Kesah Ramadhan..

Posted by Syafarah Friday, September 25, 2009

salam sume..

alhamdulillah.. dah ade gambaq!

Mola-mola, kite kene kemas-kemas dulu. nak raye le katekan..
haa, kotak kurma tu bukan sebarang kotak, barang-barang dalam tuh ada bekas-bekas pasir bumi anbiya' tuh. syukran kepade yang berkenaan :).
hehee, wallpaper tuh, zinnirah (anak kak fad) ske gile. kalo ade orang masuk bilik ni je, mesti kate tempat ni la paling tadika. hahahaa.. eh, jangan tatau, kaler kunin insyaAllah tingkatkan keghairahan mental.. lagi nak study le orang kate.
nak tengok ape yang orang tempat ni study? moh tengok kat bawah:

haaa, study tu la.. cite jepun.. nguahaa.. mei-chan no shitsuji. ala.. kenkadang nak layan jugak kan.. kan?
belakang tu piale pusingan debat fakulti. berape tahun ntah berabuk kat tempat ana ni. depa tanak amek balik ka??

papan kenyataan.. tema kunin kuren bejaye.. golden-golden leh masuk gak kan..
ske yang shaldon pot (kaler biru tuh). wangi sangat.. try it! (berape banyak iklan dah dalam blog neh..)

ni namenye rak penipu.. sebab ape? buku-buku dalam ni terselindung daripada pandangan orang ramai. buku-buku tarbiyyah ateh skali.. campur ngan beberape bijik manga.. hehehee.. tu le pentingnye pintu-pintu tuh..

kat ateh meja, ni ade supplement mak bagi.
"hang makan. jangan tak makan. membazir ja duit kalo tak makan."
huhuuu.. insyaAllah mak.. makan.... dun wori..

ni tags kesayangan.. aktiviti n programs joined from first sampai second year. 3rd year ade beberapa helai.. final year nih? kasi chan adek-adek lak wat program.. hehee.. retired jap..
kalo perati btoi-btoi, ade tag konsert rabbani.. tu 4 bulan sebelum peginye Allahyarham ustaz asri......

haa, ni kat katil lak.. saje tampal nih.. nak peringat sebelum tido.
10 muwasofat tarbiyyah.. adeh.. dalam kertas tu cukup la.. tapi bile nak lengkap dalam diri ku ineh??
yang ateh tuh graf prestasi ketamadunan islam.... seniri mau ingat la kan....

ni tempat beraduku (kenkadang je. maleh nak panjat, tido je kat kapet bawoh).
time kasih kepade orang yang bagi shin-chan. dan arigatou kepade yang bagi light bulb tuh. alhamdulillah, muroh rezeki, orang bagi benda-benda pekdah ja, kurma la etc.. (shin-chan pekdah ke? hahaa, kalo tak pekdah, tak lunyai la bantai tuh)
eh, ape bende yang tergantung tuh? kat tepi tuh.. macam ade bakoi..
oo, ni dia:

sebab maleh nak panjang tangan letak spek and hempom ateh meja, wat la bakui. mudoh keje.
seblom tido, bace la ape-ape buku sebab siang-siang kite dah wat keje laen kan. maybe ati dah kering, so basah-basahkan dengan buku-buku tarbiyyah..
seblom tido gak, bace alMulk. tak hafal lagi.. hehee.. sebab tu bawak AlQuran naek skali..
yang lampu lak, sebab kalo ana nak masuk tido, musti dah gelap bilik. rumet seme pakat tido awai sokmo. baguih-baguih depa.. hehee.. sori ye, yang single cume 3 je, sorang dah nikah. hehee..

sape yang nikah tuh??
kite ikuti kesah pencarian baju nikahnye di bawah:

haaa.. ni la pengantinye.................... punye rumet.. hahhaaaa.
kanan tuh mak ngah, yang wat baju nikah kak syikin, rumet ana. kiri tuh lak dayah, rumet gak.

kak syikin? sape lak?
haa.. ni la bliau:

ni la kak syikin dan tunangnye, syeikh labib. nak bagitau gak ke kanan kiri?
labib nih student lughah kat al-azhar cawangan mansourah.

ni mase kuor nak hantor bliau balik kedah jap untuk setelkan hantaran and sume proses nikahnye. kuar bukak pose kat padang skali le. kiri tuh shahida syikin, rumet as well..
yang belakang, sombong gile tu ielah amar. classmate yang baek. bliau ade kete, kasi tumpang kami ke terminal. salu la tumpang kambing die.. eh, kancil die.. mecih amar!

