Forum Integriti Pemantapan Institusi Keluarga

Posted by Syafarah Tuesday, May 19, 2009

Assalamualaikum wa rahmatullah dan salam sejahtera..

"Keluarga Berintegriti Bermula dari Rumah"

Tema untuk forum anjuran Institut Integriti Pulau Pinang (IINPPi) dan Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN).

mm..mule-mule ingat nak pegi sebab duk rumah je kan. Lagipun mak ajak. Pegi ngan mak dan 2 anak jiran, kak Nurul (UTHM, Meki) and Na (Masterskill College, Management kalo tak silap).

Sampai-sampai situ.. adeyhhhhh, SUMA VETERAN + ORANG DAH KAWEN. huhuhuu.. ana, kak Nurul, Na dan 2 orang remaje ja ada.. mm, memang bukan untuk kami rasanya forum nih. Takpe, ilmu kan.

Nak ana ngomel lagi ke pasal forum nih?

1st speaker: En. Anuar Hj Ahmad, Pengurus Sosiobudaya, Institut Integriti Nasional

  • Pengisian banyak fakta dan nombor
  • Tetibe, rase cam tengah dengaq manifesto lak.. paham-paham la manifesto parti ape ye (bday parti ke, ape ke. kang kalau letak, x sempat nak konvo..)
  • Ok la, ni la pengisian bliau yang sempat dikutip:
- Penduduk Malaysia sekarang: 27.2 juta bijik
- 30% siswa tak kisah jika dirasuah bila dapat pangkat tinggi (tak ingat whether graduan or siswa)
- ranking dalam index persepsi integriti nasional (IPIN, yup, ana tergelak kit tym forum. Upinnye tgh makan ayam kot): Malaysia 47, Singapore 4 (dah naik, dulu 5). Camne negara bukan Islam majoritinya bleh kurangkan kadar rasuah?? tisk, tisk..
- Finland adalah least corrupted country. Sebabnye, dah 200 tahun PIN (pelan Integriti Nasional) diperkenalkan
- Antara yang top: Australia, Korea Selatan, USA dan Hongkong (mane negara-negara Islamnye?????????????????)
- "Family that dines together, stays together"
- 41% daripada rakyat Malaysia adalah BELIA.

yang lain-lain, leh la donlod kat bawah sekali. sile skroll.. jangan malas-malas ye..

2nd Speaker: Ustazah Hjh Rokiah Abd Aziz, Ketua Jabatan Pendidikan Islam dan Moral Institut Pendidikan Guru Malaysia Kampus Penang
  • Haa, ni la bes! Kite nak PENGISIAN. bukan NOMBOR banyak-banyak sangat. Tym cuti sem pon nak tengok no, adeyyyy.. bukan cuti sem namanya.. (cuti yang hakiki adalah MATI)
  • Agak monotonous, tapi, pengisian ade yang amat la banyak.
  • Mostly, yang dah kawen tak tumpu sangat sebab banyak untuk yang bujang-bujing ni je (pasal unsur-unsur kena wujud dalam kuarga, cara-cara mewujudkan kuarga, ramuan kuarga bahgia, matlamat berumahtangga etc). Go Go ustazah Rokiah!
  • Ustazah adalah zaujah kepade Ustaz Ellias. Sapa duk penang, kenai la. Aktif sangat ngan gerakan dakwahnye. 3 anak pempuang nye sekolah ngan ana dulu, 1 senior, 2 twins sebatch ngan ana. mm, like daughter like parents, yang akak tu petah gile bersyarah..
  • Die cite pasal keluarge die gak sket. MasyaAllah! nak dapat hubby cm Ustaz Ellias! memang sweet. Cara didikan anak-anak pon tegas tapi penuh kasih sayang. (aiii.. nak kuarge camtuh, tapi, diri senirik lak cane.. huhuuhuu)
  • Antum dengar la senirik cane kt donlod kat bawahhhhh tuh.
3rd Speaker: Dr. Hj Jamnul Azhar Mulkan, Pakar Perubatan dan Motivasi Klinik Dr. Jamnul
  • Bliau orang Taiping, Peghok
  • Amat bes! bersahaja, xde slide. So, memang tumpuan fokus kat ustaz je la
  • Ustaz blajo medic kat mesir. Kirenye, Protaz la ustaz nih
  • Point paling bes:
Petua didik anak oleh Saidina Ali (2 hari berturut-turut berkali-kali dengaq bende ni je. Adakah ini suatu petanda?? cewah, ayat mau skema):

7 tahun pertama: Main sungguh-sungguh dengan anak. Rasulullah s.a.w pernah main jadi kuda ngan cucu baginda (tak ingat Hassan or Hussin)

7 tahun kedua: Disiplin. Dengan solat, ngaji, puase, etc. 10 tahun leh dipukul kalau tak solat.
Solat awal waktu. Bila kita jaga waktu dengan Allah, Allah akan jaga urusan kita yang laen-laen (adey, ana ni.. kurang tarbiyyah lagi jiwa ni..huhuu)

7 tahun ketiga: Jadilah kawan dia. Kalau kita marah-marah, pukul-pukul, haa, siapla, sok luse, lari dari umah. Naudzubillah......

Biasa la, Sharing is Caring. Maka, kat bawah sekali ade ana upload ceramah untuk didonlod oleh antum. Maaf sebab kualiti tak bagus, pakai handphone je untuk rakam. Takde cita-cita jadi wartawang kan..


Pentas. Takkan la karipap lak kan..

Para hadirin yang dirahmati Allah sekalian, berdirinya saya di sini adalah untuk bla blaaa.. bayangkan tym syarahan sekolah rendah darjah satu.. wuuu~


Watashi no haha-chan (okaa-chan desu neh)


Jiranku, Kak Nurul and Na
(kicik-kicik dulu maen barbie dollah, eh, doll, ikat-ikat rambut and maen getah.. tym tu 5kg, leh la maen getah.. huwaa~)

0 comments

bookmark
bookmark

ShoutMix chat widget