by Syafarah Friday, September 25, 2009

salam sume..

sape minat hilal asyraf?

ana baru kenai bliau dalam around tahun ni jugak la. adik lagi rupenye, tapi banyak dah novel dia dah wat. latest ana bace: 'Terasing'.. marathon beb.. tak larat nak tangguh-tangguh.. banyak lagi keje timbon..

Time kasih kepade DC! UHIBBUKI FILLAH! memang buku ni patut dibace oleh 'mereke-mereke' itu.. hohoooo..

(kepade sedare hilal asyraf, eh, ADIK hilal asyraf, sile bayaq komisen kat kak na. huahuaa)

"Hah, journal psm ko pom tak abih bace lagi, ni lak nak bace buku tuh. pe daa.. bile nak insap? nak jadi cam barab tym spm dulu? bwahahaaa"

hamboihhhh.. pedih woo..

ustaz lukman, maafkan hamba.. walaupon ustaz hemsem, saye tetap ske ponteng kelas ustaz.. maapkan kami~ maapkan kami~ teng tengtenggteng tengg (sambung senirik lagu ini dengan sore pompuan. untuk elakkan kaum adam nih terfitnah lak, korang bayangkan sore mak korang or sewaktu dengannyo. hoho)

"ko ni insap dalam 4.87623 saat je la. hah, sambung balik, asal ngan terasing tuh?"

1 word: SUBHANALLAH..

sangat bes!

masa mula-mula memang bosan sket sebab dah buleh agak Zaman tu ade kaitan dengan Homurodama, dah agak Zaman tu akan tergelincir, dah agak kuarge Tengkus tuh and Saifullah bahgie nak mampuih sebab lahir dalam kuarge yang dah ditarbiyah (sebab, tak sume orang lahir dalam kuarge camtuh kan? mencabar kan?).
so, permulaannya KLISE.

tapi, bile dah sampai klimaksnye, kat tengah-tengah buku tuh, adrenaline meningkat. tak senang duduk. sat gelak sensorang, sat jerit, sat "UHH!", sat "AHH!", sat kalih kanan, sat kalih barat daya etc. memang suspen dan thrilling.. peluh-peluh bace (sebab kipas angin slow.. hohoo)

part-part jiwang die, yang mula-mula memang KLISE gak. memang dah buleh agak, TAK KAPEL, TAK BERCINTE, TAK LUAH "I LAP U" "U LAP TINGKAP" etc. bla bla......

tapi, part jiwang las-las tuh memang bes jugak la. memang sengih sensorang gak la (sebab umah memang takde orang.. sedehhhh). SWEET sangat! memang baitul muslim camtuh yang ana impikan.. cencewahh~.. ramai lagi impikan camtuh senornye kan.. :p

ade jugak hilal asyraf cube terapkan nilai-nilai politik. media diputar belitkan to make people believe what they want people to believe. sangat 'the arrival'.. hoho. but btol kan? haa, dah nak stat berletiaq pasai ni pulak.. stop! stop!

in a nutshell, buku nih gabungan habiburrahman el-shirazy + siri salma (bace mase sekulah rendah.. manyak woo kumpoi.. mase tuh rm2.50 jek seketul) + enid blyton (famous five bla bla) - j.r.r tolkien - j.k rowling - stephanie meyer. hahaa.. memang takde watak pakai spek bulat, takde watak janggut panjang sangat sampai lutut kaler putih, takde vampire yang hemsem (kunun. ngape ntoh ramei ske si mamat robert pattinson tuh). memang evolve dalam dunia realiti yet, quite impossible in some scenes..

"uihh, ya ka?! bes btoi na?! hang rekemen buku ni kat sapa?" --> sile bace dengan loghat utaqa pekat piau habiaq kaw punya (ye la, salunye orang utaqa yang kaber-kaber sleng nih bila dah excited, dia kuaq habih suma topeng-topeng dia. haha)

ana rekemen buku ni kat sume orang. tapi, amat sesuai untuk orang yang merasakan dirinya DAI'E.

JANGAN ASINGKAN ORANG LAEN YANG KITE RASAKAN AHLI MAKSIAT.
KALAU RASE DIRI KURANG BAIK, JANGAN ASINGKAN DIRI DARI ORANG-ORANG SOLEH.
KAMBING KALO HIDOP SESEKOR, LEBEH MUDAH DITERKAM MUSANG.

tak gitu?

bile diri selalu lekat kat sejid, selalu pi program, jangan rasakan diri tu baik dan tinggalkan kawan-kawan kite yang laen.

kalau pegi mane-mane tempat yang baik or majlis ilmu (konsert nasyid ke, musabaqah ke, forum ke, usrah ke, mukhayyam ke etc), ajak kawan wat pahala sekali. jangan tamak nak pahle sensorang. kompem ke pahle tu kite dapat bila pegi? pahle dosa urusan Allah taala. kite usaha je. n usaha kite itu termasuk mengajak sahabat-sahabat saudara-saudara kita yang laen turut same mengaut redha Allah tersebut.

"ko dah nak stat berleter la syafarah. baik ko tekan je button publish post tu skang"

hahaa.. ok.. ampunin buk....

maka, bes la buku ni.. thumbs up!

p.s- sori.. takde gambaq lagi.. hempon nih takleh transfer ke lettop ngan gigi biru. nanti ade gambaq baek punya, insyaAllah..

4 comments

  1. Dyat Says:
  2. Salam syafarah.

    Aku dah baca satu buku bro. Hilal 'Langit Ilahi'.

    Dah baca?

    Bab awal byk direct preaching.

    Bg aku..aku suka bab2 akhir- dia citer kan pengalaman. Lebih menginspirasikan.

    p/s: trima kasih syorkan buku aritu, aku beli buku pts detik kelahiran permata hati.

    menarik. citer pngalaman ibu2 mlahirkan anak. bru aku tau cesarean pon ada yg komplikasi ye?

     
  3. Syafarah Says:
  4. salam..

    lom lagi r bro.. km br bace seketul buku die. insyaAllah nnt ade rezki km try rase buku die lelaen. bes gk wat marathon nih.

    eh, xde pape la.. sedare mntk tlg, ape mampu, buat la kn. bes ek buku tuh? menginsapkan ek? terpakse bace sampei abih.
    kalo dgn hmp ja, mesti ckp psl buku. hohoo.. patutla kite berabun. hahaaa.. xpe,ilmu!

    eh.. kot tingkap lagi banyak senornye komplikasinye..lg sakit org kate sbb mcm luka la kn. kl normal, sakit die tym bersalin ja, pastu depa kata sakit gk, tp x seteruk tingkap..

     
  5. salam....
    pergh!!mantap entry...hoho.

    IKLAN:
    sy ade 1 lg buku hilal asyraf:VT.nt sy bg pnjam pas abis psm n pd.haha.skrg mse utk bce jurnal.

    [refer comments b4 this]
    bsalin kot tingkap mmg mnakutkn.act tgk kakak ipar pnye keadaan pas deliver...nk myusukn baby pun sakit.pastu bkn leh pantang cm bsalin normal....saje je nih.nk myibuk!!

     
  6. Syafarah Says:
  7. salam..

    dayah comel:
    hahaa.. mantap ke sentap? nguahahaa~..xde r,kite tanak gado2,kite tego2 atas dasar ukhuwwah kerana Allah, sayang.kalo xsayang,xtego,xgituh?
    jum bace jurnal!!

    ye?ish2..maksu kami pon br je deliver mase cuti sem ri tuh.sian r tgk..uhuhuukk..demam2 la sume.

     
bookmark
bookmark

ShoutMix chat widget