ni la pemandangan mase nak bukak posa kat padang tuh..

classmate? ade classmate laen tak?
adeeee la.. soklan ape neh..

eh.. ni bukan classmate.. heheheeeekkkkk.. ni asiah, anak kak mariam, naqibah..

haa, ni classmate.. n kosmate..
(gambar asiah tu termasuk sebab kitorang kuar on d same day amek gambar asiah)
kanan tu daoz yang selambe gile. yang kiri tu diey yang sengal nak mamposs..
fadilah ade, tapi bliau di sisi.. la, tengok la, kat tepi ni ha..

lepas beramadhan di ump, skang mase untuk pulang. hukhuk..
ramadhan terakhir di ump............. sedehhhh.... rindu nak berbuke dalam talam dengan diey, daoz and fadilah kat sejid.. (rindu btol nih, bukan rindu sebab makan talam pree..hehheee)..
pehtu, kite salu lari balik bilik dulu sebelum isyak sebab ade orang tak mandi lagi..hehee..
salu tafsir ade je kat tangan, tapi tangan sebelah lagi kekadang terlagha gak picit-picit lettop nih.. huwaaaaa..
pehtu, bile azan, mase tu hegeh-hegeh kelam-kabut cari tudung la, stokin la ape la nak pi sejid..
rindunya ramadhan as a student nanti.. tym ni la senang kit nak fokus beribadah kat Allah. tak yah fikir duit lagi, susu anak lagi, bil tepon lagi.. gerak keje dakwah lagi.. haiiii.. ya Allah, bagi la kekuatan untuk menjadi hambaMu yang diredhai..
FULL TIME MUSLIM, PART TIME ENGINEER.. insyaAllah..

sekarang, mase untuk pulangg..
wowowooo balik kampungggg.....

naek bas ump beramei-ramei ke destinasi memasing..
tiket mesti bayar ma. no money, no bas la kat dunia kapitalisme skang nih..

student biotech 2 generasi:
from kanan, dayah maslan (mpp, pengerusi jawatankuasa kebajikan), budok mane ntoh, dayah comel (orang kuat teakwon-do neh.. jangan memaen) and zaidatul akmal (ex-mpp)

dalam 8.30am, bas gerak..
uihh, ade konvoi moto.. tak sempat nak snap, hempom jem lak.. huhu

dah nak kul 9 lebeh camtuh, berkabuih lagi hiway nih..
pahang nih, kalau siang paneh tahap leh iron baju. letak ateh tar jalan je, baju dah straight.. hahaa..
kalo malam lak, es krem kalo tengok pon takde napsu doh.. shhhheeejjuukkkk~
kalo subuh (kalo bangun subuh la) nampak la kabuih-kabuih bertebaran (bm saye dapat A1 ye..hahaaaa..tolong la caye)

setelah 8 jam berlalu, alhamdulillah.. sampei gak penang terchenta..
ape lagi, terus jalan-jalan dengan abang zafry:

ini bukan abang zafry. hahaa

tau le macam umoh, tapi takyah la tido teros kat sini dik.. mangun.. mangun copekkkkk~

rasenye kan, mase abang-abang kecit dulu, camni la depa kan?
sweetnye....... seronok tol merase beradik beradik nak dekat sebaye nih.
gaduh die lain sket, main-main terajang, sepak, baling batu, baling dalam longkang, tangkap ikan dalam parit.. huahuaa.. bezzzz.. main barbie doll sensorang kat umah tak bes gak senaqnya.. walaupon kompom lagi bersih dari main-main bende alah tadi tu la kan..

alololoooo.. sweet jugak.... tomeynyeeeee..... bile nak dapat senirik punye ek? bile dah kawen la kan.. hahaaa.. jawapan meme dalam skema syariah islamiah spm 2004. hoho.

kat megamall nih ade toilet untuk bebudaks. amat cumil!
yup, ana jakun sampai sanggup tangkap gambor.. hehe..

satu set dengan sinki.. bessss

pehtu, dah tak larat jalan-jalan, kenyang buke posa kat black canyon, kami pom pulang..

"oh, titi, ko memang sedap.. berkrim sunggoh haku tengok.. tak tertahan..
so close, yet so far away.. mengapa ko dikurung? kenape takde cage yang kucin leh bukak senirik?? mengapa??!!!!!!!!!!!"

ana: "ehem ehem! niki!"

"eh, miss universe! ops, miss syafarah! erk.. urmm.. mmmm.. saye tak wat pe.. tengok je.......
.....
............
.
.
.................
ok, ok, saye ngaku! plizzzzzzzzz, nak geget sket je, buleh la? plizzzzzzz"


ana pon maleh nak layan niki, so, kuar la ke usm yang jaraknye 5 menet je kalo nek kamben, eh myvi tuh.. tapi, myvi ade kat kay ell skang, maka kene la naek bas. dari 5 menet, jadi berejam. huh, habes mekap! cairrrrrr~

dalam perjalanan nak pi bus stop, terjupe kucin-kucin jiran neh.. ya Allah, comey gila! ri tu tengok 2 ekoq ja.. yang oren tuh seyez besaq..

"saye comey x?"

"no, look at me! i'm cuter rite?"
memasing pakat panjat. nak kuor ke, nak nunjuk body ke ntoh la.
tapi, kucen memang ske show off. espeselly kat tuannye.
sebab tuh, depa kalo dapat tangkap menatang ke hape ke, depa akan bawak masuk umah.
sumenye untuk dapat compliments dari tuan depa.
sebab tu gak, walau ngeri cemane pon keadaan mangsa csi depa, kite kene urut kepale depa and say "gud boy" or "gud girl" ke ape ke puji.. pehtu buang la mayat itu..

yang ni gak paling bes.. kaki tergantung camtuh! hahaa.. neko ngan niki ske gak wat camtuh. kucin parsi memang perangai camtuh kot.. kekadang baring stail superman.. hahaa.. comillll!

lepas lompat-lompat bas (lompat naek and turun la kan. padahal naek satu bas je),
alhamdulillah, sampai gak..

masyaAllah.. cantik, dulu kuren cantik.. kunen je..

pi usm sebab nak dating ngan my honey and pikah.
honey is my mate from kmpp, pikah kawan kat almashoor dolu. lame tak jupe depa!
due-due dah grad degree biotech usm. skang tengah wat proposal untuk sambung master and jadi RA jap kat lab memasing.
mase nih jupe depa kat protein crystallization lab, bakal projek master honey, insyaAllah.. doakan ye.
ops, yang kanan tuh makhluk Allah, tengah tu pikah, then honey-chan.

x-ray room. nak tengok struktur crystallized protein..

bile ana dekat, die gelap, bile jauh die cerah. bila honey n pikah, tak jadi pa-pa lak..
kompius tol.. adakah diriku ini buleh mengalirkan elektron-elektron ke udara?

pas sembang-sembang, anyam ketupat kit kat lab, honey bawak jenjalan.
and this one gerai je ade kat depan sejid usm. cam menarik.. waa.. meme menarik pom..

gerai arab..
memang kami wat cam gerai senirik. tengok tuh, tengok nih.
tak paham gak bace label dia, nak tanya arab tuh, die sembang lak.. tak baek nyampok orang-orang ensem, eh orang laen sembang..
meset sorang budak lughah yang dah kelik mesia, die pom tatau.. las-las, maleh la.. hohoo..

dalam tuh ade kobis bunge, lobak, macam-macam sayur la.. JERUK?! memang laen daripade laen....

ni pon jeruk.. tatau mende alah apo..

mule-mule teke yang belakang tuh TOFU. tapi, tofu itu sendiri adalah bukan bahase arab, maka, assumption neglected. yang macam tali putih kat depan tuh lak die tulih cheese.
so, belakang tu kitorang assume cheese gak.
cheese pom nak jeruk??!!

ntoh lagi apo bondo.. hahaa.. proses teka meneka ni la yang menyebabkan gerai ni riuh..

cubaan meneka oleh honey.. hahaaa

rase cam bace quran lak.. tapi ni gagap r.. takde baris.. hohooo.. ahh, bace yaasin terus la..
mesti arab tu heran "eh, ade tahlil lak ke kat kedai haku neh?"

khalid: *stat nak bace quran*
ana n honey: *nak bayar, tapi rase bersalah pulok nak kaco die sebab baru je bukak quran*
khalid: *perasan kitorang terpinga-pinga.. wat isyarat tanye "nak bayaq ka?" ye, loghat utaqa.. hahaa)
ana: is this drink delicious? (ana beli beer perisa peach. beer ni tak memabukkan. beer definisinye ielah fermented drink from malt)
khalid: macam mana mau cakap a. kalau ada epal lagi sedap.
ana n honey: *what?! die leh cakap bm! kite susah-susah cakap bi.. huh*
ana: awak boleh cakap bm?
khalid: buleh la..
ana: awak dari mane? min aina anta? (hehee, akhirnya, kekuatan Allah bagi untuk cakap barab ngan arab! kene berani bak kate sorang imam mude tuh)
khalid: wah, awak boleh cakap arab?
ana: *muke merah-merah malu sebab ade orang laen skali kat situ* syuwaiya..
khalid: oh, sket-sket..haha
ana: dari mana?
khalid: *die cam lambat sket jawab* palestine..
ana: palestine?! palestine mana? ghazzah ke tebing barat?
khalid: ghazzh
ana: oh, 'Save Gaza'! *sambil tunjuk badge 'Save Gaza' kat tudung*
khalid: oh! save gaza! *muke die hepi..*
lepas abih muamalat ngan die, ana pon wat request,
ana: nak tangkap gambar leh? nak letak dalam blog.
khalid: oh, buleh *sambil stat posing*
ana: *angkat hempon*
khalid: oh! ade lagi! Free Palestine! bendera palestine!
ana: *mola-mola heran gak. awat sonok ngat? oo, kat belakang hempon ana nih ade stiker free palestine*

die dah 2 tahun tinggal kat mesia.. nak tanye lebih lanjut, tapi ramai customer, tanak kaco dia..
terharu dapat jupe ngan palestinian.. pernah jupe, tapi kat program la. ni jupe tentibe.. dan betapa bersyukurnya dia bila tau saudara dia yang hidong tak mancung, bulu mata tak lentik, kening tak tebal, mata tak bundar, kesimpulannye bukan orang arab la, pon ade yang care. bukan ana nak riak, but we have to show we care. bukan dengan papar stiker, badge, berucap berdegar-degar depan orang semate, tapi mesti dibuktikan dengan niat dan amal. kite student yang kurang duit nih, leh je nyumbang dengan berdoa, tak gitu? boikot menyusahkan? kalo takde alternatif, takyah la boikot. it takes years to rise, mate. sabo.. insyaAllah, usahe kite yang skek ni akan menjadi pemangkin kebangkitan islam untuk generasi-generasi akan datang....

ni la penjualnye.. namenye khalid. from palestine..

ni la belakang hempon yang die ske tuh..



dah la.. tak larat nak nulih dahhhhh.. len kali kite sambung syawal pulok ye, iza biiznillah.. :)
daa.. selamat puase 6 ye sume.. dan selamat qada' pose awai-awai la bagi yang berkenaan.. hehee.. jangan sampai syaa'ban nanti lak baru nak qada'.. takut tak sempat je..

7 comments

  1. ~OcEaNuS~ Says:
  2. teringat cerita org dtg jauh merantau.
    sedih kan.

     
  3. Syafarah Says:
  4. salam..

    haah..dtg cr ilmu, cr duit.. ade yg dtg dr timur tgh, depa bljq sini, saje extend lama2.. sebab tanak balik sebab perang.. sian..........

     
  5. mcm2 citer ade dlm entry nih...hehe.n tbe2 lak ade gmbr kite...hehe

     
  6. banyak betoi gambo.. penat nak baca gambor tu.. nasib bek mata cekap tengok teks.. hahaha..

    apepun dalam banyak2 gambo.. gambo kotak kurma tu jugak yang paling cantik.. kekeke

    selamat pengantin baru syikin n labib oii..jangan lupe doakan hakuuuuu~

     
  7. Syafarah Says:
  8. salam,

    dayah, hehee.. kawan kite, kite letak la gambo die.. hehe, lap u dayah! km dah baca terasing, bace r post km psl terasing tuh.. :)

     
  9. Syafarah Says:
  10. salam..

    ops, selame ni sy oyak: anak POKCIK amin.. soli.. anak OSTAT amin rupenye..

    hahaa, bende2 dlm kutak tu lg bes. syukran jaziilan.. :)

     
  11. Syafarah Says:
  12. p.s untuk anak ostat amin: kak syikin cakap die salu doa awk.labib tu Allahu a'lam le pulok.. tnye bliau senirik, tenkiu

     
bookmark
bookmark

ShoutMix chat widget